Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Túrógombóc recept egyszerűen (akár búzadara nélkül is!)

Túrógombóc recept egyszerűen (akár búzadara nélkül is!)

Hogyan készül az egyszerű és gyors túrógombóc? Ez az egyik legszuperebb étel, és ráadásul nagyon kevés munkával elkészíthető. Az összetevőket kell összekeverni és hagyni állni egy fél órát a pulton - utána pedig pár perc alatt finomra fő a forró vízben. A szintén percek alatt megpirított zsemlemorzsába beleforgatom és kész!  

Ez a recept egyébként közel ugyanaz, mint Horváth Ilona túrógombóc receptje - a fő összetevői a gríz, a tojás és a túró. Vagyis ez egy hagyományos recept, amihez mi extra ajánlunk egy kis vaníliás cukrot és szódabikarbónát is :) A túrógombócod puha és pillekönnyű lesz, ha ezt a receptet használod!

Túrógombóc búzadara nélkül

Ez egy búzadarával készülő túrógombóc recept, de régi vágyam volt újragondolni a túrógombócot búzadara nélkül is. Egyrészt kipróbáltam a receptet úgy, hogy a búzadarát teljes mértékben kicseréltem tönkölydarára. Illetve kipróbáltam úgy is, hogy tönkölydara és kukoricadara ment be fele-fele arányban. Mindkét verzió finom lett, bátran ajánlom ezeknek a kipróbálását is!

Ezeknek a felhasználásával változatosabb, egészségesebb lesz a túrógombóc. A főzési ideje nem változik: miután feljött a víz tetejére 2-3 perc és kész!

Szétesik a túrógombóc?

Szétesik a túrógombócod? A maradék masszát villával törd át jobban, hogy minél kisebbre széttörjön a túró. Utána a gombócok formázásánál figyelj rá, hogy alaposan összegyúrd - egy-két mozdulattal formázgasd, nyomogasd tovább, mint a korábbi gombócokat!

Mivel tálaljam a túrógombócot?

Nem tudod, mivel szokás tálalni a túrógombócot? Van, aki szimplán cukros tejföllel nyakonöntve eszi. De nagyon népszerű eper öntettel és vanília sodóval tálalva is!

3 adag
Hozzávalók: 
450
g
tehéntúró
3
darab
tojás
70
g
búzadara vagy tönkölydara vagy kukoricadara
1
kávéskanál
vanília aroma vagy vaníliás cukor (elhagyható)
1
késhegynyi
szódabikarbóna (elhagyható)
15
dkg
zsemlemorzsa
ízlés szerint
porcukor vagy málnaöntet vagy eperöntet (elhagyható)
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. (Ha nem tudsz kemény habot verni, az is elég, ha villával egy percig jól felvered, hogy kicsit levegősebb legyen.)

2. lépés

A túrót összekeverem a tojássárgájával, a darával, a szódabikarbónával és a vanília aromával (vagy vaníliás cukorral), majd óvatosan belekeverem a tojásfehérjékből vert habot.

3. lépés

Az így kapott masszát egy fél órát pihentetem a pulton vagy egy óráig a hűtőben. Fontos lépés: a gríznek meg kell dagadnia ez idő alatt. Vizes kézzel kis gombócokat készítek belőle és forrásban lévő vízbe teszem óvatosan. Addig kell főzni, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére, ez csak pár perc.

4. lépés

A zsemlemorzsát egy teflon serpenyőben aranybarnára pirítom, majd beleforgatom a megfőtt gombócokat.

5. lépés

A kész túrógombócokat tetszés szerinti lekvárral, tejföllel, eperöntettel vagy málnaöntettel tálalom.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)