Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Hogyan tartsd távol a penészt otthonodtól

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor az otthonunkban a penész elkezd növekedni. Sajnos a házakban és lakásokban rengeteg olyan szerves anyag található, amiben megél a penész.

Ez lehet a fa, a vakolat, vagy más építőanyagok. Mivel azonban a páratartalom viszonylag szabályozható, elérhetjük, hogy az otthonunkban az alacsony páratartalom által megakadályozzuk a penészesedés megjelenését.

Ennek a gombának legtöbbször 24 és 48 órára van szüksége ahhoz, hogy növekedni kezdjen, így hogyha 24 órán keresztül fennáll a nedvességet okozó befolyás, akkor a penészedés kockázata is egyre nagyobbá válik. 

Amennyiben hirtelen jelennek meg a foltok, utána kell néznünk az esetleges vízszivárgásoknak, ugyanis gyakran ez okozza a problémát. Ilyen kialakulhat a mennyezeten, a csöveken, de a csaptelepek is. Fontos, hogy amint megtudjuk, hogy szivárgással állunk szemben, akkor a tőlünk telhető leggyorsabban kijavítsuk azt. Emellett érdemes odafigyelni a páralecsapódásra, ami gyakran fémcsöveken, falakon, víztartályokon és ablakokon észlelhető.

Előzzük meg a páratartalmat

Sok penészfaj akkor kezd el növekedni, amikor a páratartalom hosszú ideig fennmarad, így az is jó módszer, hogyha gyakran szellőztetünk. Érdemes kinyitni az ablakokat napközben, különösen forró időben, és ha esik, akkor mindenképpen bezárni. Legyünk külön figyelemmel a konyhára és a fürdőszobába, ahol a gőz és a nedvesség jobban felhalmozódik.

Kerüljük el a benti nedves ruhákat, próbáljuk meg a szabadtéren teregetni. Ha valahol felfedezünk egy nem várt penészfoltot, akkor azonnal kezeljük a problémát.

A penész elleni küzdelemhez a legjobb megoldás a megelőzés. Ezen belül egy fontos lépés a megfelelő szigetelés felhelyezése. A szigetelés segít a páralecsapódás csökkentésében, ugyanis a hőmérsékletet melegebben tartja a helyiségben. A fújható szigetelés olyan megoldást jelent, ami kiküszöböli a hőhidakat, ezáltal egységes levegőt teremt, és nem fogja engedni a hideg bejutását a szobába. Amennyiben már megjelent nálunk a penész, azonnali kezelésével hamarabb megszabadulhatunk tőle.