Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Főzés után jakuzzi? Ezekre figyelj!

A saját jakuzzi vásárlást általában az emberek előre meg szokták tervezni. Sokszor előfordul az is, hogy hónapokon vagy éveken át teszi félre az egész család a pénzt apránként és várják, hogy megtakarításukból mikor tudják végre megvásárolni saját berendezésünket.

Ha azonban megvan a félretett összeg, ne rohanjunk egyből az üzletekbe és vásároljuk meg az első medencét, amit csak meglátunk, hiszen könnyen lehet, hogy végül meg fogjuk bánni a hirtelen hozott döntést. A hatalmas választékban könnyen előfordulhat, hogy elveszettnek érezzük magunkat, hiszen manapság már rengeteg típusú, méretű, kivitelezésű masszázsmedence létezik. Ezért mielőtt meggondolatlanul választanánk, az a legjobb, ha alaposan körüljárjuk a témát és kiderítjük, hogy nekünk pontosan milyen eszközre van szükségünk. 

Mekkora legyen a Jakuzzi?

A szakemberek azt tanácsolják, hogy először döntsük el, mégis mekkora medencére lesz szükségünk. Ezt az befolyásolja a legjobban, hogy várhatóan hány ember fog benne egyszerre fürdőzni. Ha tudjuk azt, hogy csak kedvesünkkel kettesben fogjuk használni esténként egy kis romantikus fürdőzésre, akkor bőven elég számukra egy olyan jakuzzi, mely 2-3 fős személyre lett megtervezve. Abban az eseten azonban, ha nagy családunk van és feltehetőleg mindenki ki szeretné majd próbálni a medencézést vagy esetleg tudjuk előre, hogy barátainkat is szeretnénk majd vendégül látni egy csobbanásra, akkor érdemes inkább az 5-6 fős kivitelt választanunk. Emellett még érdemes elgondolkodnunk, hogy számunkra milyen kritériumoknak kell ezenkívül megfelelnie a masszázsmedencének. 

Mennyibe kerül a jakuzzi fenntartása havi szinten?

Vásárlás során nem csak a Jakuzzi vételi árát kell figyelembe vennünk, hanem azt is jó előre kikalkulálni, hogy várhatóan havi szinten mennyibe fog kerülni a fenntartása, mennyivel fogja megemelni a rezsiköltségeinket. A fogyasztása azonban több dologtól is függhet. Függhet attól, mikor szeretnénk használni: egész évben, vagy esetleg csak nyáron? Heti szinten körülbelül hány ember, milyen gyakorisággal fog megmártózni a medencében, illetve hogy kültérre vagy beltérre szeretnénk majd elhelyezni. Hány fokos lesz majd a víz hőmérséklete és lesz-e arra lehetőségünk, hogy használaton kívül le legyen takarva?

A jakuzzi fenntartási költségei több dologból tevődik össze. Ez az összeg nagyban függ a medence szigetelésétől, a vízkezelésétől, a szűrőberendezések, illetve a masszázsszivattyúk típusától, illetve hogy lesz-e rajta thermo tető és ha lesz, akkor milyen típusút és milyen anyagút fogunk vásárolni.

Milyen karbantartási teendőink lesznek majd a Jakuzzival kapcsolatban?

Ha saját jakuzzit vásárolunk, nem árt azzal sem tisztában lennünk, hogy milyen gyakorisággal, pontosan milyen tisztítási, és karbantartási feladatokat kell majd elvégeznünk rajta. Ha ezekről megfeledkezünk, akkor a medence vize könnyen nyálkás, algás lesz, illetve bezöldülhet, ez pedig nem csak az eszköz, de a szűrőberendezés élettartamát is csökkenti. 

A karbantartási feladatok nem bonyolultak és egyáltalán nem igényelnek sok időt. A vízkezelés történhet többféle módon, célja minden esetben ugyanaz: a víz kristálytiszta és megfelelő pH értékű legyen. Ennek folyamatának hossza heti 1 perctől akár a heti 10 percig is elterjedhet, ez mindig a vízkezelés módjától függ. Emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a szűrőbetétek rendszeres tisztítására is, azonban 5-10 percnél több időt heti szinten ez sem vesz igénybe.

Extra tipp: Jakuzzi építhető hagyományis medenceépítési technológiával is. Ilyenkor elengedhetetlenül fontos előre tervezni a megfelelő medencetakaró kiválasztását is.