Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Búzadara készítése

Búzadara készítése

Búzadara készítésére lehet szükség a darás tésztához vagy más nevén grízes vagy darázs tésztához. A felhasznált tészta lehet széles metélt vagy kocka is. Ebbe a darába vagy grízbe szoktuk beleforgatni a nudlit, a szilvásgombócot és a túrógombócot is, így ez a bögrés recept sokoldalúan felhasználható. A grízes tészta és a grízes nudli is lekvárral lesz igazán nagyon finom!

Mi a búzadara? Mi a gríz?

A búzadara a búzamag belsejének durva őrleménye. Finomabb őrlés esetén állítható elő belőle a fehérliszt. Vitaminokat, héjrészt és csíratöredékeket is tartalmazhat, így értékesebb tápanyag, mint a fehérliszt. Amikor grízt készítünk a búzadarából, nincs szó másról, mint hogy egy kis olajon vagy zsíron barnára pirítjuk, majd felöntjük vízzel és abban pár perc alatt puhára főzzük. Így áll elő a gríz.

Búzadara helyettesítése

A búzadara helyettesíthető teljes kiőrlésű vagy fehér tönkölydarával is. Utóbbi olcsóbb, könnyebben fellelhető. A teljes kiőrlésű tönkölydara 600  forint körül kapható (fél kiló!), bioboltokban. Ennek az íze is eléggé eltérő a búzadaráétól, így a búzadarához szokott ízlelőbimbóknak csak maximum a fele búzadara lecserélését ajánlom első körben.

A búzadara 343 kalória (100 g-onként), a teljes kiőrlésű hasonló (352 kalória 100g-onként). Viszont mind a vitamin- és ásványianyag tartalma, mind a rost és fehérje tartalma magasabb, mint a sima búzadaráé. Így a búzadara részben történő helyettesítésével változatosabb táplálékhoz jutunk.

Ha rizsdarával helyettesítjük, gluténmentes ételekhez is felhasználhatjuk a kész grízt. Az elkészítése pontosan ugyanaz, mint búzadarával, és az ízélmény sem lesz eltérő.

Így egyszerűbb

Az itt leírt elkészítési módot használja Fördős Zé is a grízes tészta grízének elkészítéséhez. Borbás Marcsi Gasztroangyal recetpje egy hajszállal nehezebb: itt ugyanis, ha nem találjuk el jól a víz mennyiségét, könnyen csomós lesz a gríz.

4 adag
Hozzávalók: 
1
bögre
búzadara (vagy rizsdara)
1
csepp
1
bögre
víz
1
kávéskanál
zsiradék
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A sütőlábasba tedd a zsiradékot és tedd fel a tűzre. Öntsd bele a bögrével kimért búzadarát. Folyamatos keverés mellett pirítsd világos barnára.

2. lépés

Akkor jó és elég a pirításból, ha már érződik az illata is. Ilyenkor ha egy picit megállsz a keveréssel, akkor azonnal sötétbarnára váltanak a szemcsék - ekkor ne késlekedj, öntsd rá a bögre vizet. A víz egy része azonnal gőzként csap fel, vigyázz, a kezed ne legyen az útjában, mert kellemetlen égési sérülést szenvedhetsz tőle.

3. lépés

Keverd a búzadarát a még pár percig: addig, amíg a vizet felszívva, megduzzad (megfő) minden szem. 


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)