Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Lecsó lexikon

Lecsó lexikon - a képen egy kolbászos lecsó (fotó: Kőeccerű)
Lecsó lexikon - a képen egy kolbászos lecsó (fotó: Kőeccerű)

Lecsó alaprecept eredettörténettel és még 30-féle lecsó változat receptje - csipetnyi irodalommal fűszerezve

Hagyma. Paprika. Paradicsom. Ha ezeket ebben a sorrendben egy lábasba vagy serpenyőbe pakolod és megsütöd-megpárolod, na meg persze sózod, készen is van a legegyszerűbb lecsó. Ami az arányokat illeti, a wikipédia szerint Magyarországon a legtöbb publikált recept az egy rész vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú paprikát tartalmazó változat.

A lecsó elkészítése, avagy az alaprecept

Hozzávalók és lecsó arányok tehát: egy hagyma, két paradicsom, négy paprika. Ez kb. 2 adag, amit tetszés szerint sokszorozhatsz.

Az elkészítés pedig: megpirítod a felkockázott hagymát egy kanálnyi zsiradékon: napraforgó olajon, (régen disznózsírt használtak), aztán mehet bele a csíkokra vagy karikákra vágott fehér húsú paprika, és 15 perc lefedve párolás után az apróra kockázott paradicsom. Sózd meg (kb. 1 kávéskanál, vagy ahogy az ízlelőbimbóidnak tetszik), párold még minimum 10 percig, vagy tovább, ha a lecsó levét szeretnéd kicsit csökkenteni. Utóbbi esetben óvatosan sózd a lecsót az elforralás előtt, inkább a végén tegyél még bele sót, ha szükséges.

A lecsó eredete

Eredeti magyar étel, vagy balkánról származó és nálunk erős gyökeret vert étel inkább a lecsó? Pörgessük meg a földgömböt és egy kicsit hajtsuk vissza idő kerekét is, és nézzük meg! Lecsó töri következik. Ha éhes vagy, ugorj a következő részhez, ha kíváncsi, akkor olvass. :) 

Biológusként egy kicsit olyan érzéssel kezdek hozzá, mintha a lecsó ősét keresnénk, mintha valami gasztroevolúciós irodalomkutatás előtt állnék. Szóval, a lecsó filogenetikai oknyomozása ebben a cikkben Csíki Sándorral kezdődik, aki alaposan végigolvasta az írott szakirodalmat és részletesen az olvasók elé tárja munkája eredményét a food&wine-on megjelent csodás cikkében.

Eszerint “A ma ismert lecsó evolúciója az 1860-as években, a káposztásmegyeri bolgárkertészek szabad tűzön készített édes sültpaprikáival, „proto-lecsóival” vehette kezdetét. A fővárosba érve, az étel ideája is módosult, és az edényben, zsíron sült paprikához az úri háztartások többnyire vidéki falvakból érkezett szakácsnői – maguktól, vagy tanácsra – már hagymát, esetenként „belévert” tojást adtak (lásd: sültpaprika tojással). Így már, csak paradicsomra volt szükség, hogy megszülethessen a „zöldpaprika paradicsommal”, vagyis a lecsó. Miután a hazai paradicsomtermesztés az 1870-es években éppen a főváros közelségében (Dunakeszi) kezdődött, és az 1880-as években a főváros környéki településeken bontakozott ki, ezért a lecsó megszületése is legnagyobb valószínűséggel az 1870-es, 1880-as években, és Budapesten történhetett. Így lett a lecsó a boldog békeidők formálódó magyar konyhájának fővárosban született, úri innovációja.”

A cikkből a névadás nyelvtörténeti részleteire is fény derül: “Az 1920-as évek végére már köznyelvivé váló lecsó szóról az eddigi legkorábbi nyelvészeti adatunk 1914-ből származik. Szelp Szabolcsot idézve: „Horváth Sándor a Magyar Nyelv (1914: 43) „Népnyelv” rovatában „Tájszók Diósjenőről. (Nógrád m.)” címmel közöl egy szólistát. Ezek közt találjuk: „lëcső, lëcsó = zöldpaprika paradicsommal.” Nyelvészeti szempontból talán nem érdektelen megjegyeznünk, hogy ebben az időben (1910) Diósjenő lakossága 98,5%-ban magyar anyanyelvű.” (Csíki Sándor, A lecsó története)

Még egy kevés nyelvtörténet, hogy hátradőlve megnyugodjunk: magyar és nem bolgár étel az ős lecsó.

