Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában

Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat.

Egy-egy ízkombináció emlékeztethet bennünket a gyermekkorunkra, de elég lehet egy harapás a kedvenc süteményünkből ahhoz, hogy felidézzen bennünk egy kellemes élményt. Beszélhetünk egy családi ebédről, meghitt vacsoráról, vagy egy hétköznapi étkezésről, az ételek elkészítése és az étkezések egyaránt összehozhatnak egy családot vagy baráti társaságot is.

Ha pedig különleges alapanyagokból főzünk, akkor maga az étel is különleges lesz.

Esszenciális olajok felhasználása a konyhában

Sokan nem tudják, pedig az esszenciális olajok egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül sokféle módon lehet felhasználni azokat. Ezek az olajok mind-mind egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, használatukat pedig az életmódunk szinte minden területére beépíthetjük.

Mivel a sütés és főzés is hozzátartozik a mindennapjainkhoz, ezért jó tudni, hogy az esszenciális olajok még az ételeink és italaink elkészítése során is hasznosak lehetnek. Ezek az olajok amellett, hogy remek ízt adnak az ételeknek és italoknak, felhasználójuk számára azt is lehetővé teszik, hogy alternatív megoldást biztosítsanak akkor, ha esetleg nem állnak rendelkezésünkre friss alapanyagok, és így élvezhetjük az esszenciális olajok jótékony hatásait is.

Hatalmas előnyük, hogy közvetlenül természetes forrásokból származnak, ennek köszönhetően nem tartalmaznak semmilyen káros, vagy feldolgozott összetevőt. Fontos tudni, hogy ezeknek az olajoknak a tulajdonságait a hő befolyásolhatja, éppen ezért akkor kell az ételeinkhez hozzáadni őket, amikor azt már levettük a tűzről.

A citrusolajok, például a mandarin, a citrom, a zöld citrom és a grapefruit mind-mind alkalmazható teák és limonádék elkészítése során. Remek ízt adnak emellett a különféle desszerteknek, pohárkrémeknek és joghurtos süteményeknek is.

Az olyan esszenciális olajok, mint a Koriandermag, az Édeskömény vagy a Fekete bors főzés közben segíthet ízesíteni az ételeinket. A Kasszia és a Fahéj pedig édes reggelik és édes péksütemények elkészítése során jöhet jól.

Megosztás

Olvasd el többi írásainkat is