Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Így használhatod a levendulát a konyhában!

A közönséges levendula (Lavandula angustifolia), az évek során az egyik legkedveltebb dísznövénnyé nőtte ki magát, amit a Tihanyi Levendula Fesztivál töretlen népszerűsége is bizonyít.

A levendula iránti rajongás nem véletlen, ez a jellegzetes illatú, lila virágokkal díszítő mutatós örökzöld évelő, egyike a legegyszerűbben nevelhető dísznövényeknek, ráadásul számos gyógyhatása is ismert.

A levendula hasznosítása, egészen az ókorig nyúlik vissza, már a rómaiak is használták gyógyászati célokra és illatosításra, gasztronómia felhasználása, azonban ekkor még nem igazán volt jellemző. Provence-ban a napsütötte domboldalakon hosszan terülnek el a levendula ültetvények, ezen a vidéken a helyi konyha egyik alapvető fűszerének számít, a Provence-i fűszerkeverék aromás ízű hozzávalója. Ezzel a különleges ízű fűszerkeverékkel elsősorban a húsételeket lehet ízesíteni, a levendula azonban ennél jóval változatosabban használható a konyhában. Különleges aromát adhatunk vele a lekvároknak, zseléknek, és a csokoládéból készült édességeknek is. Szörpöt és szirupot is készíthetünk belőle, melyet frissítő limonádéként fogyaszthatunk a forró nyári napokon.

Olívaolajhoz vagy balzsamecethez adva igazi ínyenc salátaöntetet vagy ételízesítőt varázsolhatunk belőle. Virágából gyógyteát főzhetünk, vagy hozzáadhatjuk más gyógynövényes teákhoz is. Egy üveg kristály vagy porcukorhoz adva levendulás cukrot készíthetünk, melyet a sütés során használhatunk fel. Tejet és tejszínt is ízesíthetünk vele, ehhez friss virágát áztassuk be, majd pedig szűrjük le.

Szárítva nagyon jó társa a rozmaringnak és a kakukkfűnek, ezekkel a fűszerekkel, bármilyen húsból, mediterrán ízvilágú ünnepi fogás válik. Nem utolsó sorban díszítésre is használhatjuk, a liláskék virágfüzérek jól harmonizálnak a süteményekkel, linzerekkel, a vintage stílusú asztaldekorációkkal. Gasztronómia célra a levendula virágát és levelet is használhatjuk, friss és szárított formában egyaránt.

Használata során két dologra kell kiemelten figyelni. Az egyik, hogy íze nagyon intenzív, ezért csak óvatosan adagoljuk. A másik, amire érdemes figyelni, hogyha tartós hőhatásnak tesszük ki a levendulát, akkor íze könnyen kesernyéssé válik, elveszíti finom aromáját. Ahhoz, hogy elkezdhessük a levendulával való gasztronómiai kalandozást, nem kell Tihanyig utazni, vagy más Szedd Magad! levendula ültetvényre látogatni, a fűszernek valót, otthon is könnyedén megtermeszthetjük.

A levendula napos, meleg helyen, jó vízáteresztő képességű, nem túl kötött talajba ültetve fejlődik szépen. Begyökeresedve jól bírja a szárazságot és meleget, elég az ültetést követően, valamint a tartósan száraz időszakokban öntözni.

A levendula nevelésének egyik fontos mozzanata a metszés, mellyel megelőzhető, hogy a növény felkopaszodjon, megnyúljon, elveszítse szép formáját. Azzal, hogy betakarítjuk a virágait, a munka felét el is végeztük. Konyhai felhasználásra teljes elnyílás előtti állapotban vágjuk le a virágait hosszú szárral együtt. A levendula tövet ősszel, még mielőtt megérkeznének az első fagyok, kétharmadáig vágjuk vissza, úgy, hogy semmiképp se vágjunk bele a fás részekbe. Ha ősszel kimarad a metszés, akkor kora tavasszal pótolhatjuk. Sikeres kertészkedést és konyhai kísérletezést kívánunk!