Tetőablak a konyhában

A tetőtéri konyhaablakok nagyon fontos funkciót látnak el, épp ezért kiválasztásukat nem árt alaposan megfontolni. A konyha a családi élet egyik fontos helyszíne, a közös étkezések, főzések, beszélgetések terepe.

Egyre többen tervezik meg úgy otthonukat, hogy a tetőtérben is helyet kap egy konyha, ez többgenerációs otthonok esetében különösen ideális helyzet, így ugyanis az együtt élő generációk számára külön-külön lehetőség van a főzésre, anélkül, hogy zavarnák egymást.

De miért is fontos az ablak a konyhába? Azért, mert a főzés szaggal és párával jár, és hiába van páraelszívónk, mégsem árt egy megfelelő méretű ablak. A gőzölgő ételek ugyanis finom illatukkal bizonyára csábítók, azonban ezeket az illatokat sem árt kiszellőztetni a helyiségből. Nem is beszélve a főzés során keletkező gőzről, ami páraként csapódhat le a tetőtérben is. Ez pedig elég sok kockázatot rejt magában.

A páralecsapódás nemcsak esztétikai probléma, ha ugyanis rendszeresen előfordul, egy idő után kialakulhat a penészedés. Ami viszont már egyéb kockázatokat is rejt magában, ezek az egészségügyi kockázatok pedig különösen érintik az allergiásokat, legyengült immunrendszerűeket. Hosszú távon a penészedés pedig a falakban is károkat okozhat. Ha pedig egyszer már megjelent a penész, érdemes mihamarabb elkezdeni a tüneti kezelést, miközben a kiváltó okok megszüntetéséről is gondoskodunk.

Szellőztetéssel a penészedés ellen

A rendszeres szellőztetéssel igen sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a penészedést. Érvényes ez a tetőtéri konyhák ablakaira is, melyek esetében is széles kínálattal találkozunk. Érdemes megfontolni, hogy milyen ablakra is van szükségünk. Alapvetően négy típusú tetőablakot különböztetünk meg a nyitás szempontjából. Nézzük meg ezeket alaposan, mielőtt választunk, hisz a nyitás módja fontos a szellőztetés és az ablak takarítása szempontjából is.

Vannak felnyíló billenő, középen billenő, megemelt forgástengelyű és oldalra nyíló ablakok is. Ezen kívül egy más szempontból megközelítve találunk alsó, illetve felső kilinccsel rendelkező ablakokat, valamint oldalra nyílókat.

Megosztás

Olvasd el többi írásainkat is