Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Zabpelyhes kenyér - kenyérsütőgéppel

Zabpelyhes kenyér - kenyérsütőgéppel

Zabpehely került a kenyérbe, az alapvető összetevők mellé, azokat kiegészítve, helyettesítve új ízzel és élménnyel. Mindez a lehető legegyszerűbben, kenyérsütőgéppel.

Zabpelyhes kenyér

A koleszterinszint karbantartható folyamatos zab fogyasztassal. Hogyan oldható meg a napi szintű zabfogyasztás? Bele kell tenni naponta fogyasztott ételbe: ebből adódott az ötlet - a kenyérbe zabpelyhet sütni. Kenyeret napi szinten fogyasztunk, már évek óta otthon sütöm a kenyerünket, kenyérsütőgéppel. Volt rá módom kísérletezni az összetételével, az eredmény az alábbi finom kenyér.
Lenmagliszt az emésztést segíti, finom íze van, a kenyérben semmi nem érződik belőle, de ki is hagyhatod.

A hozzávalóknál a kávéskanál mennyiség a kenyérsütőgép kisebbik mérőkanala, a teáskanál pedig a nagyobb kenyérsütő mérőkanala. Aprószemű zabpelyhet szoktam venni, nem szükséges megdarálni sem, hiszen az már egyszer hőkezelésen esett át a gyártás során, teljesen beleolvad a környezetébe, sütés alatt.

FONTOS: a végén a teljes kiőrlésű lisztből annyi kell - a jelzett 100 gr csak sacc per kábé :-) - hogy a teljes mennyiség 700 gr legyen! A kenyérsütőgép egy kétlapátos változat, ebbe belefér és kelleni is fog egy teljes kenyérhez.

1 adag
Hozzávalók: 
500
g
kenyérliszt vagy finomliszt
1
teáskanál
sikér (elhagyható)
2
teáskanál
lenmag liszt (elhagyható)
100
g
zabpehely
100
g
teljes kiőrlésű liszt (vagy ennyivel több finomliszt)
2
kávéskanál
4
dl
víz
2
teáskanál
(nád)cukor
2
teáskanál
olaj (olíva vagy ét)
1
csomag
szárított élesztő
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A kenyérsütőgép medencéjébe mérd a két adagoló pohár vizet - ez 400 ml, azaz 4 dl

2. lépés

Egy tálban mérd ki a többi hozzávalót, az alábbi sorrendben

  1. kenyérliszt vagy finomliszt
  2. lenmagliszt + sikér + zabpehely
  3. teljes kiőrlésű búza- vagy rozsliszt - ez a végén annyi legyen, hogy a teljes mennyiség éppen elérje a 700 gr-t
3. lépés

Öntsd a vízre, majd a tetejére - pl a négy sarkába tedd a sót, cukrot és olajat, középre a szárított élesztőt. Mindenképpen egymástól elkülönítve legyenek.

4. lépés

Tedd a kenyérsütő medencét a sütőbe, állíts be normál kenyér programot, az én kenyérsütőmnél ez azt jelenti, hogy 3,5 óra alatt készül el. El ne feledd elindítani, ha szükséges, időzíteni.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)