Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Meggy cseresznye lekvár

Meggy cseresznye lekvár

Meggy cseresznye ízek párosítás remek találata: a meggy savanykás, a cseresznye inkább lágy ízű gyümölcs. A kettőből készített lekvár különlegesen ízletes együttest alkot! Ha "E-mentesen" szeretnéd, hagyd ki belőle a tartósítószert. A lekvár így is eláll hónapokig! 

5 adag
Hozzávalók: 
5
kg
cseresznye
5
kg
meggy
4
kg
kristálycukor
1
kávéskanál
nátriumbenzoát
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Magozd ki a meggyet és a cseresznyét és tedd a tűzre egy akkora lábasban, amiben kényelmesen elfér.

2. lépés

A lekvár kényelmesen főjön, közben keverd fakanállal! Főzd addig, amíg sűrűsödni kezd.
Úgy is megnézheted az aktuális állagát, hogy egy keveset teszel üvegtányérra. Ha nem folyik szét a lekvár, akkor elég sűrű.

3. lépés

Tedd bele a cukrot is és még főzd - újraforrástól számítva - 15 percig.

4. lépés

Vedd le a tűzről és keverd bele a tartósítószert is. Jöhetnek a tisztára mosott befőttes üvegek, az 5 adagos mennyiségből 5 db 7dl-s lekvárra számíthatsz.

5. lépés

A befőttes üvegeket állítsd egy melegvízzel töltött tepsibe. Úgy töltsd fel a befőttes üvegeket a forró lekvárral, hogy kis mennyiséget raksz bele egyszerre és körbe haladsz. Ha megteltek, akkor tegyél mindegyikre egy celofán lapot és a csavaros tetővel zárd.

6. lépés

Rakd dunsztba a lekvárokat: pl egy hűtőtáskába, ruhákkal megpakolva a hézagokat, vagy egy kartondobozba is rakhatod őket, amelyet kibélelsz ruhákkal, takarókkal, ...a lényeg, hogy tartsák a meleget, a lekvárok minél lassabban hűljenek ki. Akkor szedd ki őket a dunsztból a polcra, amikor már teljesen kihűltek.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)