Ételallergia bármikor kialakulhat?

Sokan úgy gondolják, hogy az ételallergia csak gyermekkorban alakulhat ki, pedig a helyzet az, hogy felnőttkorban sem ritka, hogy valami valamilyen étellel szemben allergiás reakciót mutat.

Tény persze, hogy a statisztikák alapján több gyermeket érint, mint felnőttet, ugyani míg hazánkban a felnőttek hozzávetőleg csak 1 %-a szenved valamilyen ételallergiától, addig a gyermekek esetében ez 7 %. Ennek többek között az is az oka, hogy a gyermekkorban kialakult allergia kinőhető, természetesen csak bizonyos ételek esetében.

Persze nem árt tisztázni, hogy mikor is beszélünk allergiáról. Az allergia egy kóros immunválasz, amikor az immunrendszer valamilyen összetevőt tévesen veszélyesnek ítél, és egy védekezési reakciót indít el. A leggyakoribb allergizáló ételek gyermekkorban a tej, a szója, tojás, halfélék és tenger gyümölcsei, és az olajos magvak, felnőtteknél pedig tojás, kagyló, halak, és a mogyoró.

Természetesen ezeken túl is vannak olyan ételek, melyek felnőtt korban is okozhatnak allergiát.

Ételallergia kezelését és vizsgálatait téríti a magán egészségbiztosítás?

Az allergia számos tünettel jelentkezhet gyermek és felnőttkorban egyaránt, melyek érinthetik a bőrünket, az emésztőrendszert, az orr-fül-garat területét, de akár az egész szervezetünket. Ha felmerül bennünk a gyanú, hogy az egészségügyi panaszainkat allergia okozza, akkor azt különböző vizsgálatokkal lehet, és kell is igazolni.

Manapság az állami egészségügyben az allergiavizsgálatra is nagyon sokat kell várni, ezért sokan mennek inkább magán allergológushoz, ami viszont nem olcsó mulatság.

Akinek van MediHelp magán egészségbiztosítása, joggal teszi fel a kérdést, hogy az allergiavizsgálatot, illetve a hozzá tartozó kezeléseket, dietetikust fizeti-e a biztosítás. Ezt a biztosítási csomag határozza meg, de akadnak olyan egészségbiztosítások, melyek állják ezeket a költségeket, elsősorban akkor, ha még nincs diagnosztizálva az allergia.

Mivel a családtagok, így a gyerekek is bevonhatók egy családi egészségbiztosításba, így az ő esetükben is lehet arra lehetőség, hogy a biztosító térítse az allergiavizsgálat költségeit.

Megosztás

Olvasd el többi írásainkat is