Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Paradicsomos káposzta

Paradicsomos káposzta

A paradicsomos káposztát szereti a család minden tagja, kicsik is, nagyok is. Gyorsan elkészül, ízével illik a húsokhoz.
Finom egy tükörtojással is, egy darab főtt-füstölt hússal, sonkával is.

4 adag
Hozzávalók: 
40
dkg
fejeskáposzta
7.5
dl
100%-os paradicsomlé
ízlés szerint
ízlés szerint
cukor vagy édesítő
3
evőkanál
liszt
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A káposztát szeleteld vékony szeletekre vagy gyaluld le! Tedd fel annyi sós vízben főni, hogy éppen ellepje a káposztát. Kb 20 perc alatt megfő.

2. lépés

A lisztet keverd el vízzel (kb 1.5 dl). Legyen sima az állaga, de mindenképpen folyós a végére. Ha kell, kicsit higíthatod is a folyóssághoz.

3. lépés

Öntsd a paradicsomlevet a káposztára és keverd is meg! Feltehetőleg ez lehűti a fővő káposztát, nekünk most pont ez a jó:
- amikor beleöntjük a simára kevert lisztet, nem fogja összekapni és csomósítani a főzeléket.

4. lépés

Öntsd az immár paradicsomos káposztába - rögtön azután ahogy a paradicsomot beleöntötted és összekeverted a káposztával -, a folyós lisztet.

Keverd össze ismét, majd folyamatosan kevergetve forrald fel a főzeléket! Egyre inkább sűrűsödik, itt kell vigyázni nehogy leégjen, tehát ne hagyd keverés nélkül a tűzhelyen! A forrás után még 1 perc kavargatás és lassú főzés.

5. lépés

Szórj bele némi cukrot vagy édesítőt! Keverd össze, a cukornak nem szabad karamellizálódnia a lábas alján!

Ha a kóstolásnál is megfelel, akkor már készen is van a paradicsomos káposzta.

Tippek: 
A főzeléket fedő alatt főzd vagy fedő nélkül? - ha fedő alatt főzöd - persze csak amíg nem kell kevergetni -, akkor a zöldség jobban megtartja az értékes összetevőit, azok nem tudnak elillanni. - fedő nélkül főzött főzelékből viszont elpárolog a puffadást okozó összetevő, tehát ha problémád van ezzel, akkor viszont fedő nélkül főzd pl a babfőzeléket, káposztás ételeket!
A paradicsomot nem kell sokat főzni, épp csak érjen össze az íze az egyéb összetevőkével! - a passzírozott paradicsom is és a sűrített paradicsom is hőkezeléssel készül, ezért nem szükséges hosszasan főzni, sőt, jobban megőrzi eredeti ízét és beltartalmát.
Passzírozott paradicsom híján használj sűrített paradicsomot: pl konzervet vagy üvegest, mind1 - keverd ki vízzel, azaz hígítsd fel megfelelő állagúra még a felhasználás előtt! Csak kikeverve, kicsit hígítva öntsd a fővő ételbe.
A főzelék elkészültekor fedővel takard le! - így tálalásig tartja a meleget - és nem bőrösödik meg a teteje.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)