Töltött cukkini

Alapanyag kategória: cukkini, darálthús, melegen, sajt

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A cukkiniket vágd félbe, majd a feleket is vágd hosszában is félbe. Így lesz a két db cukkiniből 8 db. A héj állapotától függően akár maradhat is, de ha jobbnak gondolod, akkor meg is hámozhatod.

A magvas közepét kanállal vájd ki, majd enyhén sózd be. Azonnal rakhatod a tepsibe is vagy jénai tálba, abba amiben sütni gondoltad. A biztonság kedvéért alufóliával szoktam kibélelni a tepsit, erre rakom a cukkiniket.

2. lépés

A cukkinit süsd meg a sütőben, kb 30-35 perc alatt, nagy hőmérsékleten elkészül. Ne várj rá, folytasd a töltelék elkészítésével.

3. lépés

A töltelékhez a daráthúst pirítsd meg erős tűzön, sózd meg, hintsd meg kevés őrölt borssal. Ha mara dt ki negyed cukkini vagy tudsz még plusszban is hozzáadni cukkinit, akkor azt vágd fel kicsi kockákra és még mielőtt teljesen nem kész a hús, add hozzá és együtt süsd össze őket.

Szórd meg a finomra vágott bazsalikom levéllel, majd önts rá kevés vizet a pároláshoz. Kb 20 perc – hústól függően lehet ez kevesebb is.

4. lépés

Amint tudod, a hús mellett tedd fel főni a gyorsrizst is, enyhén sós vízben. Mire megpuhul a töltelék husa, addigra ez is elkészülhet.

Nézd meg feltétlenül a gyorsrizs dobozán, hogy meddig kell főzni. Ha megfőtt, akkor kicsit hagyd állni egy tányéron, s csak miután megszikkadt – azaz már nem párolog kimondottan, akkor van kész a töltelékhúshoz adásához

5. lépés

A kés rizst keverd az elkészült töltelék húshoz, majd púpozd a nagyjából kész cukkini ‘teknőkbe’ majd reszelj rá sajtot.

Mehet a sütőbe, nem kell takarni sem. A meleg sütőben kb 20 perc alatt megpirul a tetején a sajt, ekkor kész is!

Nem kell hozzá köret sem már, ám némi zöld salátával igen-igen finom.

Hozzávalók

8 adaghoz

  • 2 darab cukkini
  • 50 dkg darálthús
  • 2 teáskanál só
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 4 evőkanál friss bazsalikom levél
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 zacskó gyorsrizs
Töltött cukkini
Töltött cukkini

A töltött cukkini egy gyors és rendkívül finom étel. Egytál ételként is megállja a helyét, lehet akár vacsora is, de egy leves után második fogás is, állj neki és készítsd el!

Darált hús – sertés, pulyka, csirke mindegyike megfelelő, leginkább a sertés húsból szeretjük. A sütés-főzési idő kicsit rövidebb pl a csirkehúsnál. Akkor készül el a leggyorsabban, ha maradék sült húst használunk hozzá pl., vagy egy kis maradék pörköltet.

Cukkiniből most válassz nagyobbakat, hogy a magházát kivájva, kis teknőket kapj, a töltéshez. Nálam ha nem férnek a tepsibe, akkor a kimaradó1/4-nyi cukkinit felvágom kockákra és a húshoz adom azt is.

A képek is látható töltött cukkini fűszerezése enyhe, gyomor kímélőnek tekinthető. Ha az erősebben fűszerezett ételeket szoktál készíteni, akkor ehhez akár pörkölt módjára is készítheted a húst, természetesen akkor is darált húsból.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top