Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Menta-vanília-króm kávé

Café Flore kávézó - Tóth Flóra Emese fotója
Café Flore kávézó - Tóth Flóra Emese fotója

A Café de Flore egy híres párizsi kávéház. A Café Flore pedig egy kávézó Budán, amit már aznap több ezren követtek a facebook-on, amikor megnyílt! Mi köti őket össze? A Café Flore lelke és tulajdonosa: Tóth Flóra Emese, aki a híres kávéházat - és számos más francia kávéházat is - végigjárt, hogy az igazán franciás hangulatú, budapesti Café Flore-hoz inspirációt gyűjtsön. Ma itt tart: a We love Budapest friss "Tedd zsebre a várost" kiadványa szerint a Café Flore a város öt legjobb reggelizőhelyének egyike. Interjúnkból megtudhatjátok, hogy a franciás hangulaton túl miért érdemes a kávé és a sütemények szerelmeseinek is betérnie a Café Flore-ba. Vagy, hogy mit iszik egy kávézó tulajdonosa, amikor álmosan kikecmereg az ágyából.

Mióta és hol működik a Café Flore? Miért éppen kávézót nyitottál?

2016.07.01-én nyitott a kávézó reggel 8-kor a Hattyú utcában. (2 percre a Széll Kálmán tértől. - szerk.) A nevét tulajdonképpen rólam, mint megálmodóról és tulajdonosról (Tóth Flóra Emese) és a híres párizsi kávéházról a Café de Flore-ról kapta. Abszolút nem gondoltam az elején, hogy ilyen jól sikerül majd a beharangozó kampány. (A nyitás napján a kávézónak már több, mint 3000 követője volt a facebook-on! - szerk.) A helyszín talált meg engem és egyből szerelem volt! Ez a hely már régóta vendéglátóhelyként működött. Bennem valahogy fel sem merült más, mint hogy kávézót nyissak. Éjszakai bárt, kocsmát nem szerettem volna, étteremhez pedig kicsi a konyha és a vendégtér is. Sok objektív szempont volt, de igazából inkább sorsszerű ez a történet.

Mennyire volt nehéz a kezdeti időszak?

Az indulás nem volt nehéz, illetve visszatekintve sokkal könnyebb volt, mint a “szürke hétköznapok”. Más nehézségek voltak akkor, mint most. Nem számítottam akkora érdeklődésre, mint ami volt, kevés embert vettem fel, nem győztük. Így sajnos volt néhány vendég panasz a gyorsaságra, illetve nehézkes volt az alapanyag beszerzés megfelelő mennyiségben, mert a nagy érdeklődés miatt mindennek a kétszerese sem volt elég. Ennek az időszaknak is megvolt a maga nehézsége, de szerintem sokkal nehezebb fenntartani egy helyet, mint megnyitni.

A berendezés nagyon ízléses, egyedi és hangulatos. Hogyan alakítottad ki?

A berendezés kicsit vintage, eklektikus stílusú. A bútorok nagy része saját, már meglévő bútor, vagy ajándékba kaptam szüleimtől, páromtól. Ez egyrészt költséghatékony volt, másrészt így kicsit akkor is ott vagyok, amikor személyesen éppen nem. Szeretem, ha lelke van egy bútornak. A dekoráció a menta-vanília színek és a tulipán motívumra épül egy pici arannyal.

Miért pont francia tematikájú lett a kávéház?

Párizs és a francia kultúra iránt kamaszkorom óta rajongok. Akkor még arról álmodtam, hogy a francia fővárosban fogok divattervezést tanulni és saját márkát alapítani. Párizsban többször, Nizzában egyszer jártam. Az Eiffel-torony látványa minden alkalommal meghat, Pierre Herménél mindig be kell vásárolni desszertekből és a Hotel Costesben inni egy pohár pezsgőt. Franciaországról nekem mindig a pezsgő, a desszertek és a fényűző életmód jut eszembe.

Volt előtted példakép, amikor nekiláttál megvalósítani a kávézót? 

Igen, Chez Dodo macaronozója egyfajta példakép volt.

Milyen francia kávékülönlegességeket lehet kapni nálatok? Milyen kávégéppel készülnek a kávék?

