9 olyan étel, amiről talán még nem hallottál, de mindenképp bele kell venned az étrendedbe

A mesquite mokka lattétól kezdve a goji bogyós teáig, ezek a receptek tele vannak nem megszokott összetevőkkel, amelyek elképesztően pozitív hatásúak az egészségünkre.

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy van pár magas tápértékű étel, amelyekkel nem csak feldobhatod az étrended, de egyben rengeteg egészségügyi előnnyel is járnak. Hogy mindezt az étrend átrendezése nélkül? És hogy ezek az összetevők finomak, és valószínűleg megtalálhatók a sarki bio-boltban is?

Mint aki a legtöbb napot a konyhában tölti, recepteket tesztel, kreatív ételeket készít, és másokat ösztönöz arra, hogy egészségesebb (és egyben finomabb) ételeket egyenek, mindezt a közösségi médián keresztül, így már elég sok alapanyaggal és “szuperételekkel” kísérleteztem.

Készen állsz belemerülni abba a kilenc elképesztő tápértékű ételbe, amiket mindenképpen fogyasztanod kéne? Akkor vágjunk bele:

Mesquite

Nem, ennek nincs köze a BBQ-hoz. A mesquite növény kérgét és hüvelyeit Dél-Amerikában és Észak-Amerikában évezredek óta használják természetes édesítőszerként. Alacsony GI (glikémiás index) besorolása azt jelenti, hogy hatékonyan segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet.

Goji bogyó

Ezek a kis mindenre képes bogyók, másik nevén farkasbogyók, a Himalájából származnak, és hihetetlen C-vitamin-, A-vitamin-, antioxidáns-, réz-, szelén- és fehérjeforrások. Lenyűgöző tápanyagaik miatt (a goji bogyók 8 esszenciális aminosavat is tartalmaznak!) a kínai orvoslásban több mint 2000 éve használják.

Spirulina és az E3Live alga

A spirulina egy kékes-zöldes alga, a világ egyik legnagyobb tápértékű étele, amely gazdag B-1, B-2 és B-3 vitaminokban, vasban, rézben és fehérjében is. Bár a spirulina létezése egy ideje már köztudott, „unokatestvére”, az E3Live még csak nemrégiben vált népszerűvé, de ez felelős a kék-étel trendért (pl. az unikornis latték, a kék turmixok és joghurtok).

CBD olaj

A CBD fogyasztása számos előnnyel jár, és olyan sok krónikus betegségen és súlyos fájdalmon segített már, hogy nem értem, miért nem fogyasztja mindenki minden nap. Míg egyesek szívesebben használják a CBD-t gőzölőolajként, mások cseppként szedik, vagy cukorka formájában próbálják valahogyan belecsempészni az étrendjükbe. De itt többet megtudhat arról, hogy a cbd-t étellel vegye be.

Ashwagandha gyökér

Ez a gyógynövény az utóbbi időben nagyon felkapott lett és elég jó okkal: segít kezelni a stresszt, a szorongást és a depressziót, csökkenti a vércukorszintet és fokozza az agy működését. Ráadásul rákellenes anyagok megbízható forrása is egyben.

Maca

Ez a perui szuperétel (vagy más néven: perui ginzeng) egy keresztesvirágú gyökérzöldség, amelyet leggyakrabban a gyökeréből készített por formájában találhatsz meg. Maca íze finoman földes, ezért a kamrám egyik állandó lakosa.

Kudzu gyökér

A Japánban őshonos gyökér, a kudzu évszázadok óta használatos a kínai orvoslásban gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt. Vastag állaga miatt ez a gyomornyugtató gyógynövény remek sűrítőanyagként szolgál mártásokhoz vagy krémes alap a turmixokhoz.

Faszén

Az aktív szén igazából ott van mindenhol. A gyógyszeres szekrényben, a sminkes asztalnál és az ételekben is. Noha ez a trend meglehetősen új a nyugati szépségápolás és étel világában, már hosszú idők óta természetes gyógymódként használják az ájurvédában és a kínai orvoslásban olyan problémákra, mint a koleszterinszint csökkentése, a veseműködés elősegítése, valamint mérgezés ellenszereként.

Fekete mag olaj

A kamrám legújabb lakója, a fekete magolaj az édeskömény virágának a magja. Ez egy kis cserje szerű növény, amelyet évezredek óta alkalmaznak bőrre mind külsőleg, mind belsőleg.

Megosztás

Olvasd el többi írásainkat is