Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Fogyókúrázz jojó-effektus nélkül!

Fogyókúrázz jojó-effektus nélkül!
Fogyókúrázz jojó-effektus nélkül!

Próbáltál már fogyókúrázni, de nem jutottál vele tartósan semmire? Eleged van a jojó-effektusból és a sikertelenségből? Talán az is megfordult már a fejedben, hogy életmódot kéne váltani?

A rossz szokások mindig alattomosan visszakúsznak a mindennapokba. Judson Brewer beszél róla a TED Talks sorozatban, hogyan szabaduljunk meg tőlük örökre. Kutatásaikban a dohányzásról és túlevésről való leszokást tanulmányozták és egy nagyon szokatlan módszer hatékonyságát igazolták.

Amikor cigarettázunk vagy felesleges mennyiségeket falunk be, az agyunk jutalmazási rendszere próbál minket gyorsan kárpótolni a minket ért stressz miatt. Testünk az azonnali jutalomra vágyik. Ekkor kell egy pillanatra megállnunk és... nem, nem elgondolkoznunk. Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás és a túlevés káros az egészségre. Judson Brewer-ék arra tanították a kutatásukban résztvevőket, hogy figyeljék meg, milyen hatással van a testükre a dohányzás vagy a túlevés.

Ha eltökélted magad a fogyókúrázásra, dobd hozzá a Judson Brewer-féle stratégiát! Figyeld meg, hogy az evés milyen hatással van rád. Tegyél fel magadnak ilyen kérdéseket:

- ég a gyomrod a cukros innivalótól, a sütiktől?

- evés után elnehezültnek érzed magad?

- az esti zabálás után farkaséhesen ébredsz reggel?

- zavar, hogy zsíros lesz a szád és a kezed egy fogás után?

- kellemetlen lepedék képződött a fogaidon?

Így negatív gondolatok társulnak a rossz szokásokhoz, amelyek felülírják a stressz - jutalmazás ördögi körét. A fogyókúra így sosem esik áldozatul újra a jojó-effektusnak.

A gyakorlat neve mindfulness vagy magyarul tudatos jelenlét, és a meditáció egyik módja!

Írjátok meg nekünk, ti miket tapasztaltatok, amikor kipróbáltátok! Nálatok is működik?