Az az igazság, hogy a franciák nem a kávéban, hanem a kávézókban nagyok. A francia pörkölés közepesen világos és a franciák előszeretettel kérnek amerikai típusú kávét tejjel, vagy filteres kávét,     így az egyetlen francia kávékülönlegességünk a noisette. Ez egy espresso kis mennyiségű habosított tejjel. Franciaországban ilyen mindenhol van. Elektra Barlume kávégépünk van. A gép kb. 30 éves, menta-vanília-króm színű és már a kávézó előtt is megvolt nekünk. Pontosabban a kedvesemé volt, tőle kaptam. A kávézó nyitására alapos szervizelést kapott.

Otthon mivel főzöd magadnak a kávét? Melyik a kedvenc kávéd?

Nagyon szeretem a kávét, napi hármat általában megiszok. Leginkább a saját kávénkat szeretem a kávézóban, ezt a Beyond Within pörköli, BeanLight a márka, columbiai világos pörkölésű. Ez citrusos, savas ízjegyekkel bír, édes utóízzel. Itthon sajnos nincs espresso gépem, így Nespresso kávéval ébredek. Ezt nem szeretem annyira, de reggel félálomban jó, hogy csak egy kapszulát kell bedobni és egy gombot megnyomni. A kávézói és az otthoni kávé készítés teljesen más terep. A kávézóban sokkal több kávét kell készítenünk, mint otthon, ahol viszont nem feltétlen szeretnénk az előkészítéssel és a kávégép napi eltakarításával fél órákat eltölteni.

Szerinted az embereknek a kávézásban mi a fontos? A kávé neve, minősége vagy a helyszín, esetleg csak a társaság? Milyen apropóból térnek be hozzád elsősorban?

Egy kávézóban alapfeltétel a jó ízű, jó minőségű kávé, de ezenkívül még rengeteg fontos tényező van. Kedves kiszolgálás, kellemes környezet, jó lokáció...stb. Ezek objektív szempontok, de mindig van egy misztikus faktor a dologban. Aki igazán érti, hogy mi kik vagyunk mint kávézó, az azért tér be, hogy egy kicsit kiszakadjon a külvilágból. Ez egy kis burok, ahol minden szép és jó és könnyed. De sok olyan vendég van, aki ezt (még) nem érzi át és egyszerűen ízlik neki a kávé, megfelelő neki a lokáció és szereti a reggelinket. 

Milyen finomságokat lehet még fellelni az étel- és itallapon?

Vannak limonádéink, borok, pezsgő, Cointreau, néhány koktél, helyben készült sütemények, meleg reggelik, omlett, croque, grillezett kecskesajt…

A süteményeket honnan szerzed be? Mi alapján alakítod ki a sütemény kínálatot?

Szerintem a jó kávéhoz bármilyen jó sütemény illik. A süteményeket helyben készíti Manger Alexandra, a cukrászom. Ezek egyszerű, házias, franciás sütemények. Mintha egy francia nagyi sütötte volna. :) Kávéhoz szeretjük még ajánlani a francia croissant-unkat vajjal, lekvárral.

Melyik a legkülönlegesebb fogás az étlapotokon?

Croque Mademoiselle, ami francia melegszendvics, de mi kalácsból készítjük. Ez a változtatás saját találmány és már a kezdetek óta töretlen sikernek örvend.

Ki a törzsközönségetek elsősorban? Vannak visszatérő vendégek? Velük milyen a viszonyod?

Főleg barátnők, fiatal párok a törzsvendégeink. Ismerjük, szeretjük egymást! :)

Mi a legfontosabb dolog, amire ügyelni kell egy kávézó fenntartása során?

