Recept kategória: egyszerű sütik, gluténmentes receptek, gyümölcsös, vegán, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: cseresznye, cukor, meggy, nátrium-benzoát
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Magozd ki a meggyet és a cseresznyét és tedd a tűzre egy akkora lábasban, amiben kényelmesen elfér.
2. lépés
A lekvár kényelmesen főjön, közben keverd fakanállal! Főzd addig, amíg sűrűsödni kezd. Úgy is megnézheted az aktuális állagát, hogy egy keveset teszel üvegtányérra. Ha nem folyik szét a lekvár, akkor elég sűrű.
3. lépés
Tedd bele a cukrot is és még főzd – újraforrástól számítva – 15 percig.
4. lépés
Vedd le a tűzről és keverd bele a tartósítószert is. Jöhetnek a tisztára mosott befőttes üvegek, az 5 adagos mennyiségből 5 db 7dl-s lekvárra számíthatsz.
5. lépés
A befőttes üvegeket állítsd egy melegvízzel töltött tepsibe. Úgy töltsd fel a befőttes üvegeket a forró lekvárral, hogy kis mennyiséget raksz bele egyszerre és körbe haladsz. Ha megteltek, akkor tegyél mindegyikre egy celofán lapot és a csavaros tetővel zárd.
6. lépés
Rakd dunsztba a lekvárokat: pl egy hűtőtáskába, ruhákkal megpakolva a hézagokat, vagy egy kartondobozba is rakhatod őket, amelyet kibélelsz ruhákkal, takarókkal, …a lényeg, hogy tartsák a meleget, a lekvárok minél lassabban hűljenek ki. Akkor szedd ki őket a dunsztból a polcra, amikor már teljesen kihűltek.
Hozzávalók
- 5 kg cseresznye
- 5 kg meggy
- 4 kg kristálycukor
- 1 kávéskanál nátriumbenzoát

Meggy cseresznye ízek párosítás remek találata: a meggy savanykás, a cseresznye inkább lágy ízű gyümölcs. A kettőből készített lekvár különlegesen ízletes együttest alkot! Ha “E-mentesen” szeretnéd, hagyd ki belőle a tartósítószert. A lekvár így is eláll hónapokig!
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza
A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]