Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Erre figyelj klímavásárláskor!

Valószínűleg mindenki fejében szöget ütött már az ötlet, hogy beszerez egy légkondicionálót nyárra, de a barátai és ismerősei azonnal lebeszélték róla. Bár már hosszú évek óta velünk tartanak ezek a szerkezetek, a mai napig követünk el tipikus hibákat.

Az egyik leggyakoribb, hogy az emberek csak nyáron használják őket a szoba vagy az iroda lehűtése érdekében, azonban a mai készülékek úgy vannak kialakítva, hogy fűtésre is használhatóak a téli hideg napokon, ráadásul ez költségkímélően is megoldható.

A hőfok beállítására is léteznek bizonyos szabályok, amit nem sokan szoktak betartani. Amikor nyáron elérjük azt a benti hőfokot, ami már számunkra is elviselhetetlen, akkor hajlamosak vagyunk túlságosan hidegre beállítani a klímát. Ennek kettő oka is lehet. Az egyik, hogy azonnali megoldást akarunk. A másik pedig, hogy azt hisszük, hogy ha hidegebbre állítjuk be, akkor hamarabb fog lehűlni.

Azonban ez hirtelen energia többlethez vezet. Érdemes fokozatosan csökkenteni a hőmérsékleten, figyelembe véve, hogy a kinti és benti között ne legyen 10 foknál nagyobb különbség.

Az inverter titkai

Akik 2020-ban vásárolnak, ne kövessék el azt a hibát, hogy nem inverteres légkondit szereznek be. Igaz, hogy a legtöbb már így készül, azonban még mindig vásárolható hagyományos fajta. Ezzel tényleg a saját zsebünkben teszünk kárt, mivel a villanyszámla nőni fog.

Az inverteres légkondi úgy van kitalálva, hogy sokkal gazdaságosabb legyen, és kisebb teljesítménnyel is tudjon működni. Ha új légkondit veszünk, akkor mindenképpen az inverteres mellett tegyük le a voksukat, amit hosszú órákon keresztül használhatunk.

Végül, de nem utolsó sorban fontos a karbantartás. Ahogy az autónkat is legalább évente egyszer ellenőrizhetjük, és megcsináljuk az olajcserét, úgy a légkondit is legalább évente egyszer szerelőnek kell látnia. A tisztítása és karbantartása nem csak azért fontos, mert a készülék tönkremehet, hanem mert az egészségünkre káros anyagokat bocsáthat ki. Ha a fentebb felsorolt hibákat kiküszöböljük, biztonságos klímahasználat vár ránk.

Forrás: YetiKlima.hu