Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Sütőtök krémleves

Sütőtök krémleves

Ez egy egyszerű, tejszínes sütőtök krémleves recept gyömbérrel. Nincs szükség rá, hogy sült tököt készíts, a nyers tök megfelel ehhez a leveshez.

Családi ünnepen kóstoltam először. Aztán rögtön elkértem a receptet és ezzel be is költözött a hűvös estéken nagy kedvvel kanalazott leveseink recepttárába. Jó illatú, fűszeres, krémes és laktató. Ha szereted a krémleveseket, feltétlen próbáld ki!

6 adag
Hozzávalók: 
1
kg
sütőtök
3
darab
burgonya (közepes)
3
szelet
bacon vagy prosciutto
1
teáskanál
őrölt gyömbér
1
teáskanál
curry (por)
1
teáskanál
zöldségőrlemény (vagy leveskocka)
1
dl
főzőtejszín
ízlés szerint
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Tisztítsd és hámozd meg a sütőtököt és burgonyát, majd kockázd fel. (Ha nagy sütőtököt vettél, akkor a megmaradt részét is felhasználhatod: héjával együtt vágd cikkekre és told sütőbe egy órára. Vagy hámozd-kockázd fel azt is, és szórd rá sóval-borssal-rozmaringgal fűszerezett csirkecombokra, majd süsd meg szintén kb. 1 óra alatt. :))

2. lépés

Kockázd fel a sonkát vagy bacont, és pirítsd meg egy lábasban (2-3 perc), majd szórd rá a sütőtököt, burgonyát, fűszereket és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzd 15-20 percig a levest.

3. lépés

Húzd félre a tűzhelyről, öntsd hozzá a tejszínt és botmixerrel pürésítsd a levest. Önts még hozzá vizet, ha túl sűrűnek találod, és sózd még meg, ha sótlannak tűnik. Tedd vissza a tűzhelyre és forrald fel újra. Tálalhatod pirított/nyers prosciutto-val, pirított kenyérszeletekkel, tökmagolajjal, tökmaggal, reszelt sajttal ...

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)