Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Mindent tudsz a mézről? - tények és praktikus felhasználási tippek, amikről még nem hallottál

Balla Nóri mézkirálynő
Balla Nóri mézkirálynő

Balla Nóri méhész szakember, és bár még nagyon fiatal, több komoly szakmai elismerést is bezsebelt már. Egyik leghosszabb és legtartalmasabb interjúnk következik - különleges és kedvelt mézekről, méhészekről, a legjobb mézes receptekről és a mézzel való főzés apró praktikáiról!

 • Mióta foglalkozol méhekkel, méhészettel?

Családom méhészete jóval a születésem előtt működött már, ugyanis édesanyám méhészcsaládban nőt fel. Szüleim a bátyám születésekor, 1990-ben kaptak 4 méhcsaládot NB kaptárokban és így kezdődött a Balla Méhészet. Nemrégiben viszont kiderült, hogy a családban nem a papám volt az első méhész, hanem a papám papája is már méhészkedett, így a testvéreimmel együtt 5. generációs méhészek vagyunk.

Mire én megszülettem 1995-ben, már 100 méhcsaládunk volt. Méhészetünket évről évre növeltük. Testvéreimmel együtt már egészen kicsi korunkban is szerettünk a méhekhez járni és figyelni a munkálatokat. Így ismerkedtünk meg a szorgos kis méhecskékkel és a méhészeti termékekkel is. Aktívan 2006 óta veszek részt a munkában, így mostanra már bátran nyúlok a kaptár belsejébe, akár kesztyű nélkül is. Jelenleg már több száz méhcsaláddal foglalkozunk és az egész család kiveszi a részét a munkákból. Így nemcsak a méz édes ízét ismerem, hanem a méhészek fáradságos munkáját is, amit a kiváló minőségű termékek létrehozása céljából végeznek. 

Többnyire a méhek és a méhészeti termékek iránti szeretetem motivált abban, hogy induljak a mézkirálynő választáson. Mézkirálynő választásra először 2016-ban jelentkeztem, ahol a II. Mézudvarhölgyi címet szereztem meg. Fontos feladatomnak éreztem a mézzek kapcsolatos ismereteim terjesztését és jótékony hatásainak megismertetését. Ezért indítottam akkoriban egy youtube csatornát, ahova a mézről, méhekről, mézes receptekről és különböző mézfajták egyediségéről töltöttem fel videókat.

A méz marketingje mellet elhivatott feladataimat már a mézkirálynőnek választásom előtt elkezdtem tehát és az, hogy 2017-ben elnyertem az év Mézkirálynője címet, sokban segítette a tevékenységem szélesebb körű elterjesztését. A mézmarketing mellett végzett munkámnak köszönhetem azt is, hogy 2018. február 17-én Szombathelyen, a Szakmai Elit Citistar díjátadó gálavacsorán, az „Év kiváló Szakembere 2017” díjat vehettem át. 

Utamnak még nincsen vége, nagy örömömre napról napra egyre több gyermeket ismertethetek meg a méhek aranysárga ajándékával, a mézzel, így támogatva a méhészeket és az egészségesebb életmódra nevelést.

 • Hogy lesz valakiből mézkirálynő? Mit jelent az, hogy te mézkirálynő vagy? Milyen feladatokkal, kihívásokkal es örömökkel jár ez a tisztség?

1994 óta minden év augusztus első szombatján a Jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón tartják az országos mézkirálynő választást. Tavaly 30. alkalommal került megrendezésre az esemény. Körülbelül 2-3 hónappal előtte kellett jelentkezni egy egész alakos fényképpel és önéletrajzzal. Majd a rendezvény napján reggel egy írásbeli tesztet kellett írni, utána a nagyközönség előtt bemutatkozni, végül pedig a zsűrivel való elbeszélgetés következett.

2017.08.05-én engem ért a megtiszteltetés, hogy egy évig én képviselhessem a magyar méhész társadalmat és különböző gazdasági-, gasztronómiai- és méhészeti eseményeken vehessek részt, mint Magyarország 2017-es Mézkirálynője.

