Meggy cseresznye lekvár

Alapanyag kategória: cseresznye, cukor, meggy, nátrium-benzoát

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Magozd ki a meggyet és a cseresznyét és tedd a tűzre egy akkora lábasban, amiben kényelmesen elfér.

2. lépés

A lekvár kényelmesen főjön, közben keverd fakanállal! Főzd addig, amíg sűrűsödni kezd. Úgy is megnézheted az aktuális állagát, hogy egy keveset teszel üvegtányérra. Ha nem folyik szét a lekvár, akkor elég sűrű.

3. lépés

Tedd bele a cukrot is és még főzd – újraforrástól számítva – 15 percig.

4. lépés

Vedd le a tűzről és keverd bele a tartósítószert is. Jöhetnek a tisztára mosott befőttes üvegek, az 5 adagos mennyiségből 5 db 7dl-s lekvárra számíthatsz.

5. lépés

A befőttes üvegeket állítsd egy melegvízzel töltött tepsibe. Úgy töltsd fel a befőttes üvegeket a forró lekvárral, hogy kis mennyiséget raksz bele egyszerre és körbe haladsz. Ha megteltek, akkor tegyél mindegyikre egy celofán lapot és a csavaros tetővel zárd.

6. lépés

Rakd dunsztba a lekvárokat: pl egy hűtőtáskába, ruhákkal megpakolva a hézagokat, vagy egy kartondobozba is rakhatod őket, amelyet kibélelsz ruhákkal, takarókkal, …a lényeg, hogy tartsák a meleget, a lekvárok minél lassabban hűljenek ki. Akkor szedd ki őket a dunsztból a polcra, amikor már teljesen kihűltek.

Hozzávalók

5 adaghoz

  • 5 kg cseresznye
  • 5 kg meggy
  • 4 kg kristálycukor
  • 1 kávéskanál nátriumbenzoát
Meggy cseresznye lekvár
Meggy cseresznye lekvár

Meggy cseresznye ízek párosítás remek találata: a meggy savanykás, a cseresznye inkább lágy ízű gyümölcs. A kettőből készített lekvár különlegesen ízletes együttest alkot! Ha “E-mentesen” szeretnéd, hagyd ki belőle a tartósítószert. A lekvár így is eláll hónapokig! 

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top