Recept kategória: Diétás receptek, Ebéd ötletek, Egészséges, egyszerű sütik, egytálételek, gyors sütemények, olcsó ételek, sütemény, sütés nélküli süti, túrós süti receptek, Uzsonna, Vacsora ötletek, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: búzadara, kukoricadara, tojás, tönkölydara, túró, zsemlemorzsa
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. (Ha nem tudsz kemény habot verni, az is elég, ha villával egy percig jól felvered, hogy kicsit levegősebb legyen.)
2. lépés
A túrót összekeverem a tojássárgájával, a darával, a szódabikarbónával és a vanília aromával (vagy vaníliás cukorral), majd óvatosan belekeverem a tojásfehérjékből vert habot.
3. lépés
Az így kapott masszát egy fél órát pihentetem a pulton vagy egy óráig a hűtőben. Fontos lépés: a gríznek meg kell dagadnia ez idő alatt. Vizes kézzel kis gombócokat készítek belőle és forrásban lévő vízbe teszem óvatosan. Addig kell főzni, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére, ez csak pár perc.
4. lépés
A zsemlemorzsát egy teflon serpenyőben aranybarnára pirítom, majd beleforgatom a megfőtt gombócokat.
5. lépés
A kész túrógombócokat tetszés szerinti lekvárral, tejföllel, eperöntettel vagy málnaöntettel tálalom.
Hozzávalók
- 450 g tehéntúró
- 3 darab tojás
- 70 g búzadara vagy tönkölydara vagy kukoricadara
- 1 kávéskanál vanília aroma vagy vaníliás cukor (elhagyható)
- 1 késhegynyi szódabikarbóna (elhagyható)
- 15 dkg zsemlemorzsa
- ízlés szerint porcukor vagy málnaöntet vagy eperöntet (elhagyható)

Hogyan készül az egyszerű és gyors túrógombóc? Ez az egyik legszuperebb étel, és ráadásul nagyon kevés munkával elkészíthető. Az összetevőket kell összekeverni és hagyni állni egy fél órát a pulton – utána pedig pár perc alatt finomra fő a forró vízben. A szintén percek alatt megpirított zsemlemorzsába beleforgatom és kész!
Ez a recept egyébként közel ugyanaz, mint Horváth Ilona túrógombóc receptje – a fő összetevői a gríz, a tojás és a túró. Vagyis ez egy hagyományos recept, amihez mi extra ajánlunk egy kis vaníliás cukrot és szódabikarbónát is :) A túrógombócod puha és pillekönnyű lesz, ha ezt a receptet használod!
Túrógombóc búzadara nélkül
Ez egy búzadarával készülő túrógombóc recept, de régi vágyam volt újragondolni a túrógombócot búzadara nélkül is. Egyrészt kipróbáltam a receptet úgy, hogy a búzadarát teljes mértékben kicseréltem tönkölydarára. Illetve kipróbáltam úgy is, hogy tönkölydara és kukoricadara ment be fele-fele arányban. Mindkét verzió finom lett, bátran ajánlom ezeknek a kipróbálását is!
Ezeknek a felhasználásával változatosabb, egészségesebb lesz a túrógombóc. A főzési ideje nem változik: miután feljött a víz tetejére 2-3 perc és kész!
Szétesik a túrógombóc?
Szétesik a túrógombócod? A maradék masszát villával törd át jobban, hogy minél kisebbre széttörjön a túró. Utána a gombócok formázásánál figyelj rá, hogy alaposan összegyúrd – egy-két mozdulattal formázgasd, nyomogasd tovább, mint a korábbi gombócokat!
Mivel tálaljam a túrógombócot?
Nem tudod, mivel szokás tálalni a túrógombócot? Van, aki szimplán cukros tejföllel nyakonöntve eszi. De nagyon népszerű eper öntettel és vanília sodóval tálalva is!
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]