Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Hatodik szeretetnyelv: a főzés - interjú Kocsis Bálint séffel

Kocsis Bálint -  Terasz, Balatonalmádi
Kocsis Bálint - Terasz, Balatonalmádi

Kocsis Bálint számára a főzés egy szeretetnyelv. Ezen kívül hivatás, innováció, kaland és misszió. Lendületes és izgalmas életpályája séfként sikerekben gazdag: az emocionális konyha, egy különleges lekvárcsalád, és a balatoni gasztronómia megújításában vállalt feladatok megvalósítása egyenként is épp elég volna, de ő mindezt egyszerre csinálja.. Hogyan lehet szívből jövően jól főzni? Ez is kiderül Kocsis Bálint séffel készített interjúnkból. Hogyan mutatnád be magad annak, aki még egyáltalán nem ismer? Mivel foglalkozol a mindennapokban? Vagy inkább mivel nem, hiszen az csak aprócska  információnak tűnik  az esetedben, hogy séf vagy: most nyitottál Terasz néven egy üzletet  Balatonalmádiban; a CSIKOS Lekvár megálmodója és tulajdonosa vagy,  szakácskönyveket írsz; dietetikusokkal dolgozol együtt; barista is vagy mellesleg… Félek, kihagytam valamit… :)

Én Kocsis Bálint vagyok, aki a fentiekkel foglalkozik egyébiránt :)

De leginkább a gasztronómia az, amin keresztül az emberek ismernek, legyen szó a CSIKOS-ról, az előadásaimról, vagy a többiről.

Szeretném a magam eszköztárával rávenni az embereket, hogy akarjanak tenni egymásért, keressék egymás szolgálatának lehetőségeit. Engem leginkább ez hajt. Igen, az innováció, az önfejlesztés és jobbá válni akarás számomra már alapvető pillérei lett életemnek.

Folyamatosan végzek leltárt az eddigiekről, eredményeimről, hogy miben tudok-, szükséges fejlődnöm, ha jobb eredményeket akarok elérni.

Igyekszem olyan dolgokkal foglalkozni, melyek örömet okoznak és melyek közben az az apa, férj, séf, vállalkozó és ember lehetek, akinek a tevékenysége elégedettséggel és boldogsággal tölti el a környezetét, családját és természetesen saját magát egyaránt.Mikor főztél életedben először? Mit és miért? Hogyan lett belőled séf?

13 évesen kerültem konyhára, nem volt tudatos. Nem lebzseltem korábban anyukám mellett a konyhában, nem főzőcskéztem. Enni, kóstolni és új érzésekkel ismerkedi viszont szerettem. Leginkább az illatok voltak számomra beszédesek és emlékezetesek. Sok élmény, emlék kötődik számomra illatokhoz. Innen ered a fűszerekre, illóolajokra és ízekre való elég erős ráhangolódásom, ami életem meghatározója.

Séf hosszú évek alatt vált belőlem, mert következetesen végigmentem a sokat emlegetett szamárlétrán. Sok konyhán, sok mester keze alatt volt szerencsém dolgozni, akiktől mindig tanultam valamit. A viszonyítási alapom lett ezáltal színesebb az évek alatt.

 Sőt, ha hosszútávon azt kívánta a fejlődésem, akkor akár visszamentem a létra legaljára, ahonnan más emberkenként kezdtem újra. Ezeket a döntéseket néha nehéz volt meghozni, de ezek tanítottak alázatra és elfogadásra az életben.

Nem tartok kudarcnak már sok dolgot, hiszen ezeknek köszönhettem , hogy változtam és fejlődtem.Séfként mi a hitvallásod, mitől lesz jó egy étel? Az alapanyag, a kreativitás, vagy éppen a recept pontos betartása számít, esetleg ezek kombinációja?

Az utolsó.

Valamint, hogy akard jól csinálni.

A többi már jön magától.

Nincs tuti recept, ami mindenkinél ugyanazt az eredményt hozza.

Ugyanaz a recept, ugyanazok az alapanyagok más eredményt hoznak két különböző habitusú, szándékú, értékrendű és energiájú ember kezében. Most páran lehet felhúzzák a szemöldöküket erre, de számomra ez tény.

