Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Mosd meg és hámozd meg az uborkákat, majd finom vékonyra gyaluld le! Amilyen vékonyra csak tudod! (szeletelővel). Enyhén sózd meg és majd közben egyszer-egyszer keverd meg, hogy a só jól átjárja az uborkát. Sok levet ereszt a végére.
2. lépés
Egy tálba mérd ki a cukrot és a füszerpaprikát! Keverd össze őket, ne maradjon benne paprika csomó! Nyomd rá a fokhagymát és mérd rá az ecetet, ismét keverd össze.
Jöhet bele a tejföl. Eddigre talán már levet is eresztett az uborka: nyomkodd ki a levet belőle – pl belemarkolsz és két kézzel enyhén kipaszírozod belőle a levet. Az uborka mehet a fűszerezett tejfölbe, a leve a lefolyóba. Alaposan keverd össze és már készen is vagy.
Hűtőben tárold! Jót is tesz neki, jól összeérnek az ízek, de frissen is az asztalra teheted.
Hozzávalók
- 1 kg uborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 3 evőkanál ecet
- 3 dl tejföl
- 1 evőkanál só

A tejfölös uborka saláta a családunkban anyáról lányára öröklődik. Úgy hozta a sors, hogy a vejeknek nagyon izlett, a férjemnek és a vejemnek is. Így már 3 generáció imádja.
A nyár első uborkáiból a legfinomabb. Válassz hozzá kissé nagyobb kovászolni való uborkákat, olyanokat, amelyekben a magos rész is fellelhető. A klasszikus kígyó uborkából akár télen is elkészíthető. Tálalhatod húsok mellé, ám reggeli-, vacsora kellemes kiegészítője is lehet.
20%-s tejföllel és 20%-s ecettel szoktam készíteni. Ha gondolod, lecserélheted joghurtra is és készülhet 5% ecettel is, ám a gyengébb ecet mellé kevesebb cukrot tegyél bele.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza
A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]