Recept kategória: Diétás receptek, Egészséges, egyszerű sütik, gluténmentes receptek, gyümölcsös, Uzsonna, vegán, vegetáriánus receptek
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A befőttes üvegeket alaposan mossuk ki, az 5 kg körtéből kb 8 üveg befőtt lesz.
Minden egyes üveg aljára tegyünk 1-1 fahéj darabot és kettő szegfűszeget.
2. lépés
A körtét hámozd meg, távolítsd el a magházát és szeleteld fel. Én 4 felé szoktam vágni, illetve több felé is, ha nagyobb a gyümölcs. A lényeg, hogy kb egyforma vastagságúak legyenek, hogy egyformán főjenek meg.
A megpucolt és felszeletelt körtét citromos vízbe tesszük és hagyjuk állni, amíg a végére nem érünk a pucolásnak.
3. lépés
Felforraljuk a vizet a cukorral, literenként 30 dkg-t számítva.
A cukrot részben vagy teljes egészében is helyettesíthetjük édesítőszerrel. Én folyékony édesítőszert használok hozzá – a kupakjával remekül adagolható, gramm szerinti kijelzésével.
4. lépés
A forró szirupba teszünk annyi körtét, hogy rövid idő alatt felforrjon ismét a lé. Így kb 3-szorra tudjuk megfőzni kissé a körtét.
Rövid ideig, kb 3-5 percig főzzük így a körtét, majd a tisztára mosott befőttes üvegekbe szedjük. Amennyire tudjuk, rázzuk őssze a körteszeleteket az üvegekben, hogy minél több férjen bele.
A forró körtét pakolászni veszélyes, ezért ehhez feltétlenül kerítsünk egy nagyobb és lyukas kanalat. Akkorát és olyan formájút, hogy a befőttes üvegbe ügyesen tudjuk beleadagolni a forró gyümölcsöt.
5. lépés
A megtelt üvegeket öntsük fel a forról sziruppal! Tegyünk rá celofánt és zárjuk egy csavaros kupakkal.
Fordítsuk fejre az üveget.
6. lépés
Tegyük a befőttjeinket száraz dunsztba: egy karton doboz pl megfelel a célre. Ebben alaposan, többszörösen betakargatjuk ruhákkal, takarókkal minden oldalról. Kihűlésig maradjanak az üvegek így, csak aztán tegyük a spájz polcára vagy az asztalra!
Hozzávalók
- 5 kg körte
- 4 l víz
- 120 dkg cukor vagy édesítő
- 8 darab tört fahéj
- 8 darab szegfűszeg
- 1 darab citrom leve
Körtebefőttként olyan fajta is eltehető befőttes üvegben, amelyik egyébként pincében sem áll el télre hosszabb időre. Fontos, hogy a körtének már finom legyen az íze, de a húsa még legyen kemény/roppanós!
A körte utánérésre képes, ezért akár éretlenebbül is megvásárolhatjuk vagy korábban leszedhetjük a fáról. Különösen akkor, ha egy közelgő szélvihartól szeretnénk megmenteni a gyümölcsöt. Ha a körte leesik a fáról, akkor bizony megütődhet és az ütődött részét már ki kell hagynunk a befőzésből.
Tartósító szer nélkül készíthető és tetszőleges mennyiségnek is nekiállhatsz. Ha elfogyna menet közben a szirup, akkor utólag is adhatunk hozzá vizet és édesítőszert.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Dósa szerinti táplálkozás, avagy milyen az ayurvedikus étrend?
Az ayurvedikus életmód sokkal több, mint azt sokan gondolják. Akik nincsenek igazán otthon a holisztikus szemléletben, csak annyit látnak, hogy az ayurveda a természetes gyógymódot részesíti előnyben, esetleg hozzá tartozik a jóga, és talán a [...]
Válaszd ezt a szakmát, ha szeretsz sütni-főzni a családodnak
A vendéglátásban elhelyezkedni nem móka és kacagás. Sokak számára stresszes és megerőltető lehet, mégis rengetegen vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy más hivatásban kipróbálják magukat. […]
Az Agrárszektor Mestere: Az Aranykalászos Gazda
Az agrárszektor mélyén, a napfényes táblák között, olyan élet pulzál, melyet csak kevesen ismernek igazán. Az aranykalászos gazdák, a földek művészei, olyan hivatást űznek, amely a természet körforgásának része. […]