A Nyelv és tudomány weboldaláról származó adatok segítenek ebben:

“Széles körben elterjedt az a nézet, hogy a lecsó bolgár étel, sőt, a lecsó szó is a bolgárból ered – a szakirodalommal való konzultáció előtt mi is így hittük. A hiedelem alapja lehet, hogy a bolgár lecsókonzerveken is olvasható a lecsó (лечо) felirat: mivel pedig a magyar lecsó szerkezete és eredete a naiv nyelvhasználó számára nem világos, kézenfekvő volt a feltételezés, hogy a Balkánról hozzánk került étel a nevével együtt érkezett. (Azt persze az átlagmagyar nem tudhatja, hogy a szó a bolgárból sem magyarázható.) Maga a szó azonban nem ismert a bolgárok körében,és kizárólag a konzerv lecsóra használják. Ha rákeresünk a szóra a bolgár neten, ott a recepteknél mint magyar étel szerepel. Az orosz források már gyakrabban emlegetik bolgárként, de ennek inkább az lehet az oka, hogy a csemegepaprika orosz neve перец болгарский [perec bolgarszkij], azaz ’bolgár paprika’ – a fő összetevő neve alapján azonosíthatják tévesen az eredetét. A netes keresgélés azonban azt mutatja, hogy a legtöbb orosz forrás magyar ételnek nevezi a lecsót, még ha számtalan „bolgár lecsó”-receptet is találunk.”

Ratatouille - a francia lecsó (fotó: Freepik)Ratatouille - a francia lecsó (fotó: Freepik)

Lecsó menni külföld… avagy Világlecsó :) ?

A magyar lecsóra hasonlító verziók a világ sok tájáról, melyek eredetét viszont már nem vizsgáltuk, ezért nem biztos, hogy a lecsó evolúciós családfáján is mind ott vannak. Lehet, hogy csak ortológok, azaz párhuzamosan, egymástól függetlenül kitalált változatok, szigorúan a paprika globális elterjedése utáni időkből. Utazzatok és főzzetek velünk, minimum gondolatban.

Francia lecsó: RATATOUILLE

Olívaolajon indítjuk, és ettől különösen friss ízt kap. A paprika és a paradicsom mellett pedig cukkini, padlizsán, sőt, akár gomba is mehet bele. Vegán változat tehát. Eredeti recept magyarul a SóBors blogján, vagy Jacques Pepin klasszikus ratatouille receptje (angol nyelven).

Olasz lecsó: PEPERONATA

Olívaolajjal, kápia és kaliforniai paprikával készülő, bazsalikommal és parmezánnal kiegészített fogás. Recept magyarul és a klasszikus peperonata olaszul, sok-sok fázisfotóval.

Bolgár lecsó: MISMAS

Feta sajt teszi teljessé, és Csigó Zita fotói alapján mennyei lehet az íze. Szerencsére Zita a receptet is megosztja az Ízes élet oldalán.

Szerb lecsó: DJUVEC

Horvátországban is hagyományos étel, köreként tálalják az ízes-illatos rizses zöldségragut. Egyszerű és gyorsan elkészíthető Nosalty recept

Török lecsó: MENEMEN 

Fokhagymával és kakukkfűvel felturbózva, tükörtojással egybesütve, puha kenyérrel mártogatva… nem is írok róla többet, készítsétek el Elif blogjának receptjét. A török eredetit meg sem próbálom megkeresni, nyelvtudás híján. :)

Erdélyi ill. román lecsó: ZAKUSZKA

Padlizsánnal, babbal, fűszerekkel sült krémes és gazdag zöldségragu, ami pirítósra vagy jóféle házi kenyérre halmozva kihagyhatalan gasztronómiai boldogságot szerez. Megkockáztatom a függőséget is… :) Télire üvegben eltéve még nagyobb a csoda, mert az ízekben gazdag nyári zöldségek zamatát őrizgeti. Receptjét itt találjátok, de talán ismertek is valakit, aki mestere a zakuszka készítésnek, és beavat a titokba.

Görög lecsó: BRIANI

Tepsiben készül, a Két cica konyhája blog receptje szerint nem igazán egyszerű étel, de tény, hogy már a fotója is gyönyürű. Hát még, ha belegondol az ember, hogy mi minden van benne a zöldségeken kívül: vörösbor, menta, bazsalikom, oregano, petrezselyem, rozmaring és kapribogyó gazdagítja. Hmmm, de jó lenne most egy tányérral. 

Görög lecsó kolbásszal: SPETZOFAI 

Hoppá, nemcsak kolbász, de egy egész üveg vörösbor is kell bele, plusz a megszokott alapanyagok, és babérlevél. Angol nyelvű recept itt

Izraeli lecsó: SHAKSHUKA

Ebben a közel-keleti lecsóban a legizgalmasabb fűszer a csili és a római kömény, ami újabb egyedi ízvilágú és nagyon izgalmas eredményt ígér. Egyszerűnek tűnő recept Kristóf konyhájából.

