Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Fincsi, szaftos oldalas sütése zöldségágyon

Fincsi, szaftos oldalas sütése zöldségágyon

Sült oldalas sokféleképpen készíthető, ez a recept arról szól, amikor az oldalas zöldségágyon sül, sütőben. A sütés után keletkező szaftból pedig igen remek mártogatós vagy öntet készíthető.

Minimális előkészítés és munka kell hozzá, mellett mást is készíthetsz, amikor már bekerül a sütőbe. Csak rakd meg a sütőedényt - a kacsasütő a legalkalmasabb erre. Ha nem zárható a sütőedényed vagy tepsid, akkor alufóliával zárd le, hadd érjen jól össze minden íz, amíg megpuhul az oldalas.

Ez a recept akkor is finom sült oldalast eredményez, ha jó húsos oldalasra tettél szert: kívül finom ropogós lesz, csodálatos színnel, míg belül omlós marad.

Azt javaslom nem hagyd el a mártogatós/öntet készítését sem, mert csupán pár perc és az oldalasnak egy különös csillogást ad a tányéron, az ízt pedig töményen hozzáadja.

6 adag
Hozzávalók: 
1.5
kg
oldalas
4
darab
zöldpaprika
4
darab
paradicsom
1
darab
vöröshagyma
6
gerezd
fokhagyma
4
teáskanál
1
teáskanál
színes őrölt bors
0.5
kávéskanál
őrölt szerecsendió
20
dkg
kacsazsír vagy libazsír
Elkészülési idő: 
90 perc
Összedobta 1 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

regisztrálnod és bejelentkezned kell ahhoz, hogy jelölni tudd a receptet!

Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

EGy kicsit kend meg zsiradékkal a sütőedény alját, az oldalas vágd fel, akár minden csont mellett.

A zöldpaprikát, vöröshagymát és a paradicsomot kisebb cikkekre, szeletekre.

A fokhagymát is inkább úgy vágd fel, elég durvára, ezt tedd külön a többi zöldségtől, majd a végén kerül rászórásra.

2. lépés

Rakd az oldalasokat a sütőedénybe, önts alá kb 1/2 - 1 dl vizet! Szórd meg a zöldségekkel úgy hogy ne takarják el az oldalasokat, ha kell, az oldalasok legyenek inkább a zöldségágyon rajta.

3. lépés

Sóval, őrölt borssal - a színes borsot szeretem, ebben 4 féle bors van. A legjobb ha frissen őrlöd a borot a húsra. Jöhet rá finoman szórva az őrölt szerecsendió - vigyázz, ebből nagyon kevés kell!

Most jöhet rá a durvára vágott fokhagyma.

4. lépés

Takard le a tetővel vagy alufóliával és jöjjön a sütés, kb 6 a 8-s fokozatból:

  • minimum 45 perc fedő alatt! Szúrd meg ekkor egy hústűvel, s ha már elég puha, akkor vedd le a fedőt és kend meg a zsírral az oldalas darabokat.
  • fedő nélkül süsd még kb 15 percig. Kövesd figyelemmel, esetleg már 10 perc után is megpirulhat az oldalas, a láng erősségétől függően.
  • egyszer megforgattam az oldalasokat 15 perc fedő nélküli sütést követően, majd még 10 percre tettem vissza.
5. lépés

A kész oldalasok mehetnek egy jénai tálba, a zöldséges zsírt pedig (eseteg egy sűrű szövésű fém szitán való átpasszírozás után) kínáld az asztalon melegen! Egy-egy kis adagot célszerű az oldalasra önteni belőle, bár e nélkül az öntet nélkül sem száraz.

Kínálhatsz hozzá sósvízben főtt burgonyát is, de - ahogy a fotón is láthatod - tócsnival, azaz rösztivel :-) Mindenféle friss saláta mehet mellé, de csalamádéval a legfinomabb :-)


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Összedobta 1 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

Felhasználók fotói

Sült oldalas zöldségágyon - tocsnival
Értékelés Geva felhasználótól:
10

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)