Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Mosd meg és hámozd meg az uborkákat, majd finom vékonyra gyaluld le! Amilyen vékonyra csak tudod! (szeletelővel). Enyhén sózd meg és majd közben egyszer-egyszer keverd meg, hogy a só jól átjárja az uborkát. Sok levet ereszt a végére.
2. lépés
Egy tálba mérd ki a cukrot és a füszerpaprikát! Keverd össze őket, ne maradjon benne paprika csomó! Nyomd rá a fokhagymát és mérd rá az ecetet, ismét keverd össze.
Jöhet bele a tejföl. Eddigre talán már levet is eresztett az uborka: nyomkodd ki a levet belőle – pl belemarkolsz és két kézzel enyhén kipaszírozod belőle a levet. Az uborka mehet a fűszerezett tejfölbe, a leve a lefolyóba. Alaposan keverd össze és már készen is vagy.
Hűtőben tárold! Jót is tesz neki, jól összeérnek az ízek, de frissen is az asztalra teheted.
Hozzávalók
- 1 kg uborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 3 evőkanál ecet
- 3 dl tejföl
- 1 evőkanál só
A tejfölös uborka saláta a családunkban anyáról lányára öröklődik. Úgy hozta a sors, hogy a vejeknek nagyon izlett, a férjemnek és a vejemnek is. Így már 3 generáció imádja.
A nyár első uborkáiból a legfinomabb. Válassz hozzá kissé nagyobb kovászolni való uborkákat, olyanokat, amelyekben a magos rész is fellelhető. A klasszikus kígyó uborkából akár télen is elkészíthető. Tálalhatod húsok mellé, ám reggeli-, vacsora kellemes kiegészítője is lehet.
20%-s tejföllel és 20%-s ecettel szoktam készíteni. Ha gondolod, lecserélheted joghurtra is és készülhet 5% ecettel is, ám a gyengébb ecet mellé kevesebb cukrot tegyél bele.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Dósa szerinti táplálkozás, avagy milyen az ayurvedikus étrend?
Az ayurvedikus életmód sokkal több, mint azt sokan gondolják. Akik nincsenek igazán otthon a holisztikus szemléletben, csak annyit látnak, hogy az ayurveda a természetes gyógymódot részesíti előnyben, esetleg hozzá tartozik a jóga, és talán a [...]
Válaszd ezt a szakmát, ha szeretsz sütni-főzni a családodnak
A vendéglátásban elhelyezkedni nem móka és kacagás. Sokak számára stresszes és megerőltető lehet, mégis rengetegen vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy más hivatásban kipróbálják magukat. […]
Az Agrárszektor Mestere: Az Aranykalászos Gazda
Az agrárszektor mélyén, a napfényes táblák között, olyan élet pulzál, melyet csak kevesen ismernek igazán. Az aranykalászos gazdák, a földek művészei, olyan hivatást űznek, amely a természet körforgásának része. […]