Megválasztásom óta számos rendezvényen vettem részt, illetve több ezer gyermekhez látogattam el iskolákba, óvodákba, bölcsődékbe és gyermekotthonokba, országon belül és kívül. Több mézadomány átadáson és mézes reggeli-, valamint méhek napja programon vettem részt, ahol a gyerekeknek mesélhettem a méhek munkásságáról, különböző fajtájú mézek jótékony hatásairól és azok édes ízét megismertethettem velük.

Ez idő alatt talán ez volt a legnagyobb kihívás és a legnagyobb feladat, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsem, és a figyelmüket lekössem. Több mint 10 prezentációt tartottam felnőtteknek és több mint 30-at gyerekeknek, de ezek mellett minden alkalommal egy rövid köszöntő beszédet is mondtam, amelyben bemutatkoztam mint mézkirálynő és ösztönöztem az embereket a tudatos mézfogyasztásra.

Magyarországon sajnos alacsony a mézfogyasztás, ezért kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekekkel már egészen kicsi korban megismertessük a méz édes ízét és a méhek fontosságára felhívjuk a figyelmet. Mondhatni számomra a mézkirálynőségben ez a legnagyobb öröm, mikor láthatom a gyerekek csillogó szemeit és boldogságukat azért, hogy mézet ehetnek és találkozhatnak velem. 

Mézkirálynőnek lenni annyi, mint a magyar méz nagyköveteként megjelenni.” Ez a megfogalmazás a 2016. 02.27-én született meg az I. Székesfehérvári Mézkirálynő találkozón, amelyre az addig megválasztott királynők látogattak el és tanácskoztak arról, hogy hogyan lehetne a magyar termelői méz fogyasztását jobban népszerűsíteni. A méz nagyköveteként kiemelt küldetésemnek tekintem, hogy „Minden gyermek ehessen mézet”.  Szeretnék minél több gyermek arcára mosolyt csalni és megismertetni velük a méhek aranysárga ajándékának édes ízét.

Pár lelkes méhész kezdeményezésére Magyarország 2014-ben csatlakozott az Európai mézes reggeli programhoz. 2017-ben (uralkodásom alatt) 4. alkalommal került megrendezésre, mint a 2017-es év Mézes reggeli hete, ami több száz óvodát és iskolát érintő esemény. Ez a hét az összefogásról, az adakozásról, a méhekről, mézről, de legfőképpen a gyerekekről szólt. 

A magyar méhészek az egész országban útra keltek azért, hogy személyesen felajánlják, eljuttassák a méhek által megtermelt mézeiket a gyerekek számára. Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet a mézzel való egészséges táplálkozásra, a reggeli fontosságára és a méhek nélkülözhetetlen beporzó tevékenységére. 

 • Mi a legkülönlegesebb mézfajta, amit valaha ettél vagy enni szeretnél? Miért?

Nemrég voltam Olaszországban egy Királynői találkozón, ahol egy különleges alma mézet kóstolhattam. Egyrészt azért volt különleges számomra, mert még ilyen fajta mézet nem kóstoltam, másrészt pedig Magyarországon nincsenek akkora almaültetvények, hogy tiszta almamézet lehessen pörgetni, illetve itthon inkább a gyümölcsméz, ami előfordulhat, de ami nektárt abban az időszakban gyűjtenek a méhek, az szükséges a tavaszi fejlődésükhöz. 

 • Időnként felbukkan egy-egy hír, hogy erősen pusztulnak a méhek. Valódi veszély ez? Mennyiben érinti a magyar méhészeket? Van más hasonlóan nagy horderejű probléma, amivel a méhészek szembenéznek?

