Hogyan hatnak az édességek a fogakra?

Manapság már elég információval rendelkezünk ahhoz, hogy tudjuk, hogy az édesség és a fogak nem túl jól összeegyeztethető fogalmak. Bizonyított, hogy a fogak esetében a cukorfogyasztás felgyorsíthatja a fogszuvasodás folyamatát.

És bár nem csak ezek az édes kísértések felelősek a leggyakoribb fogászati problémákért, az édesség igenis veszélyes játék.

Cukor és fogak: egészségtelen kombináció

Ízletesek, kellemes állagúak és ellenállhatatlan illatúak. Igen, a cukor minden konyhában megtalálható valamilyen formában, és sokan nehezen állnak ellen a vele járó kísértésnek. Tudnunk kell azonban, hogy az ártalmatlan külsejük mögött a zselés cukorka és az édességek az egyik legnagyobb veszélyt jelentik a fogak egészségére.

A rossz szájhigiénia mellett a cukros ételek túlzott fogyasztása a fogszuvasodás fő oka mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében.

A fogorvosok szerint a vicces az, hogy hajlamosak vagyunk ezeket a problémákat a süteményekre, rágógumikra és más édességekre fogni. A cukor azonban számtalan olyan élelmiszerben van jelen, amelyeket szinte minden nap fogyasztunk, és amelyeket nem azonosítunk a fogaink egészségét fenyegető valódi veszélyként.

Ige tartoznak a gyümölcslevek, sok szénsavas üdítőital, a valódi gyümölcs és általában a legtöbb szénhidrát is, hiszen ezek minden formában tartalmaznak cukrot: szacharózt, fruktózt, glükózt.

A cukor csak az egyik baj

Másrészt, néhány ilyen élelmiszerrel nem csak a cukortartalmukban rejlik a probléma, hanem a fogat demineralizáló összetevőikben is. E két tényező kombinációja nagyon káros: míg a baktériumok a foglepedékben találnak tökéletes táplálékot a megtelepedéshez, addig a fog gyengülése még nagyobb kockázatot jelent a száj általános egészségére.

De vajon ez azt jelenti, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen ki kell iktatni az étrendünkből? Egyáltalán nem. Inkább azt jelenti, hogy fel kell ismernünk ezeket a veszélyeket, ismernünk kell a hátrányos oldalukat, és meg kell tanulnunk, hogyan lehet a megfelelő iránymutatásokkal minimalizálni a kockázatokat.

Megosztás

Olvasd el többi írásainkat is