Számomra a főzés egy szeretetnyelv, kifejezési eszköz. Erről szól a CSIKOS is egyébként. Egy eszköz, lehetőség mások szolgálatára, vagy hogy örömet okozzunk másoknak.

Leginkább arra szeretném buzdítani az embereket, hogy felébredjen bennük a mások szolgálatára való igény. A főzés egy lehetőség.

A hagyományok tisztelete vagy inkább az újítás jellemző rád?

Csak a hagyományokra, tradiciókra lehet építkezni, azok segítségével újítani.

Az innováció jellemző rám, a folyamatos fejlesztés, jobbítás-éppen ezért ásom bele magam a hagyományokba és a tradícionális dolgok még jobb  megismerésébe.

Ezáltal tehetünk szert alapanyagtiszteletre és az alapanyagok kellő ismeretére is.Haza szoktad vinni a munkát? Azaz van-e úgy, hogy a családodnak tálalsz fel elsőként valamit, ill. jellemző-e, hogy otthon kísérletezel új ízek és receptek megalkotásán?

Otthon ritkán főzök, inkább nagyobb családi eseményekkor állok be a konyhába.

Adrienn tök jól főz, nem vagyok kritikus vele - ezt állandóan megkérdezik tőlünk. :) De ha van kívánság a család részéről, akkor örömmel készítem el nekik. Hozzáteszem, hogy legnagyobb kritikusaim a saját gyerekeim.

Mást szeretsz otthon főzni, mint a vendégeidnek? Van különbség szerinted az emberek által otthon szívesen fogyasztott-, illetve  az étteremben rendelt fogások közt? Ha igen, mi az? Bonyolultabb fogásokat választunk étteremben? 

Ha vandégek jönnek, akkor örömmel készülök számukra valami újszerűvel, amivel megvendégelhetem őket. Szeretek új élményeket adni, örömet okozni.

Én így tudok adni.

Ezért is várom el minden velem dolgozó munkatárstól, hogy legyen tisztában a “vendéglátás” szó jelentésével, felelősségével és lehetőségével..

Számomra nincs különbség étel és étel között.

Egy egyszerű salátát és főzeléket is el lehet készíteni úgy, hogy bármelyik étterem asztalán megállja a helyét - ugyanez persze fordítva is igaz...

Ezek nagyon szubjektív dolgok, hogy ki mit-, miért választ éppen. Sok mindentől függ.

Például az illető aktuális lelkiállapotától, de az egészségén, nemén, életkorán, még az időjáráson is múlhat.

Itt az a fontos, hogy mennyire tudsz a vendégre  ráhangolódni és rá figyelni.

Ez az, amit annyira imádok… Ebből az érzékből kicsit talán többet adott a Jóisten számomra, amiért nagyon hálás is vagyok.

Terasz, BalatonalmádiTerasz, Balatonalmádi

Volt-e már olyan, hogy egy balul elsült főzés végén mégis született valami izgalmas újítás?

Számtalanszor.

Ahogy mondani szoktam a konyhán is:

Nincs kudarc, ha levonod a kellő konzekvenciát mindenből. Vagy fejlődsz, vagy tanulsz valamit :)

Mesélnél nekünk kicsit a Terasz-ról, amit a balatonalmádi Wesselényi strandon találnak a kíváncsi ízlelőbimbókkal érkezők? Nekem a Dolce vita életérzés jutott elsőre eszembe, mikor ott jártam. Neked mit jelent a Terasz és mit szeretnél adni általa a vendégeidnek?

Szeretném megadni azt az élményt, hogy itt a Balaton mellett is van minőségi gasztronómia, és van élet a rossz berögződéseken túl - gondolok itt a hekkre és a lángosra, előre gyártott, ipari élelmiszerekre.

Sajnos az emberek ebbe bele is törődtek, és szépen lassan leszoktak arról, hogy a strandon, vízparti helyeken étkezzenek.

