A kendermagolaj megjelenik a konyhákban

A kendermag egyik legérdekesebb tulajdonsága az, hogy a konyhában is felhasználhatjuk. Az egészségtudatos étkezésnek köszönhetően a kender tápanyagforrásként is megjelenik a köztudatban, főleg, a vegetáriánus konyhákban, ahol az egyik legnagyobb problémát a növényi alapú fehérjeforrás felkutatása szokta okozni.

A hús mellőzése azt jelenti, hogy nyitottakká kell válnunk, és az újabb élelmiszereket és fűszereket is ki kell próbálnunk.

A kendermag valójában kivételes fehérjeforrás, külön előnye, hogy a szójaérzékenyek, de még kutyák is nyugodtan kipróbálhatják. Mindössze három kanál kendermagban tíz gramm fehérjét is kapunk, ami bőven fedezi a felnőttek napi szükségletének az ötödét. A magas rosttartalma szintén közkedvelt, a benne található omega-6 és omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Milyen élelmiszerrel tudjuk keverni?

Sokan a keverés helyett a közvetlen fogyasztás mellett döntenek, aminek számos fajtája létezik. Ma megrendelhetjük darálva, hántolva, így fogyaszthatjuk turmixokban, joghurtokban, salátákban, és szinte bármilyen más termékkel. Sőt, ma már kenderlisztet is kapunk, amit általában másfajta lisztekkel szoktak keverni, és főleg azoknak ajánlott, akik lisztérzékenyek.

Ezután ott van a kendermagolaj is (nem egyenlő a CBD olajjal), amit a magok sajtolásával állítanak elő. Ez elvileg bármilyen élelmiszerrel keverhető, beleértve azokat a fogásokat is, amelyek nem tartalmaznak zsiradékot. A hőtűrő képessége azonban igen rossz, éppen ezért a sütőben nem fogjuk tudni felhasználni, de olyan édességeket nyugodtan készíthetünk, amikhez nem kell magas hőmérséklet.

Máshol is megjelenik?

A kendermagolaj nemcsak a konyhában állja meg a helyét, hanem a fürdőszobában is. A telítetlen zsírsavak nyugtató és regeneráló hatásúak, amik természetes rugalmasságot biztosítanak, így sokan a ráncosodás megelőzése érdekében választják, például száraz, repedezett bőrre kenik.

Nem véletlen, hogy az egyedülálló tulajdonságainak hála egyre több kozmetikai cég nyúl hozzá, hogy természetes és egészséges krémeket készítsen.

Megosztás

Olvasd el többi írásainkat is