Fincsi, szaftos oldalas sütése zöldségágyon

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Fincsi, szaftos oldalas sütése zöldségágyon

Alapanyag kategória: oldalas

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

EGy kicsit kend meg zsiradékkal a sütőedény alját, az oldalas vágd fel, akár minden csont mellett.

A zöldpaprikát, vöröshagymát és a paradicsomot kisebb cikkekre, szeletekre.

A fokhagymát is inkább úgy vágd fel, elég durvára, ezt tedd külön a többi zöldségtől, majd a végén kerül rászórásra.

2. lépés

Rakd az oldalasokat a sütőedénybe, önts alá kb 1/2 – 1 dl vizet! Szórd meg a zöldségekkel úgy hogy ne takarják el az oldalasokat, ha kell, az oldalasok legyenek inkább a zöldségágyon rajta.

3. lépés

Sóval, őrölt borssal – a színes borsot szeretem, ebben 4 féle bors van. A legjobb ha frissen őrlöd a borot a húsra. Jöhet rá finoman szórva az őrölt szerecsendió – vigyázz, ebből nagyon kevés kell!

Most jöhet rá a durvára vágott fokhagyma.

4. lépés

Takard le a tetővel vagy alufóliával és jöjjön a sütés, kb 6 a 8-s fokozatból:

5. lépés

A kész oldalasok mehetnek egy jénai tálba, a zöldséges zsírt pedig (eseteg egy sűrű szövésű fém szitán való átpasszírozás után) kínáld az asztalon melegen! Egy-egy kis adagot célszerű az oldalasra önteni belőle, bár e nélkül az öntet nélkül sem száraz.

Kínálhatsz hozzá sósvízben főtt burgonyát is, de – ahogy a fotón is láthatod – tócsnival, azaz rösztivel :-) Mindenféle friss saláta mehet mellé, de csalamádéval a legfinomabb :-)

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 1.5 kg oldalas
  • 4 darab zöldpaprika
  • 4 darab paradicsom
  • 1 darab vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 teáskanál só
  • 1 teáskanál színes őrölt bors
  • 0.5 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 20 dkg kacsazsír vagy libazsír
Fincsi, szaftos oldalas sütése zöldségágyon
Fincsi, szaftos oldalas sütése zöldségágyon

Sült oldalas sokféleképpen készíthető, ez a recept arról szól, amikor az oldalas zöldségágyon sül, sütőben. A sütés után keletkező szaftból pedig igen remek mártogatós vagy öntet készíthető.

Minimális előkészítés és munka kell hozzá, mellett mást is készíthetsz, amikor már bekerül a sütőbe. Csak rakd meg a sütőedényt – a kacsasütő a legalkalmasabb erre. Ha nem zárható a sütőedényed vagy tepsid, akkor alufóliával zárd le, hadd érjen jól össze minden íz, amíg megpuhul az oldalas.

Ez a recept akkor is finom sült oldalast eredményez, ha jó húsos oldalasra tettél szert: kívül finom ropogós lesz, csodálatos színnel, míg belül omlós marad.

Azt javaslom nem hagyd el a mártogatós/öntet készítését sem, mert csupán pár perc és az oldalasnak egy különös csillogást ad a tányéron, az ízt pedig töményen hozzáadja.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top