Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Ki irányít a családban?

A távirányítók igazán hasznos kényelmi eszközök. Segítségükkel csatornákat válthatunk, szabályozhatjuk a hangerőt, a modern változatokkal pedig már akár internetezni is tudunk. A kapcsolók azonban nem csupán egyszerű tárgyak, hanem egyfajta státusz szereppel is rendelkeznek. Ennek nyomai a magyar családokban különösen jól megfigyelhetők.

Az irányító személy dominanciája

Szerencsés esetben a família minden tagja ugyanazokat a műsorokat nézi, így nem alakulnak ki harcok a távirányító körül. Manapság már az sem ritka, hogy egy otthonban több tévé is a rendelkezésre áll, így mindenki a kedvenc csatornája kínálatai közül válogathat. Más a helyzet viszont, ha egy csupán egy készülék van a családban és nincs közös megegyezés a műsorok tekintetében. Ilyenkor nyilván a domináns személy kezébe kerül a döntés.

Ha nincsenek otthon a szülők, általában a nagyobb testvér ragadja meg a távirányítót, háttérbe szorítva a kicsiket. Majd anya és apa veszi át az irányítást, amikor kezdődnek a délutáni sorozatok és meccsek. Megfigyelhető, hogy a magyar családokon belül leginkább a férfi szereti maga mellett tudni a kapcsolót, vagyis övé a domináns szerep a tévénézéskor. Antropológiai vélemények szerint ez nem is mindig tudatos, sokkal inkább ösztönszerű végeredmény.

A korábbi évtizedek példája

A kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a mai magyar társadalom kezd visszatérni a szocializmus előtti korszakok példájához, ahol a férfi igazi családfőként viselkedett. A szocializmus alatt némileg megerősödött a női nem társadalmi szerepvállalása, hiszen apa mellett anya is szervesen kivette a részét a pénzkeresésében. Ráadásul egyre több nő jutott magasabb pozíciókhoz, és sokak előtt nyílt meg az út a felsőoktatásba is. Az akkori évtizedekben nagyobb egyetértés uralkodott a tévénézésben, bár igaz, hogy kevesebb műsor között lehetett választani.

A mai széles kínálat új veszekedési lehetőségeket teremt a felek között. Ráadásul sok generáció kényszerül a lakhatás megoldása érdekében egy fedél alá. Az idősek pedig mást szeretnek nézni, mint a fiatalok, vagy a középkorú családtagok.