Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Kreativitás a konyhában: beszélgetés Kunsági Gabival, az ország cukormentes tortája háziversenyének 2018-as különdíjasával

Raffer Kunsági Gabi az Ország cukormentes tortája háziversenyén nyert különdíjat a "Szép kis mákvirág"-gal. Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány.
Raffer Kunsági Gabi az Ország cukormentes tortája háziversenyén nyert különdíjat a "Szép kis mákvirág"-gal. Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

Ismerek valakit, akinek keze nyomán egy egyszerű piskóta is különdíjas tortává változik. Egy félmosoly, egy kis trükk, meg az a szerény kreativitás, amitől Kunsági Gabi egyszeriben lesz a torták koronázatlan királynője, az IKEA nemzetközi receptversenyének győztese, a stílus és mérték polihisztora. Ja, és konyhabútor tervező. Meg persze a Terézanyu írói pályázat egyik nyertese, akit Terézanyu klubtagként személyesen ismerhetek. Hogy nem állíthatok ennyi mindent róla? Dehogynem, olvassátok csak és ti is meglátjátok:

Mi szeretsz leginkább lenni ezek közül? 

Kreatív. És hálás is vagyok ezért az adottságért, számos területen segítségemre volt már az életben anélkül, hogy tudatosan használtam volna. Jött és ott volt, amikor szükség volt rá. A konyhabútor tervezés mára már a múlté, Azt szoktam mondani, a konyhából a konyhába kerültem. Most nem a konyhabútorokat segítem megálmodni, hanem a saját megálmodott konyhám pultjában állva az ételeket álmodom meg. Olyan éber álom ez, ami néha nem is hagy aludni, csak pörgeti a gondolatokat a fejemben.

Hogyan kezdődött a tortasütés?

Kinga lányom első születésnapján szeltem éppen a helyi cukrászdában vásárolt tortát, és átfutott rajtam, hogy miért is nem Én sütöttem.  Anyukám nem volt az a klasszikus tortasütő. Klasszikust azon értem, hogy kerek formában megálmodott torta. Nem volt tortasütőformája. Ha kerek tésztát sütött, azt biztos valami lábasban tette. Általában téglatest formája volt a tortáinak, megtöltötte kakaós krémmel, villával cirkalmakat rajzolt a krémbe , majd színes cukorkákkal díszítette. Azt hiszem ez az érzés járt át akkor, hogy hol marad az Anyutorta?!

A következő évben már anyutorta volt és a harmadik születésnapon már három emeletes anyutortát tálaltam fel. 16 torta az évek múlásával, és 12 újabb, Emma lányom születése óta. Persze elkapatódtak a lányok, ha ezzel a nyakatekert szóval élhetek, mert rákaptak az ízére, és míg Kinga megtalálta a maga kedvencét és sütteti pár éve, Emma újabbnál-újabb ötletekkel rukkol elő. 

Hány torta után és hogyan kerültél az Ország tortája zsűrijébe?

Nem számoltam, de sok, bár ez is relatív. Bő tíz év tortasütögetés, az biztos. Felhívták a figyelmem a pályázatra, és mivel egy neves cukrász tette mindezt, azt éreztem, lenne esélyem a vetélkedésben. A pályázati kiírás arról szólt, és szól a mai napig, hogy készíts egy saját magad által megálmodott receptúra szerinti tortát, fotózd le, majd küldd el a Süti Chef oldalán megadott email címre. Elkészítettem, lefotóztam, elküldtem, majd várakoztam.

Már többször felidéztem a pillanatot, amikor megláttam a tortám képét a monitoron, az oldalon, ahol virtuális dobpergés közepette kikiáltották győztesnek. Aztán felidézgettem azt is, hogy miként éltem meg ezt az érzést a következő évben, dobpergés közepette, a “megvédte címét” hangzatos felirat olvasásakor. Ha vannak események az ember életében, amit sosem felejt el, akkor ezek biztosan közöttük vannak. 

Innen egyenes út vezetett a versenyzőként való szerepléshez? Miért cukormentes torta? 

A kreativitás ugye… amikor nem hagy a gondolat, hogy vajon el tudod-e készíteni, vajon tudsz-e olyan ízleteset tortát készíteni? És, hogy miért cukormentes? Azért, mert az volt a következő verseny, ami szembe jött velem. :)

Természetesen nem pont így, de valami hasonló. Az országtortát együtt hirdetik ki a vele párhuzamosan futó ország cukormentes tortája versennyel. Bevallom, ott találkoztam először az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal. Szerencsére nincs a közvetlen családunkban cukorbetegséggel élő személy.