Igen ez valódi veszély és sajnos igaz. Egyre nagyobb mértékben csökkennek a nektárt és virágport adó növényállományok, ráadásul sokszor a növényvédő szerek is káros hatással vannak a méhek szervezetére. A világban vannak olyan területek, ahol a méhek már nem tudnak fennmaradni, így a növények beporzását emberek végzik, azért hogy legyen termés. Illetve vannak olyan méhbetegségek, amelyeket megfelelő kezelés és a méhészek megfelelő szaktudása nélkül a méhek nem tudnak legyőzni.

Magyarországon több évtizede egyre több ember állt neki méhészkedni, így a méhsűrűség olyannyira magas lett, hogy Európában nálunk volt a legnagyobb. Viszont már pár éve egyre jobban tombolnak a méhbetegségek és a klímaváltozás, valamint a nem megfelelő vegyszerek használata növényvédédelemre, ami hatására csökken a méhészetek és a méhcsaládok száma.

Balla Nóri Mézkirálynő és a székesfehérvári Szent István MézlovagrendBalla Nóri Mézkirálynő és a székesfehérvári Szent István Mézlovagrend
 • A környező országokhoz képest milyen Magyarországon a mézfogyasztás? Jut külföldre is a magyar mézből? Keresik, szeretik a magyar mézet külföldön? Mit gondolsz, miért?

Magyarországon a jelenlegi felmérések alapján körülbelül 70-80 dkg az éves mézfogyasztás fejenként. Az európai átlag 1 kg körül mozog. Az elmúlt évekhez képest növekedést mutatnak a számok, viszont hogyha a nyugat-európai országokat nézzük, akkor nagyon alacsony.

Évente körülbelül 8-10 ezer tonna méz fogy el hazánkban, viszont egy átlagos évben körülbelül 23-25 ezer tonna méz termelődik. (Fontos megjegyezni, hogy a méztermelést sok minden befolyásolja, így ez csak statisztikai számítás, illetve az elmúlt éveknek az átlagolása.) Hogyha olyan mértékű lenne a hazai mézfogyasztás, mint a nyugat-európai országokban, akkor az ország méhészei közvetlenül el tudnák adni a megtermelt mézüket a fogyasztóknak. Ez egyrészt biztosítaná a megélhetésüket, másrészt egészségesebb lehetne az emberek életmódja Magyarországon.

A megtermelt mézek körülbelül 60-70 %-a kerül exportra. A magyar méznek sajnos a fogyasztók körében nincs hírneve, viszont a kereskedők tudják, hogy a magyar méz minőségi mézet jelent, így sok esetben külföldre szállítják a minőségi magyar termelői mézeket és ott adják el.

 • Van olyan mézfajta, amely kifejezetten magyar specialitás? Melyik az és mitől különleges? Melyik méz fajták a legnépszerűbbek itthon? Vajon miért?

Hazánkban nagyon sok fajta mézet lehet megtalálni, de a 3 legnagyobb nektárt és virágport adó növényeink a repce, az akác és a napraforgó. Emellett köztes időben a vegyes virágméz. Viszont kevesebb helyen, de nagyobb mennyiségben lehet még selyemfű (vaddohány), illetve hársmézet is pörgetni.

A legnépszerűbb mézfajta hazánkban az Akácméz, mivel a környező országokhoz képest hazánkban található meg legnagyobb részt, illetve a hazai akácméznek Európában nincsen párja, mert kifejezetten minőségi mézet jelent. 2014-ben Hungarikummá is nyilvánították a Magyar Akácmézet. Hazánkban a fogyasztók körében is kedvelt mézfajta, mert magas gyümölcscukor tartalma miatt kevésbé kristályosodó mézfajta, így akár 1-2 évbe is beletelhet, míg bekristályosodik. 

 • Létezik olyan, hogy hobbi méhészet? Lehetséges saját felhasználási céllal méhészkedni?

Létezik olyan, hogy hobbi méhészet, viszont a méhészet nem csak abból áll, hogy vannak a méhek és majd lesz a „semmiből” mézünk. Megfelelő szaktudás és felkészültség nélkül nem érdemes, illetve nem ajánlott elkezdeni méhészkedni, mivel az nemcsak a megvásárolt méhekre lesz káros, hanem más méhészek állományára is.

