Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Pirított gomba

Pirított gomba

A pirított gombában az a jó (mit jó, nagyon jó!), hogy nagyon gyorsan elkészíthető, és köretként máris ehető vagy folytatható a recept... teheted pizzatésztára, vagy kész pizzát is felturbózhatsz vele. Használhatod pirított gomba köretként sültek mellé vagy készíthetsz belőle egy jó gombalevest ill. gombakrémlevest. 

Egy kis főtt tojással, friss zsemlével reggelinek is kitűnő :)

Pirított gomba fűszerezése

A fűszerezése nem bonyolult: sóval és hagymával készül. A gombának egyébként még jól áll a kakukkfű is! Ha húsok mellé készíted, és unod már a hagymát, próbáld ki kakukkfűvel is!

 

4 adag
Hozzávalók: 
25
dkg
gomba (laska vagy csiperke)
1
kávéskanál
vaj
1
gerezd
fokhagyma
ízlés szerint
só és bors
ízlés szerint
majoranna vagy kakukkfű
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A laska azért tökéletes választás, mert nem kell pucolni, csak a szárakról levágott gomba kalapokat felaprítani. A csiperke pedig azért, mert a tönkje is gyorsan megpuhul. Ennek a kalapjáról szokás lehúzni a külső réteget, de nem muszáj, pláne, ha egészen friss és kisebb gombákat sikerül venni.

Tehát mosd meg és szeleteld fel a gomát kb. 1 cm vastagságú szeletekre (a laska kalapja pont annyi, azt csak pár cikkre kell aprítani).

2. lépés

Dobd a vajat egy serpenyőbe, rá a gombát, sózd (max. 1 kávéskanálnyi), borsozd és néha átkeverve süsd-pirítsd kb. 10 percig. Húzd le a tűzhelyről, keverd hozzá az apróra vágott fokhagymagerezdet és ha szereted a zöldfűszereket, adj hozzá egy kis majorannát vagy kakukkfüvet. (Utóbbiak, sőt a fokhagyma is elhagyható, a vajon pirított gomba ezek nélkül is remek!)

Kész. :)

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)