Dósa szerinti táplálkozás, avagy milyen az ayurvedikus étrend?

Az ayurvedikus életmód sokkal több, mint azt sokan gondolják. Akik nincsenek igazán otthon a holisztikus szemléletben, csak annyit látnak, hogy az ayurveda a természetes gyógymódot részesíti előnyben, esetleg hozzá tartozik a jóga, és talán a meditáció, de ennél lényegesen többről van szó.

Az ayurveda szerint ugyanis az egészségnek négy alappillére van: a táplálkozás=AHARA, a napirend=DINACHARYA, az életmód=VIHARA, és a terápia=AUSADHI. Ennek értelmében a megfelelő táplálkozás is fontos ahhoz, hogy egészségesek lehessünk.

Az ayurvedikus táplálkozás szerint lényeges, hogy a dósánknak megfelelően étkezzünk, hiszen ami a különböző típusú embereknek más és más tesz jót, vagyis ami az egyiknek méreg, a másiknak pont orvosság. Ezért is fektet nagy hangsúlyt az ayurvedikus táplálkozás az egyéni étrend kialakítására. Persze lényeges, hogy a dósánknak megfelelő ételeket fogyasszük/kerüljük.

Táplálkozás a dósák szerint

Ha a VATA (mozgás) van erősebben jelen az életünkben, akkor a kedvező étrend: meleg, nehéz, olajos, édes, savanyú, sós, míg a kedvezőtlen a hideg, a könnyű, a száraz, a csípős, a keserű, és a fanyar.

Amennyiben a PITTA (átalakítás, emésztés) energia az uralkodóbb az életünkben, akkor a kedvező ételek a hűvös, a száraz, a nehéz, az édes, a keserű, és a fanyar, míg a kedvezőtlenek a sós, a savanyú, a csípős, az olajos, a nehéz, és a meleg.

A KAPHA (összeköttetés, struktúraképzés) energia által vezérelt emberek pedig a meleg, a könnyű, a száraz, a fanyar, a keserű, és a csípős ételeket preferálják, míg a kedvezőtlen étel az édes, a sós, a savanyú, és az olajos.

Ha az ayurveda szerint akarunk táplálkozni, mindenképp tisztában kell lennünk, hogy melyik dósa dominánsabb az életünkben, hiszen mindegyik jelen van, csak nem egyenlő mértékben. Amelyik erőteljesebb, aszerint érdemes az étrendünket is kialakítani.

Mivel az ayurvedikus étrend személyre szabott, ezért az életszakaszunkat és a napszakot is figyelembe kell venni, hogy a megfelelő étrendet, illetve étkezési szokásokat alakíthassuk ki.

Megosztás

Olvasd el többi írásainkat is