Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Zabpelyhes kenyér - kenyérsütőgéppel

Zabpelyhes kenyér - kenyérsütőgéppel

Zabpehely került a kenyérbe, az alapvető összetevők mellé, azokat kiegészítve, helyettesítve új ízzel és élménnyel. Mindez a lehető legegyszerűbben, kenyérsütőgéppel.

Zabpelyhes kenyér

A koleszterinszint karbantartható folyamatos zab fogyasztassal. Hogyan oldható meg a napi szintű zabfogyasztás? Bele kell tenni naponta fogyasztott ételbe: ebből adódott az ötlet - a kenyérbe zabpelyhet sütni. Kenyeret napi szinten fogyasztunk, már évek óta otthon sütöm a kenyerünket, kenyérsütőgéppel. Volt rá módom kísérletezni az összetételével, az eredmény az alábbi finom kenyér.
Lenmagliszt az emésztést segíti, finom íze van, a kenyérben semmi nem érződik belőle, de ki is hagyhatod.

A hozzávalóknál a kávéskanál mennyiség a kenyérsütőgép kisebbik mérőkanala, a teáskanál pedig a nagyobb kenyérsütő mérőkanala. Aprószemű zabpelyhet szoktam venni, nem szükséges megdarálni sem, hiszen az már egyszer hőkezelésen esett át a gyártás során, teljesen beleolvad a környezetébe, sütés alatt.

FONTOS: a végén a teljes kiőrlésű lisztből annyi kell - a jelzett 100 gr csak sacc per kábé :-) - hogy a teljes mennyiség 700 gr legyen! A kenyérsütőgép egy kétlapátos változat, ebbe belefér és kelleni is fog egy teljes kenyérhez.

1 adag
Hozzávalók: 
500
g
kenyérliszt vagy finomliszt
1
teáskanál
sikér (elhagyható)
2
teáskanál
lenmag liszt (elhagyható)
100
g
zabpehely
100
g
teljes kiőrlésű liszt (vagy ennyivel több finomliszt)
2
kávéskanál
4
dl
víz
2
teáskanál
(nád)cukor
2
teáskanál
olaj (olíva vagy ét)
1
csomag
szárított élesztő
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A kenyérsütőgép medencéjébe mérd a két adagoló pohár vizet - ez 400 ml, azaz 4 dl

2. lépés

Egy tálban mérd ki a többi hozzávalót, az alábbi sorrendben

  1. kenyérliszt vagy finomliszt
  2. lenmagliszt + sikér + zabpehely
  3. teljes kiőrlésű búza- vagy rozsliszt - ez a végén annyi legyen, hogy a teljes mennyiség éppen elérje a 700 gr-t
3. lépés

Öntsd a vízre, majd a tetejére - pl a négy sarkába tedd a sót, cukrot és olajat, középre a szárított élesztőt. Mindenképpen egymástól elkülönítve legyenek.

4. lépés

Tedd a kenyérsütő medencét a sütőbe, állíts be normál kenyér programot, az én kenyérsütőmnél ez azt jelenti, hogy 3,5 óra alatt készül el. El ne feledd elindítani, ha szükséges, időzíteni.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)