Természetesen szaktudás mellett, illetve kellő technológiával lehet méheket tartani, úgy hogy az általuk megtermelt méz csak saját felhasználású. Lehet méhész szakiskolát végezni, illetve nagyon sok szakirodalom van ezzel kapcsolatban, valamint vannak méhész egyesületek is, akik segítik a gyorsabb tanulást, illetve a gyorsabb információ áramlást. 

 • Miről ismerhetjük fel a hamis mézet?

A hamis mézet egyrészt elég könnyű felismerni, másrészt pedig nagyon nehéz. Mivel a különböző mézfajtáknak vannak sajátos tulajdonságaik pl. az akácméznek nagyon világos színe van, sokára kristályosodik be, ezzel ellentétben a repce méznek folyékony állapotban barnás-sárgás színe van, viszont hamar bekristályosodik és kifehéredik. A napraforgóval is hasonló a helyzet, viszont ha ez a méz bekristályosodik, sárga színe lesz.

De ezek a tulajdonságok is módosulhatnak a klímaváltozás következtében idővel. Országon belül is előfordulhat, hogy egyes növények, fajták az ország egyes részein nem úgy mézelnek, ahogy az ország egy másik részén, illetve a méz összetételétől is sok minden függ, valamint a méz víztartalmától. Így az a legbiztosabb, hogyha méhésztől vásárolunk mézet. 

 • Tudod-e, hol kapható (a legjobb) lépes méz? Hogyan lehet megenni? Miért jó lépes mézet enni?

Nem minden méhész kínál a mézpiacon lépes mézet, viszont aki igen, annál minőségi lépes mézet lehet kapni. Úgy gondolom, hogy a fogyasztók számára az a legbiztosabb, hogyha közvetlenül termelőtől vesznek mézet, hiszen olyankor lehet a méhésztől kérdezni.

A méhek virágokról begyűjtött nektárt gyomornedveikkel keverve vegyileg átalakítják, méhsejtekben tárolják, majd a megfelelő sűrűség elérése - a fölösleges víz elpárolgása - után viaszsejttel lefedik. Amikor világos szűz lépekbe (amelyekbe még nem petézett bele a méhanya) termelik a méhek a mézet, azokból lehet lépet kivágni és mézesüvegbe rakni. Ezt lehet mézzel feltölteni, de anélkül is kapható. Ilyenkor érintetlen méznek is szoktuk nevezni, mivel a sejtekben lévő méz még a levegővel sem érintkezett.  

Fogyasztani ízlés szerint lehet, akár a viasszal együtt lenyelni, vagy a viaszt kisgombócban el tudjuk távolítani a szánkból.

A lépes méznek a biológiai értéke sokkal magasabb, mert a viasz sok vitamint tartalmaz, amit a szervezet rágás közben a mézzel együtt hasznosít. Lépes méz bármely mézfajtából fogyasztható, még bekristályosodott állapotban is.

Nóri mézeskalács sütés előttNóri mézeskalács sütés előtt
 • Szoktál mézeskalácsot sütni? Milyen mézzel a legjobb szerinted? Van kedvenc mézeskalács recepted?

A hársméznek különleges aromája van, ami egyedi ízt ad bármilyen süteménynek, viszont a napraforgó mézet is tudom ajánlani a mézeskalácssütéshez.

Főzésnél és sütésnél is lehet alkalmazni a mézet mint édesítőszert, viszont több értékes összetevője is károsodik magas hőfok mellett, de nem az összes jótékony hatás. Ezért fontos az, hogy különböző formákban is fogyasszuk a mézet, akár ételekben, süteményekben vagy italokhoz keverve, önmagában, netán más méhészeti termékekkel együtt. 

