Recept kategória: köret, mártás, mártogatós, salátaöntet, szósz, tészta
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Olvaszd fel a vajat vagy margarint egy lábasban. Tedd hozzá a lisztet és 2 percig pirítsd kis lángon.
2. lépés
Lassan, fokozatosan öntsd hozzá a tejet. Amíg az elején nagyon sűrű, addig tényleg kis kortyokban adagold a tejet, különben csomós lesz. Minél lágyabb, folyósabb, annál több tejet adhatsz hozzá. Kevergesd addig, míg felforr. Közben add hozzá a sót.
3. lépés
Vedd le a lángról. Dobd hozzá a reszelt sajtot (edami, gouda, trappista, Cheddar, vagy amit kedvelsz) és kevergesd addig, amíg szép egyenletes krémet kapsz. Ha szereted a mustárt, tedd hozzá azt is.
Hozzávalók
- 1 evőkanál vaj vagy margarin
- 1 evőkanál liszt
- 1 bögre tej
- 1 bögre (púpos) reszelt sajt
- 0.5 evőkanál mustár (elhagyható)
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint pirospaprika (csemege vagy csípős de el is elhagyható)

Villámgyors és egyszerű recept egy sűrű, extrafinom sajtszószhoz házilag! Nachoshoz, tortillához mártogatósnak kitűnő. Merd csirkemellre, ha unod már a sült hús – rizs ebédeket. Van, aki hamburgerbe teszi, és klasszikus mártása a tortellininek is a sajtmártás.
De a leginkább klasszikus választás az, ha főzől hozzá spagetti vagy penne tésztát, esetleg gnocchi-t, és egyszerűen leborítod a kész sajtszósszal.
Egészségesebb ételt kapsz, ha zöldségekhez használod mártogatósnak, vagy salátaöntetként használod fel. Ez egy könnyű vacsorához, vagy gyors reggelihez, tízóraihoz is ideális.
Használhatod hozzá a kedvenc sajtodat: Cheddart, trappistát, edámit, goudát… Ha szereted a mustárt, a végén azt is tegyél bele! Egy egy nagyon könnyű recept, és a legfinomabb sajtszósz kerekedik belőle.
A mozis sajtszószt te is elkészítheted házilag: ez esetben pirospaprikával, ne mustárral fűszerezd az elkészült sajtszószt!
Figyelem: hidegen sűrűbb. Ha a gáz lezárásának pillanatában még folyósnak találod, ne aggódj. Mire kihűl, sűrűbb lesz.
Laktózmentessé úgy teheted, ha a tejből, vajból és a sajtból is a laktózmenteset veszed meg a boltban. A Mizónak és a Riskának is vannak szuper laktózmentes termékei, de a Lidl-ben és az Aldiban is találni fogsz sajátmárkás laktózmentes tejet, vajat és sajtot is. A gouda és a Cheddar keménysajtok, ezek egyébként természetes módon is laktózmentesek. Az Aldiban kapható Cheddar hátulján például meg is találod kisbetűkkel, hogy a laktóztartalma alacsonyabb, mint 0.1g / 100g.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza
A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]