Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Töltött cukkini

töltött cukkini

A töltött cukkini egy gyors és rendkívül finom étel. Egytál ételként is megállja a helyét, lehet akár vacsora is, de egy leves után második fogás is, állj neki és készítsd el!

Darált hús - sertés, pulyka, csirke mindegyike megfelelő, leginkább a sertés húsból szeretjük. A sütés-főzési idő kicsit rövidebb pl a csirkehúsnál. Akkor készül el a leggyorsabban, ha maradék sült húst használunk hozzá pl., vagy egy kis maradék pörköltet.

Cukkiniből most válassz nagyobbakat, hogy a magházát kivájva, kis teknőket kapj, a töltéshez. Nálam ha nem férnek a tepsibe, akkor a kimaradó1/4-nyi cukkinit felvágom kockákra és a húshoz adom azt is.

A képek is látható töltött cukkini fűszerezése enyhe, gyomor kímélőnek tekinthető. Ha az erősebben fűszerezett ételeket szoktál készíteni, akkor ehhez akár pörkölt módjára is készítheted a húst, természetesen akkor is darált húsból.

8 adag
Hozzávalók: 
2
darab
cukkini
50
dkg
darálthús
2
teáskanál
ízlés szerint
őrölt bors
4
evőkanál
friss bazsalikom levél
20
dkg
reszelt sajt
1
zacskó
gyorsrizs
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A cukkiniket vágd félbe, majd a feleket is vágd hosszában is félbe. Így lesz a két db cukkiniből 8 db. A héj állapotától függően akár maradhat is, de ha jobbnak gondolod, akkor meg is hámozhatod.

A magvas közepét kanállal vájd ki, majd enyhén sózd be. Azonnal rakhatod a tepsibe is vagy jénai tálba, abba amiben sütni gondoltad. A biztonság kedvéért alufóliával szoktam kibélelni a tepsit, erre rakom a cukkiniket.

2. lépés

A cukkinit süsd meg a sütőben, kb 30-35 perc alatt, nagy hőmérsékleten elkészül. Ne várj rá, folytasd a töltelék elkészítésével.

3. lépés

A töltelékhez a daráthúst pirítsd meg erős tűzön, sózd meg, hintsd meg kevés őrölt borssal.

Szórd meg a finomra vágott bazsalikom levéllel, majd önts rá kevés vizet a pároláshoz. Kb 20 perc - hústól függően lehet ez kevesebb is.

4. lépés

Amint tudod, a hús mellett tedd fel főni a gyorsrizst is, enyhén sós vízben. Mire megpuhul a töltelék husa, addigra ez is elkészülhet.

Nézd meg feltétlenül a gyorsrizs dobozán, hogy meddig kell főzni. Ha megfőtt, akkor kicsit hagyd állni egy tányéron, s csak miután megszikkadt - azaz már nem párolog kimondottan, akkor van kész a töltelékhúshoz adásához

5. lépés

A kés rizst keverd az elkészült töltelék húshoz, majd púpozd a nagyjából kész cukkini 'teknőkbe' majd reszelj rá sajtot.

Mehet a sütőbe, nem kell takarni sem. A meleg sütőben kb 20 perc alatt megpirul a tetején a sajt, ekkor kész is!

Nem kell hozzá köret sem már, ám némi zöld salátával igen-igen finom.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)