 

Változatok itthon, hogy megtalálhasd a szerinted legjobbat

Nem is kell messzire utaznod ahhoz, hogy a lecsó izgalmas és különleges legyen. A hagyma-paprika-paradicsom alapreceptet kiegészítve plusz egy vagy két hozzávalóval, elképesztően sokféle verziót kaphatsz, nagyon egyszerűen, esetleg pici extra fűszerezéssel. Akkor, csapjunk bele a lecsóba, jöjjenek a plusz hozzávalók, magyar bloggerek és receptoldalak receptjeivel:

Cukkinis lecsó: Nagyon-nagyon finom változat, a cookpad-ről. ☺ 

Patiszonos lecsóOlyan recept következik, amit egy gasztroirodalmi esemény ihletett és a szerzőt is sírva-röhögve olvassa az ember, miközben főz, és röhög és főz. 

Na jó, legyen itt egy klasszik-konzervatív recept is... hoppá, lehet, hogy nincs olyan? Nagy nehezen találtam rá egy klasszikusabb receptre. Ebben virsli is van, de ez elhagyható, ha nem szereted.

Úgy látom a patisszon nagyon formabontó zöldség, a lecsófőzési viselkedésmintázatot is megzavarja, mert a következő egy sütőben sült változat, de olyan szép a fotója is és a hozzávalók és a recept… Nem bírom ki, hogy ne írjam bele a cikkbe, pedig nem csak a patisszon a plusz hozzávaló itt. Íme, Heni nem klasszikusa. ☺

Rizses lecsó: by SK (Street Kitchen), mondjuk ebben is van virsli. Fördős Zé pedig azt mondja a videóban, az övé a világon a legjobb lecsó. ☺ Recept videó

Padlizsános lecsó, vagy esetleg lecsós padlizsán? Talán mindegy, mert a padlizsán remekül passzol a többi hozzávaló koszorújába.

Zöldbabos lecsó: ez itt főtt tojással tálalva, de tojás nélkül is csak finom lehet.

Tarhonyás lecsó, egy gyors ebéd recept Rupáner-Gallé Margó konyhájából. 

Burgonyás lecsó, krumplis lecsó, egy egyszerű de nagyszerű recept. 

Babos lecsó: az Ízőrzők sorozatban is bemutattak egy nagyszerű, díjnyertes babos lecsó receptet, 17:24-től, de ez a recept is nagyon ígéretes, ha az írott recepteket jobban szereted a vidónál.

Kolbászos lecsó, talán a legnagyobb a lecsók között… Szóljon, aki nem szereti! Mert, mint közismert: “A magyar egyfelől édesszájú, másfelől kolbásszal alszik.” (Fehér Béla: Kossuthkifli)

Virslis lecsó: annyira sok a recept, hogy alig lehet választani közülük. Íme egy recept, és egy másik, amiben kis csalás, hogy nemcsak virlslis, hanem cukkinis is egyben… és gyönyörű, már amennyire egy lecsó az lehet. :D 

Tojásos lecsó: hmmm, végtelen a receptek sora, íme a mi kőeccerű tojásos lecsó receptünk (amiben kolbász is van, úgyhogy kicsit megint csalunk ☺).

Gombás lecsó, azaz még egy kulináris csoda a sor végére. Íme, a Konyhalál lecsója: hús helyett gombával készül, garantáltan finom ez is.

Lecsó univerzum

Talán ennyi változatból találtál kedvedre valót. De, hogy a variációk számát tovább növelhesd, játssz el a fenti verziók tetszés szerinti kombinációjával. Kettőt-hármat is hozzáadhatsz az alaprecept zöldségeihez. Akár egy kívánság pizzán a feltéteket, úgy variálhatod a lecsó alapreceptet az extra “kiegészítőkkel”.

Sőt, a kombinációk sora folytatható azzal, hogy mondjuk körettel esszük, tehát nem belefőzzük a rizst/tarhonyát, hanem rizzsel, tarhonyával vagy galuskával esszük. Sőt, az is nagyon-nagyon jó, ha a lecsót köretként készíted sült vagy párolt hús mellé, amolyan lecsós szelet hangulatban, mondjuk egy gyors lecsós csirkemell formájában. 

Ez tehát a végtelen és sokdimenziós lecsó-mátrix, kombináljátok kedvetekre.

Ha pedig ezt a cikket már lecsószezonon kívül olvasod, fogadd meg, hogy a következő szezonban készítesz télire egy-két üveggel a hagyományos paradicsom+paprika téli lecsóból, amit megpirított hagymára öntve máris szabadon engedheted a benned megbújó lecsófőző kreativitást, vagy választhatsz a fenti kombinációk közül. 

Ha pedig abban a pillanatban, mikor ezt a bekezdést olvasod, (1.) tél van, (2.) nincs otthon lecsó télire, ráadásul nincs kedved jövő nyárig várni, (3.) vegyél lecsó alapot a boltban…

…és kezdd elölről a cikk olvasását! ☺

 

Kapcsolódó Eccerű receptek: