Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Paradicsomleves

Paradicsomleves

Nincs ötleted ebédre? Indíts paradicsomlevessel - ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb leves. Egy fázós nap végén találtam ki ezt az életmentő, gyors zelleres paradicsomleves receptet, hazafelé menet. Azóta is a leggyorsabb levesként vetem be szorult helyzetekben, amikor villámgyorsan éhes emberek tányérjába kell mernem valami jót.

Alapanyag

A recepthez paradicsomlére lesz szükségetek, nem pedig sűritett paradicsomra vagy paradicsom pürére. A boltokban ezt az innivalóknál kell keresni, nem a konzerveknél. Ha van gyümölcscentrifugád otthon, akkor ízletes paradicsomból magad is előállíthatod pillanatok alatt.

Olaszos paradicsomleves

Olaszos hangulatban vagy? Fűszerezd a levesed zeller helyett bazsalikommal, vagy toszkán fűszerkeverékkel. A Kotányi Toscana fűszerkeverékét jánlom hozzá, amivel bármilyen más paradicsomos ételt is egy hintéssel mediterrán hangulatúvá tudsz varázsolni! A hangulat fokozható, ha mini mozzarellát vagy mozzarella szeleteket kínálsz a leves mellé.

Tartalmas paradicsomleves

A paradicsomlé kalóriatartalma decinként 24 kalória környékén van, ami nagyon alacsony. Ha a liszttel való sűrítésen túl még tartalmasabbá szeretnéd tenni, sok tippünk van, mivel gazdagíthatod.

  1. tészta: A száraztészták közül válaszd a betűtésztát a boltok polcairól, ha nosztalgikus hangulatba szeretnéd ringatni magatokat. Remek szórakozásnak ígérkezik felidézni a menzás paradicsomlevest, ami a többi menzás ételhez képest meglepően finom volt. Illetve száraztészta helyett készíthetsz friss galuskát is a levesedbe! A galuska levesbe receptünket itt találod hozzá
  2. sajt: Kiadósabbá, laktatóbbá teheted, ha sajtot reszelsz a forró leves tetejére.

 

4 adag
Hozzávalók: 
1
l
100%-os paradicsomlé
0.5
póréhagyma
3
evőkanál
kristálycukor
1
teáskanál
1
késhegynyi
őrölt bors
1
evőkanál
liszt
4
evőkanál
levestészta (csigatészta vagy betűtészta)
zeller levél
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Egy lábasba önts egy evőkanál étolajat és a 3 csapott evőkanál cukrot lehetőleg kevergetés nélkül olvaszd fel benne. (Kb. 2 perc) Ha nem egyenletesen olvad-barnul a cukor, húzd félre a tűzhelyről, és kicsit keverd el. 

2. lépés

Amikor már majdnem felolvadt, vagy épp felolvadt, add hozzá a felkarikázott fél póréhagymát, és az őrölt borsot. Kicsit keverd át, és mikor a cukor karamell színűre változik, óvatosan önts bele 3 evőkanálnyit a paradicsomléből. A karamellizált cukrot (vissza)olvadásig kevergesd a paradicsomlével.

3. lépés

Hintsd rá az egy evőkanál lisztet, keverd el, és önts 1 dl paradicsomlevet és 5 dl vizet. Sózd meg és forrald fel a levest.

4. lépés

Tedd a levesbe a százaztésztát és ízesítsd durvára vágott zellerlevéllel. Lassú forralás mellett 5 perc alatt megfő a tészta. Ha igazán profi végeredményre vágysz, 1 kávéskanálnyi citromlével dobhatod fel még jobban a levesed ízét.

5. lépés

Forrón tálald! (Ha ünnepi menü része a leves kínálhatsz mellé mini mozarellát vagy reszelt keménysajtot, esetleg sajtos piritóst.)

Összedobta 1 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)