Mézeskalács

Piskóta: 1 db tojás, 1 cs sütőpor, 70 dkg liszt, 1 cs mézeskalácsfűszer, 15-20 dkg méz (ízlés szerint). 

Hozzávalókat összekeverjük, majd alaposan összegyúrjuk és kidolgozzuk a tésztát, (nem könnyű mert ragacsos, de egy idő után összeáll), majd végül vékony tésztát gyúrunk belőle. Körülbelül 10-15 percig sütjük, de figyelve, nehogy túlsüssük. Sütést követően hagyjuk kihűlni, majd díszíthetjük. 

Díszítés: tojásfehérje és méz. (Cukormáz helyett, mézes máz ☺ )

Körülbelül 3-4 nap alatt megpuhul, de ha nem puhulna meg akkor egy gerezd almát tehetünk a tároló dobozba, ami elősegíti a mézeskalács megpuhulását. 
 • Mik a méz jótékony hatásai? Ezek közül melyik az, ami szerinted a legáldásosabb, ami miatt mindenkit rendszeres méz fogyasztásra biztatsz? 

Egy régi római közmondás szerint: „Ahol a méhek, ott az egészség”. A méhek ajándéka a méz. Egy olyan természetes élelmiszer, amely fogyasztásához semmilyen ipari átalakítás nem szükséges. Rendszeres fogyasztásával rengeteg jótékonyt hatást gyakorol szervezetünkre. Ezért fontos, hogy mindennap fogyasszunk a méhek folyékony aranyából. 

Sajnos Magyarországon kevesen vannak, akik tudatosan fogyasztják a különböző mézfajtákat, valamint a méhészeti termékeket. Minden mézfajtának más-más a beltartalmi jótékony hatása. De amit nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a méz nemcsak különböző betegségekre, hanem a betegségek megelőzésére is nagyon jól alkalmazható, de csak rendszeres fogyasztással lehet elérni ezt.

Amellett, hogy tartósan fogyasztva jótékony hatást gyakorol a szervezetre, számos vitamint, ásványi anyagokat és az élet számára nélkülözhetetlen nyomelemeket tartalmaz. A mézet önmagában is lehet fogyasztani, de akár a reggeli kávéba, teába vagy éppen kenyérre is lehet tenni. Számos főtételt lehet vele ízesíteni, illetve süteményekbe is nagyon jól alkalmazható. A leghatásosabb módszer, hogyha a cukrot és más édesítőszereket teljesen kiiktatunk a konyhánkból, hiszen a MÉZ AZ EGYETLEN TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZERÜNK!!!

A családomban a méz alapvető élelmiszer, mindennap fogyasztjuk, mindennap elérhető az egész család számára. Van egy mottóm miszerint „Mindennap egy kanál méz, az egészséges életért” Hogyha mindenki ezt betartja, hogy mindennap minimum egy kanál mézet elfogyaszt, akkor a megfelelő hatást el lehet érni vele.

 • Milyen fontos méhészeti termékek vannak még? Mire használhatjuk fel ezeket?

A méhek egyik legfontosabb tevékenysége a növények beporzása, emellett köszönhetjük nekik legnagyobb részt, a mézet, illetve a különböző méhészeti termékeket. Más méhészeti termékek alatt beszélünk a méhek által begyűjtött virágporról és propoliszról, valamint a méhek által termelt méhpempőről és méhviaszról.

A virágpor fehérjékben, vitaminokban és ásványi sókban gazdag. A növények mézgás anyagából, fák rügyeinek váladékából és azok ágairól, levélnyeleiből gyűjtik a propoliszt, amelynek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatása van. A méhek a fiatal álcák táplálására termelik a méhpempőt, amely 3-4 napos korában emberi fogyasztásra is alkalmas. Oldja a fáradságot és fokozza a vérképző szervek működését.

 • Hatóanyagok szempontjából miben különbözik, mondjuk az akácméz és a gesztenyeméz a vegyes virágméztől? Vagy inkább csak az élvezeti értékük különbözik?

