Recept kategória: gluténmentes receptek, köret, Reggeli receptek, Szendvics receptek, szendvicskrém, Uzsonna, Vacsora ötletek, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: habtejszín
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A lehűtött habtejszínt öntsd egy magasabb falú tálba, és botmixerrel, kb 10 perc alatt “köpülj” vajat. Ha nincs botmixered, használj egy másfél literes pillepalackot, vagy shakert, és abban fel-le rázva is sikerül a mutatvány. Figyelj, hogy igazi tejszínt vegyél, SEMMIKÉPP SE növényi készítményt!
Mit tapasztalsz közben? Kb 4-5 perc alatt kemény tejszínhabbá alakul a tejszín, majd elkezd kicsapódni. További 4-5 perc alatt kiválik a vaj, és a tálban tejszerű savót láthatsz mellette. Még fél perc, és lekapcsolhatod a mixert. Ebben az utolsó szakaszban kicsit fröcsöghet a savó, ezért praktikus a tálat még a munka megkezdése előtt a mosogatóba állítani. Pillepalackos módszerrel persze nem fröcsög.
2. lépés
Nagyjából gyúrd gombóccá a vajat (majdnem 100 g lesz belőle), és a keverőtálba engedj hideg csapvizet. Hagyd 2 percig ebben a vajat, hogy lehűljön. Aztán, mintha gyurmáznál, kicsit gyúrd át a vajat, hogy ne maradjon benne savó. (Mintha hógolyót gyúrnál.) Kész! Hűvös helyen vagy hűtőben tárolva 4-5 napig finom marad.
Hozzávalók
- 250 ml Habtejszín (30% zsírtartalmú cukrozatlan tejszín)

A házi vaj elkészítése egyszerű és gyors, így belevágtunk mi is. A készítés folyamatára voltunk kíváncsiak, na és hallottunk egy kőeccerű módszerről is, ezért rögtön kétfélét is leteszteltünk.
Az eredmény: mennyei vaj lett rögtön elsőre, meg az érzés, hogy ilyet is tudunk. Azóta nem is vettünk boltban vajat, csak tejszínt. :) Ez az egyetlen hozzávaló, úgyhogy meg kell adni a módját. Cukrozatlan, de habtejszínként árult tejszínt kell hozzá venni, mert ez 30%-os. Vagy igazi, kimért tejszínt, ha van a közelben elérhető tejbolt. A főzőtejszínként árult termékeknek alacsonyabb a zsírtartalma, ez nem lesz jó hozzá.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]