Meggy cseresznye lekvár

Alapanyag kategória: cseresznye, cukor, meggy, nátrium-benzoát

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Magozd ki a meggyet és a cseresznyét és tedd a tűzre egy akkora lábasban, amiben kényelmesen elfér.

2. lépés

A lekvár kényelmesen főjön, közben keverd fakanállal! Főzd addig, amíg sűrűsödni kezd. Úgy is megnézheted az aktuális állagát, hogy egy keveset teszel üvegtányérra. Ha nem folyik szét a lekvár, akkor elég sűrű.

3. lépés

Tedd bele a cukrot is és még főzd – újraforrástól számítva – 15 percig.

4. lépés

Vedd le a tűzről és keverd bele a tartósítószert is. Jöhetnek a tisztára mosott befőttes üvegek, az 5 adagos mennyiségből 5 db 7dl-s lekvárra számíthatsz.

5. lépés

A befőttes üvegeket állítsd egy melegvízzel töltött tepsibe. Úgy töltsd fel a befőttes üvegeket a forró lekvárral, hogy kis mennyiséget raksz bele egyszerre és körbe haladsz. Ha megteltek, akkor tegyél mindegyikre egy celofán lapot és a csavaros tetővel zárd.

6. lépés

Rakd dunsztba a lekvárokat: pl egy hűtőtáskába, ruhákkal megpakolva a hézagokat, vagy egy kartondobozba is rakhatod őket, amelyet kibélelsz ruhákkal, takarókkal, …a lényeg, hogy tartsák a meleget, a lekvárok minél lassabban hűljenek ki. Akkor szedd ki őket a dunsztból a polcra, amikor már teljesen kihűltek.

Hozzávalók

5 adaghoz

  • 5 kg cseresznye
  • 5 kg meggy
  • 4 kg kristálycukor
  • 1 kávéskanál nátriumbenzoát
Meggy cseresznye lekvár
Meggy cseresznye lekvár

Meggy cseresznye ízek párosítás remek találata: a meggy savanykás, a cseresznye inkább lágy ízű gyümölcs. A kettőből készített lekvár különlegesen ízletes együttest alkot! Ha “E-mentesen” szeretnéd, hagyd ki belőle a tartósítószert. A lekvár így is eláll hónapokig! 

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza

2025. augusztus 10.|

A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]

Go to Top