Mindegyik mézfajtát más más növény nektárjából készítik a méhek, így különböző jótékony beltartalmi hatással bírnak. Viszont a vegyes virágméz nevéből adódóan is, különböző növények nektárjából készül, így többféle jótékony hatással bír a szervezetre, mert többféle vitaminokat, fehérjéket, ásványi anyagokat tartalmaz.

Az akácméz különlegessége, hogy kevésbé savas méz, így gyomor- és emésztési problémákra kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Mivel magas a gyümölcscukortartalma, így kevésbé kristályosodó mézfajta, ezért sokáig megtartja a folyékony halmazállapotát, megfelelő tárolás esetén.

A gesztenyeméz is szintén kevésbé kristályosodó mézfajta. Magas ásványianyag-tartalma miatt visszértágulás mérséklésére és érgyulladásnál is eredményesen alkalmazható.

Emellett mindegyik mézfajtának különleges és egyedi íze van, így nemcsak beltartalmi-, hanem élvezeti különbségekkel is bírnak. 

 • Egyik kedvenc mézfajtám a repceméz, ami egészen sűrű és világos színű, ráadásul nem is érződik olyan édesnek az íze, mint a klasszikus macis méznek (az utóbbi ugye vegyes virágméz… vagy mégsem? :)) Ismered a titkot, ami miatt a repceméz ennyire kilóg a sorból állagával-színével-édességével? 

Macis üvegbe igazából bármilyen mézet lehet rakni, így nem feltétlenül jelenti automatikusan, hogy az vegyes virágméz.

A repce méz hazánkban egyre elterjedtebb, illetve növekvő rajongói körrel rendelkező mézfajta. Magas szőlőcukortartalma miatt hamar kristályosodó mézfajta, ezért pörgetés utána akár pár nap alatt is bekristályosodik és krémes állaga lesz.

Egyrészt ezért is nagyon szeretik, másrészt pedig a magas szőlőcukor tartalmának nem csak a kristályosodást köszönhetjük, hanem a gyorsenergia forrását is. Sportolóknak, illetve aktív munkát végzőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert gyorsan energiához juttatja a szervezetet.

Megjegyzés: kristályos mézet, ha felolvasztunk, akkor hasonló színű lesz, mint a vegyes virágméz. Mézet mikrózni TILOS, hiszen a jótékony hatások benne károsodnak. Melegíteni kizárólag csak langyos, maximum 40 C-os vízben lehet!

 • Van kedvenc mézes ételed? Megosztod velünk a receptjét?

Egyik kedvenc főételem a mézes mustáros tejszínes csirke, melyet a mézes mustáros csirkéből és a tejszínes csirkéből ’találtam ki’. 

A receptet kipróbáltuk, mennyei lett! Nóri mézes, mustáros, tejszínes csirke receptjét itt találjátok!

A méznek nagyon jó tulajdonsága, hogy különböző húsok ízesítése mézzel, sokkal ropogósabbá és ízletesebbé teszi az ételt.

Mézkirálynőként lehetőségem nyílt egy mézes főzőversenyen részt venni, ahol előírás volt, hogy minden ételt mézzel kell készíteni. Sokfajta étellel találkozhattam, de ami talán a legkülönlegesebb volt, az a mézes pörkölt, illetve a mézes hamburger, melyeken tényleg lehetett érezni a méz édes ízét.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy otthon főzés közben próbáljanak meg kicsit kreatívak és bátrak lenni, és kísérletezzenek a különböző ételek mézzel való ízesítésével, mert tényleg egyedi és különlegesen finom végeredményt kaphatnak!


Ha még többet szeretnél tudni méhekről, méhészetről, mézes eseményekről, kövesd Balla Nórit facebook-on (Balla Nóra - Mézkirálynő 2017), instagramon (balla.nori) és Twitteren (@balla_nori), vagy nézd meg mézes YouTube videóit! Nóritól e-mailben is kérdezhetsz.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!