Körtebefőtt

Körtebefőtt 2017
8 adag
Hozzávalók: 
5
kg
körte
4
l
víz
120
dkg
cukor vagy édesítő
8
darab
tört fahéj
8
darab
szegfűszeg
1
darab
citrom leve
Elkészülési idő: 
120 perc

Körtebefőttként olyan fajta is eltehető befőttes üvegben, amelyik egyébként pincében sem áll el télre hosszabb időre. Fontos, hogy a körtének már finom legyen az íze, de a húsa még legyen kemény/roppanós!

A körte utánérésre képes, ezért akár éretlenebbül is megvásárolhatjuk vagy korábban leszedhetjük a fáról. Különösen akkor, ha egy közelgő szélvihartól szeretnénk megmenteni a gyümölcsöt. Ha a körte leesik a fáról, akkor bizony megütődhet és az ütődött részét már ki kell hagynunk a befőzésből.

Tartósító szer nélkül készíthető és tetszőleges mennyiségnek is nekiállhatsz. Ha elfogyna menet közben a szirup, akkor utólag is adhatunk hozzá vizet és édesítőszert.

Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A befőttes üvegeket alaposan mossuk ki, az 5 kg körtéből kb 8 üveg befőtt lesz.

Minden egyes üveg aljára tegyünk 1-1 fahéj darabot és kettő szegfűszeget.

2. lépés

A körtét hámozd meg, távolítsd el a magházát és szeleteld fel. Én 4 felé szoktam vágni, illetve több felé is, ha nagyobb a gyümölcs. A lényeg, hogy kb egyforma vastagságúak legyenek, hogy egyformán főjenek meg.

A megpucolt és felszeletelt körtét citromos vízbe tesszük és hagyjuk állni, amíg a végére nem érünk a pucolásnak.

3. lépés

Felforraljuk a vizet a cukorral, literenként 30 dkg-t számítva.

A cukrot részben vagy teljes egészében is helyettesíthetjük édesítőszerrel. Én folyékony édesítőszert használok hozzá - a kupakjával remekül adagolható, gramm szerinti kijelzésével.

4. lépés

A forró szirupba teszünk annyi körtét, hogy rövid idő alatt felforrjon ismét a lé. Így kb 3-szorra tudjuk megfőzni kissé a körtét.

Rövid ideig, kb 3-5 percig főzzük így a körtét, majd a tisztára mosott befőttes üvegekbe szedjük. Amennyire tudjuk, rázzuk őssze a körteszeleteket az üvegekben, hogy minél több férjen bele.
A szirup alatt folyamatosan égjen a láng, legfeljebb csak kisebbre vesszük, amíg a körtéket átrakjuk az üvegekbe.

A forró körtét pakolászni veszélyes, ezért ehhez feltétlenül kerítsünk egy nagyobb és lyukas kanalat. Akkorát és olyan formájút, hogy a befőttes üvegbe ügyesen tudjuk beleadagolni a forró gyümölcsöt.

5. lépés

A megtelt üvegeket öntsük fel a forról sziruppal! Tegyünk rá celofánt és zárjuk egy csavaros kupakkal.

Fordítsuk fejre az üveget.

6. lépés

Tegyük a befőttjeinket száraz dunsztba: egy karton doboz pl megfelel a célre. Ebben alaposan, többszörösen betakargatjuk ruhákkal, takarókkal minden oldalról. Kihűlésig maradjanak az üvegek így, csak aztán tegyük a spájz polcára vagy az asztalra!

Küld az oldalt közvetlenül a Messengerbe: 

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)