Valamilyen szinten vissza kell szoktassuk az embereket a strandra is,  erősen edukálnunk kell, de hiszek ebben.  Én a Balatonért így tudok tenni, hogy a Teraszon keresztül segítek újraláttatni  a régió gasztronómiáját. Azoknak, akiknek számítanak a részletek, akiknek számít, hogy mit, miből és hogyan fogyasztanak. A Terasz menüsorában is itt-ott előbukkan egy chutney vagy izgalmas szósz, pl. a körömvirágos paradicsomlekvár. Jól gondolom, hogy ez nem véletlen, és a “CSIKOS lekvár”-os múltad-jelened adja a választ a különleges szószok használatára? 

Igen, jól látod, nem tudom meghazudtolni magam, nem is akarom. :)

A friss fűszerek, gyógynövények, gabonák, zöldségek használata mára talán védjegyemmé vált.

De ha belegondolok, ez is a tradíciók még jobb megismeréséről, tiszteletéről szól.

Erre építve tudok innovatív ötleteket és ételeket megalkotni.Mi a titok, aminek segítségével ennyi mindent tudsz csinálni, ráadásul profi szinten? Időgéped van? Esetleg egy ikertesód? Vagy talán neked is fontos, hogy az étel gyorsan és sallang-mentesen készüljön el? :)

Nincs több időből nekem sem.

Igyekszem egyre jobban beosztani a feladataimat.

Mert időből ugyanannyi van, feladatból viszont egyre több. Ezért kényszerülök a prioritásokat  egyre jobban szem előtt tartani, még akkor is, ha esetleg egy külső szemlélő nem is érti időnként, mit  miért teszek.

Csak a magam állította értékrendre tudok építkezni, hogy hatékony maradjak a munkámban és magamra is maradjon időm.

Ha valaki nem képzett szakács, de szeretne jól főzni, mit tanácsolsz neki? Mert lássuk be, belőlünk van több, akik iskolában szerzett szakértelem nélkül kerülünk a tűzhely közelébe. Pár  alaprecept stabil ismerete elég lehet a boldoguláshoz?

Alapanyagismeret, jó sok gyakorlás és kísérletezés a lényeg.

Ha nem sikerül elsőre, akkor sem szabad feladni.

Az csak az 1.0 :)

Majd sikerül másodszorra.

Elárulod, mi a kedvenc recepted vagy ételed? Van olyan kedvenced is, amit nagyon könnyű elkészíteni? Megosztanál velünk egyet?

Ha szívesen teszed, akkor mindent könnyű elkészíteni :)

Szeretem a jó salátákat, sajtokat, intenzív, élő ízeket.

Hogy az most éppen milyen típusú étel, vagy alapanyag, az másodlagos.

A receptem, amit szeretettel ajánlok nektek, a Currys-gyömbéres karotta leves, harcsafilével és citromfű olajjal.

Currys-gyömbéres karotta leves, harcsafilével és citromfű olajjal
Hozzávalók és elkészítés:

6 db  megtisztított, szeletelt sárgarépát és egy fej aprított vöröshagymát egy kávéskanálnyi kókuszolajon megpárolunk, két evőkanálnyi reszelt gyömbérrel együtt. Felengedjük vízzel és kevés sóval és kevés curryvel ízesítjük. Teljesen puhára főzzük a zöldségeket, majd botmixer segítségével krémes állagúra törjük. Egy kávéskanálnyi útifű maghéjjal sűrítjük.

Tálaláskor sült vagy füstölt halfilével tálaljuk a forró levest. Egy kis csokor friss citromfüvet pürésítünk 5 ek olivaolajjal, és ezzel locsoljuk meg a leves tetejét.

 

Mi a következő vágyad, aminek a megvalósítását a közeljövőben tervezed? Szoktál például nyaralni, pihenni? Ugye akkor nem főzöl, amikor nyaralsz? :)

Most szeretnék kicsit pihenni és kialudni magam.

Ezt követően kicsit elvonulok és visszanézem, hogy mit is értünk el az idei szezonban a Terasz üzlettel. Mi volt benne jó, mit kell másként csinálnom ezután. Hogy hogyan tudom jobban csinálni ezután. Sok tanulság van, rengeteg elismerés és gratuláció jön folyamatosan, de igyekszem globálisan nézni az egészet.

Teszem a dolgom, erre figyelek, valamint, hogy hogyan érzem magam közben. :)


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!