A legfontosabb, hogy legyen koncepció, egy fenntartható üzleti terv és a kezdeti időszak finanszírozásához elegendő tőke. A vendéglátóhely nyitásnak számtalan feltétele van, legelemibb a működési engedély és a forgalmazni kívánt termékektől függően a HACCP feltételek kiépítése. (A HACCP az angol “Hazard Analysis and Critical Control Points” nevű, élelmiszerbiztonsági rendszer kezdőbetűit jelöli -szerk.) Papírforma szerint a helyen lennie kell legalább egy embernek, aki rendelkezik üzletvezetői végzettséggel, de ez lehet az alkalmazott is. Biztos vagyok benne, hogy sok olyan tulajdonos van, aki úgy üzemeltet jól kávézót, hogy nincs barista végzettsége, de szerintem egy ilyen helyen, mint a miénk, ez fontos. Én két barista tanfolyamot végeztem el, én is napi szinten készítek kávét a kávézóban. Elvégeztem egy vendéglátásszervező, vendéglős tanfolyamot is. Nekem három diplomám van. Ebből a legutolsó, PR kommunikációs tanácsadó. Ez a képzés a kávézó szempontjából is hasznos volt, bár akkor még nem sejtettem, hogy kávézót fogok nyitni. Korábban marketing tanácsadóként dolgoztam, ez abszolút hasznos tapasztalat volt.

Mi a leghálásabb dolog a munkádban? Mi okozza a legnagyobb nehézséget?

A leghálásabb dolog, amikor elmesélhetem a vendégeknek a kávézó személyes kis történetét. Nagyon szeretik, ha a tulajdonos foglalkozik velük. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy kevés    a helyünk a vendégtérben, picik vagyunk.

Rendezvényeket is szoktatok tartani?

Igen, vállalunk rendezvényeket a kávézóban is (30 fő fér el beltéren, 100 fő a teraszon), illetve desszertasztalokat más helyszínen is (200-300 főig). Ez az utóbbi időben lendült fel: készítünk egy bemutatkozó anyagot és egyre többet szeretnénk ezzel foglalkozni.

Ki a legfőbb segítőd munkád során? Ki a legnagyobb támaszod? Ki a legkritikusabb szemlélőd?

A legfőbb segítőm Manger Alexandra, a cukrászom. A kezdetek óta velem van és nagyon sok dologban kiérem a véleményét. A legfőbb támaszom és egyben a legkritikusabb szemlélőm a kedvesem. :)

Mik a terveid a jövőre nézve? Vannak például bővítési tervek, átalakulás, újdonságok, egy újabb kávézó megnyitása a vágyaid között?

Még messze nem értem el a kitűzött célokat. Nagyon sok mindent szeretnék még. Jelenleg az önálló rendezvényes desszertasztal vállalkozáson és az ajándékdoboz bolt megnyitásán dolgozom. Másik kávézó nem lesz, viszont a kávézó mellett a Hattyú utca 4-ben egy egyedi, franciás ajándékboltot nyitok hamarosan. Itt saját tervezésű design ajándékdobozokat és desszerteket fogunk árulni. Les Cadaux de Flore (Flore ajándékai) lesz a neve. Már létrehoztam a Fb és Insta oldalt hozzá. Tessék követni! :)

Szeretsz otthon sütni-főzni?

Itthon a párom főz. Én főzni nem annyira szeretek, inkább sütni. Erre viszont ritkán érek rá és így is túl sok sütit eszem a kávézóban, úgyhogy itthon már nem nagyon szoktam tüsténkedni. De enni nagyon szeretek. Édesszájú vagyok. A nutellás kuglóffal és a nagyi túrós sütijével nálam mindent el lehet érni :)


 Ráadás!!! Flóra megosztotta velünk a nutellás kuglóf receptjét!!! Elkészítjük, és hamarosan megtaláljátok egyszerű receptjeink között Flóra kedvencét is!

 Kövesd a Café Flore facebook oldalát, a cafeflorematinetsoir instagram oldalt, és olvasd el Flóra franciás témájú blogját!

 A kávézót itt találod: Café Flore Matin et Soir, Budapest 1015, Hattyú utca 2.

Az interjú elkészítésében közreműködött Mayerné Répási Adrienn blogger, könyvmoly.


Hozzászóláshoz lépj be vagy regisztrálj! Hozzászólásodat az interjú fb posztjánál és insta posztjánál is várjuk!

 kövesd a kőeccerűt facebook-on! ne felejtsd el bejelölni a “megjelenítés elsőként” opciót! a “követem” gomb legördülő menüjében találod. :)

 kövesd a kőeccerű instát!