Gyermekkoromra visszaemlékezve...  Keresztanyám édesanyja cukorbeteg volt és emlékeimben mélyen él, amikor a narancssárga ponttal ellátott diabetikus, borzalmas ízű termékek között válogattunk ajándék gyanánt. Persze abból a körülbelül öt termékből, amit a nyolcvanas években lehetett kapni. Ehhez képest a mai cukorbetegeknek és egészséges életmódot követőknek szinte manna, ami elérhetővé vált. Hogy mindehhez Én is hozzájárulhatok, az pedig hatalmas boldogság.

Már nem az elsőség játszik szerepet a versengésben, hanem az adni akarás, hogy minél több emberhez eljuthasson, ha valami igazán ízleteset sikerül készítenem. Persze eszembe jut Maris néném pirospozsgás arca, akinek a cukor végül már a látását is elvette, hogy hogyan fogná két tenyere közé az arcom, találgatva ki is vagyok. Majd átadhatnám neki a süteményt, amit készítek…. 

Raffer Kunsági Gabi tortái művészi gonddal készülnek, meg persze szívvel-lélekkel. Fotó: Kunsági KingaRaffer Kunsági Gabi tortái művészi gonddal készülnek, meg persze szívvel-lélekkel. Fotó: Kunsági Kinga

Idén például “A szép kis mákvirág”-ot, amellyel különdíjat nyertél a versenyen? :) 

Igen. A szép kis mákvirág egy rendhagyó, amolyan a sorból kilógó tortára sikeredett, ami célom is volt. Mind alapanyag használatban, mind küllemben. Próbáltam elrugaszkodni a mostanában divatos tortatöltésektől, és ugyan tudtam, hogy megosztó a cékla a tortában, hittem a sikerében. Mindemellett, hagyományos értelemben nem gyógynövény sem a cékla, sem a mák, de élettani hatásaik miatt helyet kaptak a kategóriában.. Méghozzá első helyet a gyógynövényes alapanyagot felhasználó torták sorában. Így lett különdíjas az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által meghirdetett, Az ország cukormentes tortája háziversenyében.

(A szép kis mákvirág receptjét Gabi blogján megtaláljátok!)

Honnan nyersz ihletet, tudást, bátorságot az alkotáshoz és a sütéshez? Sosem fáradsz el? 

Jön: egyszer csak bevillan. Már elgondolkodtam, hogy mindez bátorság vagy pofátlanság-e, magam sem tudom. Honnan veszed, Gabi, a bátorságot, hogy...?! Volt idő, amikor féltem, hogy kiapad a gondolat, Mi van, ha nem jön?! Nem is jön, ha direkt gondolkodom rajta. Jön reggel álmosan a kocsiban ülve - talán, hogy felébredjek. Jön este a zuhany alatt, hogy ne hagyjon aludni. Rám talál a határban kutyasétáltatás közben, hogy viszkessen a tenyerem a csinálni akarástól. Csend kell hozzá mindenképpen, zajban nem hallom meg magam.

Mesélj kicsit az IKEA nemzetközi receptversenyéről. Milyen receptekkel indultál?

Jó messzire kell visszamennem az időben, már hét éve volt, ha jól számolom. Pedig mintha ma lett volna, már ami a felismerés örömét illeti. A világ összes IKEA áruházában hirdették meg a versenyt. Olyan innovatív egészséges ételeket kellett alkotni, ami svéd, és még nincs az országukban, de nagyon szeretnék, hogy legyen. Valahogy így.

Bátran állíthatom, a húsgolyón és a lazacon kívül nem sok mindent ismertem a svéd gasztronómiából. Olyan ételt, ételeket készítettem, amit szívesen megettem volna. Majd a pályázat leadásának határideje előtti hétvégéken elkészítettem egyet-egyet. Előételt, főételt, desszertet. Hogy nyomatékot adjak a svéd jellegnek, olyan fotó anyagot mellékeltem, amin tetten érhető volt a svéd vidék, a svéd ünnep az általam elkészített ételekkel, és mindezt gyerekekkel fűszerezve.

Azt mondják, ha egy filmben gyerek, vagy kutya szerepel, az már fél siker. Bíztam ebben a filmes szokásban, így “kölcsönkértem” a faluban pár szőke, svédnek ható kislányt és virágkoszorúkkal a fejükön, idilli svédnek ható őszi árpa táblába vittem őket fotózni a határba, az ételekkel együtt. Nyilván önmagában a gyerekek kevesek lettek volna egy ilyen versengésben, de eltaláltam a zsűri szája ízét is a balzsamecetes lazacommal alma ágyon, és így elnyertem a főétel kategória első díját. 

