Szalonnás, sonkás krumpli

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Szalonnás, sonkás krumpli

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Pucold meg a krumplit és vágd nagy darabokra – én négyfelé vágtam hosszában, majd elvágtam még keresztbe őket. De voltak nagyobb szemek is amelyeket többfelé is fel kellett vágni. Arra kell ügyelni a vágásnál, hogy nagyjából hasonló vastagságú darabokat kapjunk, hogy egyszerre tudjanak majd megfőni. Rakd egy akkora fazékba vagy lábosba a hasábolt krumplit, hogy feltöltve azt vízzel, ellepje a krumplit.

2. lépés

Töltsd fel vízzel és szórd rá a sót, tedd fel főni. Kb 20 perc kell hozzá, ez azalatt az idő alatt haladj tovább az alábbi lépéssel.

Akkor lesz eléggé főtt a burgonya a sós vízben, ha egy villával vagy hústűvel könnyedén át lehet szúrni. Ilyen állapotban egy perccel se főzd tovább, vedd le és szűrd le róla a vizet. Egy-egy perc elteltével rázd fel a lábasban a krumplit, hogy megszikkadjon, azaz a víz elpárologjon belőle, nagyjából.

3. lépés

Vágd fel apró kockákra a füstölt szalonnát és a sonkát is. Külön kis tálkába vagy tányérra készítsd őket, tedd a tűzhely közelébe.

4. lépés

Egy nagyobb serpenyőben – ebben fogjuk készre sütni a burgonyát – pirítsd meg a füstölt szalonnát. Közepes lángon dolgozz, hogy  az apró kockákra felvágott szalonna kockák mindegyikéből kiolvadjon a zsír és egy kicsit meg is piruljon.

5. lépés

Tedd a pirított szalonnára a sonka kockákat is és folyamatos keverés mellett, pirítsd meg ezt is.

6. lépés

Némi zsírt is tegyél rá, szórd meg a pirospaprikával és gyors mozdulatokkal keverd át!

7. lépés

Amint elvegyült a füszerpaprika a sonkás-szalonnás zsírral, már tehet rá a szikkadt főtt burgonyát. Keverd át alaposan és sütheted is kicsit tovább. Igen finom, ha kissé megpirul a burgonya széle is, de mindenképpen legyen minden darab krumpli piros színű! Legutóbb nem igazán tudtam megpirítani a krumlit, mert inkább ‘morzsálódott’ és nem igazán akart pirulni, de így is finom lett.

Le is veheted a tűzről, készen is vagy ezzel a finom krumpli körettel.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1.5 kg burgonya
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 teáskanál só
Szalonnás, sonkás krumpli
Szalonnás, sonkás krumpli

Ezt a szalonnás, sonkás krumpli köretet először grill csirke mellé készítettem. Némi savanyúságot kínáltam még mellé és készen is volt a második fogás egy ebédhez. A sósvízben főtt burgonyát dobtam fel egy új ízzel, amit bátran ajánlok más sült húsok mellé is.

Az elkészítése gyakorlatilag addig tart, amíg a krumplit meghámozod és megfőzöd, mivel minden egyebet a főzési idő alatt el tudsz készíteni. Semmi ördöngősség nincs benne, egyszerű, mint az egyszer1, azaz kőeccerű :-)

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

A helyes táplálkozás alapjai

2021. április 21.|

Az egészséges táplálkozás és a fogyás kéz a kézben szokott járni. Amikor a gasztronómia izgalmas és ízletes vizein evezünk, akkor rengeteg receptet találunk. De vajon mi kell ahhoz, hogy az egészségünk sose károsodjon?

A mezőgazdaságban dolgozóknak is keresniük kell a jó recepteket

2021. március 24.|

A városi gyerekek gyakran nézik hatalmas szemekkel a vonuló traktorokat, és utána szívesen játszanak a lakásban. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy mit is takar a mezőgazdaságban dolgozni. Az egyre gyorsuló világ azt jelenti, hogy több élelmiszerre van szükség, így újabb és újabb földeket szántanak fel.

Go to Top