Körtebefőtt

Alapanyag kategória: citromlé, cukor, édesítő, fahéj, körte, szegfűszeg, víz

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A befőttes üvegeket alaposan mossuk ki, az 5 kg körtéből kb 8 üveg befőtt lesz.

Minden egyes üveg aljára tegyünk 1-1 fahéj darabot és kettő szegfűszeget.

2. lépés

A körtét hámozd meg, távolítsd el a magházát és szeleteld fel. Én 4 felé szoktam vágni, illetve több felé is, ha nagyobb a gyümölcs. A lényeg, hogy kb egyforma vastagságúak legyenek, hogy egyformán főjenek meg.

A megpucolt és felszeletelt körtét citromos vízbe tesszük és hagyjuk állni, amíg a végére nem érünk a pucolásnak.

3. lépés

Felforraljuk a vizet a cukorral, literenként 30 dkg-t számítva.

A cukrot részben vagy teljes egészében is helyettesíthetjük édesítőszerrel. Én folyékony édesítőszert használok hozzá – a kupakjával remekül adagolható, gramm szerinti kijelzésével.

4. lépés

A forró szirupba teszünk annyi körtét, hogy rövid idő alatt felforrjon ismét a lé. Így kb 3-szorra tudjuk megfőzni kissé a körtét.

Rövid ideig, kb 3-5 percig főzzük így a körtét, majd a tisztára mosott befőttes üvegekbe szedjük. Amennyire tudjuk, rázzuk őssze a körteszeleteket az üvegekben, hogy minél több férjen bele.

A forró körtét pakolászni veszélyes, ezért ehhez feltétlenül kerítsünk egy nagyobb és lyukas kanalat. Akkorát és olyan formájút, hogy a befőttes üvegbe ügyesen tudjuk beleadagolni a forró gyümölcsöt.

5. lépés

A megtelt üvegeket öntsük fel a forról sziruppal! Tegyünk rá celofánt és zárjuk egy csavaros kupakkal.

Fordítsuk fejre az üveget.

6. lépés

Tegyük a befőttjeinket száraz dunsztba: egy karton doboz pl megfelel a célre. Ebben alaposan, többszörösen betakargatjuk ruhákkal, takarókkal minden oldalról. Kihűlésig maradjanak az üvegek így, csak aztán tegyük a spájz polcára vagy az asztalra!

Hozzávalók

8 adaghoz

  • 5 kg körte
  • 4 l víz
  • 120 dkg cukor vagy édesítő
  • 8 darab tört fahéj
  • 8 darab szegfűszeg
  • 1 darab citrom leve
Körtebefőtt
Körtebefőtt

Körtebefőttként olyan fajta is eltehető befőttes üvegben, amelyik egyébként pincében sem áll el télre hosszabb időre. Fontos, hogy a körtének már finom legyen az íze, de a húsa még legyen kemény/roppanós!

A körte utánérésre képes, ezért akár éretlenebbül is megvásárolhatjuk vagy korábban leszedhetjük a fáról. Különösen akkor, ha egy közelgő szélvihartól szeretnénk megmenteni a gyümölcsöt. Ha a körte leesik a fáról, akkor bizony megütődhet és az ütődött részét már ki kell hagynunk a befőzésből.

Tartósító szer nélkül készíthető és tetszőleges mennyiségnek is nekiállhatsz. Ha elfogyna menet közben a szirup, akkor utólag is adhatunk hozzá vizet és édesítőszert.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza

2025. augusztus 10.|

A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]

Go to Top