Hányféle saját recepttel dolgozol? 

Nem főzök minden nap, és nem főzöm mindig ugyanúgy, kivéve a palacsintát, azt mindig egyformán és szigorúan kimért hozzávalókból készítem. Szóval ha receptre gondolok, nem tudnám megmondani, hogy hányfélét használok.

Csak tortákat készítesz vagy vannak más specialitásaid is? 

Én a tortákat sem érzem specialitásnak, Így készítem, mert így szeretem. Ha valamitől speciális lehet, az talán annyi, hogy más ízkombinációban szoktuk meg, de az nem jelenti azt, hogy ne állná meg a helyét egy újabb ételben az adott alapanyag. 

A "Szép kis mákvirág" három fő alapanyaga a mák, a cékla és a meggy. Fotó: Kunsági Kinga

Mi a fontosabb számodra: az ízek, vagy az esztétikum, a díszítés és tálalás?

Ez így szép sorban. Lehet valami ízletes, de szemével eszik először az ember, ha nem szépen van megtálalva, mondhatom, hogy finom, nem fogja megkóstolni. 

Megosztod velünk egy egyszerűen elkészíthető tortád receptjét vagy más egyszerű recepted?

Ha már szó volt a palacsintámról, amit minden esetben recept alapján készítek és álmomból felkeltve is tudom a hozzávalóit, szívesen megosztom. Fontos recept a kedvenc ételeim sorában.

4 tojás, 4 dl tej, 2 dl szódavíz (ez lehet finom száraz fehérbor is, a siker nem marad el) 34 dkg liszt , csipet só és 5 dkg-nál nem több cukor.

Vaj, vagy margarin? :) Miért? :)

Vaj!  Miért? Nem értem a kérdést :)   Ma éppen készültem haza a munkából, mikor a kolléganőm felé fordultam… : "Ha hazaértem, eszem egy vajas kenyeret pirosarannyal!"  Hát ezért, hogy hangzana az, hogy  “Eszem egy margarinos kenyeret pirosarannyal.”?! :)

Mit tanácsolsz annak, aki nagyon szeretne sütni, de nem elég bátor hozzá? Te tanultad valahol a sütés csínját-bínját vagy máshonnan merítesz?

Mit tanácsolnék? Hogy süssön. Ne gondoljon arra, hogy nem sikerül. Lehet, hogy nem lesz elsőre tökéletes, talán másodikra sem, de mindegyik alkalom tapasztalás lesz és a saját tapasztalat visz előre, legalább is engem mindig az vitt. Járjon nyitott szemmel és füllel. Nyitott füllel ültem két éven keresztül az országtorta zsűrijében, és végighallgattam, amit ott a hivatásos cukrászoknak tanácsoltak a mesterek. Én is megjegyeztem. Következő évben egy JÁTSZMÁK nevű tortával neveztem. Azok a játszmák alkották, amik a zsűrizés közben játszódtak cukrász és cukrász között. Ez egy fontos tanulás, hogy ha kritikát kapunk, azt építő kritikaként használjuk. 

Van olyan sztorid, amiben a tökéletes végeredmény egész másmilyen lett, mint ahogy elképzelted?

A baki, ami rémálmaimban se jöjjön elő? Itt nem csupán az én kreativitásomra  került korona. Egy kedves kolléganőm baráti összejövetelt tartott. Én voltam a torta felelős. Reggel szépen bedíszítettem a tortát, elégedett nyugalommal ültem autóba és tettem az anyósülés elé a desszertnek szánt gyümölcsös édességet. Dimbes-dombos településen élek és megszoktam már, hogy óvatosan kocsikázom tortával az autóban. Ezen a reggelen lomtalanításba botlottam, illetve egy autósba, aki a lomik között meglátott valami kincset és satuféket nyomott előttem. Féktávolság ide vagy oda, beletapostam magam is a fékbe és éreztem, ahogy a torta megcsúszik a dobozban. Gondoltam nagy baj nem lehet, és nem néztem a dobozba egészen addig, amíg átadásra nem került a sor. Akkor vettem észre, hogy a hőtárolós dobozba csúszott a torta krém fele, amolyan jing-jang formát adva a tortának. Kétségbeesetten álltam mellette, majd mentő ötletnek felajánlottam, hogy kiváló pohárkrém készülhetne a félrecsúszott krémből, és némi tejszínhab, no meg a habcsókok kreatív elhelyzésével még megmenthető a buli. A végeredmény egy igazán vidámra sikeredett összejövetel lett, tortával, pohárdesszerttel a végén. 

A fotókat Kunság Kinga készítette. 

Kapcsolódó Eccerű receptek: