Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Mézes puszedli

Mézes puszedli

Mézes puszedli, fehér cukros mázzal, habkönnyű tésztával. Még egy meglepetés áfonyát is találhatsz a sütik közepén, ha ezt a receptet használod. :)

Mézespuszedlit könnyű készíteni?

igen, szinte semmi profi fogás, vagy trükk nem kell hozzá, nincs kritikus pontja, csak ki ne hagyj semmit a tésztájából, ez így finom ahogy van:

  • fél óra alatt kényelmesen elkészül a tészta,
  • hűtés után kb 15 perc a golyók gömbölygetése,
  • 3 nagyobb tepsire fértek rá, ennek a sütésére kellett 3 x 13 perc

Fél napot állt a hűtőben, hogy könnyen formázható legyen a tésztája, mert egyébként nagyon ragad a méz miatt, tehát csakis ezért kell hűtőbe tenni egy időre. A tésztát teljes egészében (gépi)habverővel készítettem, a legvégén - a liszt hozzákeverésénél cseréltem a dagasztóra.

3 adag = 3 tepsi puszedli, 28 db / tepsi

3 adag
Hozzávalók: 
25
dkg
vegyes virágméz
5
dkg
margarin
15
dkg
porcukor
4
darab
tojás
4
evőkanál
tejföl
60
dkg
liszt
2
teáskanál
szódabikarbóna
2
kávéskanál
mézeskalács fűszer
Elkészülési idő: 
81 perc
Összedobta 1 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

regisztrálnod és bejelentkezned kell ahhoz, hogy jelölni tudd a receptet!

Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Tedd fel olvasztáshoz egy kislábasban a mézet a margarinnal. Elég ha folyik, semmiképpen ne legyen forró, amikor hozzáadod a következő fázisban a cukros tojáshoz. Amíg megmelegszik a méz a margarinnal, addig elkezdheted a következő lépést is.

...ha netán túl forróra sikerülne a méz-margarin keverék, akkor állítsd hidegvízbe a lábast, a gyorsabb hüléshez

2. lépés

A 15dkg porcukrot a 3 tojássárgájával és 1 egész tojással, készítsd egy nagyobb habverő edénybe, ebben fog összeállni a teljes tészta.

Verd habosra, pár perc alatt.

Ha megfelelő a már folyós méz-margarin keverék, akkor azt is add a tojásos masszához, keverd hozzá a 4 evőkanál tejfölt is.

3. lépés

Keverd a lisztbe a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd add ezt is a nagy tálban lévő-, eddig elkészült keverékhez.

Ezzel már kissé keményebb tésztát kapunk és ezzel készen is vagyunk. Hűteni kell még, hogy kézzel formázható legyen. A hűtésre egy fél napot mindenképpen számoljunk, pl estétől reggelig, vagy reggeltől estig.  

4. lépés

Egy kisebb kanál segítségével vegyünk diónyi- vagy némileg nagyobb mennyiséget a tésztából, nyomjunk bele egy szeletke aszalt áfonyát és formázzunk gömböket a tésztából. 

Egyenként tedd is azonnal a sütőpapírral bélelt tepsire, mert már a szobahőmérésklettől is megpuhul és azonnal ragadós lesz, nem igazán lehet pakolászni már.

Legyen némi tér a gömbök között, hogy tudjanak nőni

5. lépés

A sütéshez kb 13 perc kellett, gázsütőben a létező 8 fokozatból, a 4-esen sütöttem. Ez kb 160 fokos hőmérséklet lehet.

A puszedlik szépen kikerekednek és szép barnás a színük, amikor megsültek

6. lépés

Amikor kezded a sütést, már kezd el készíteni a cukormázat, amibe még melegen bele kell forgatni a puszedliket:

A 3 tojás fehérjét a 25 dkg porcukorral verd kemény habbá. A tepsiről leszedett puszedlik tetejét ebből kend meg vékonyan, vagy nyomd bele a habba és a felesleget egy késsel szedd le. Egy nyújtódeszkára, vagy alufóiával vagy polpackkal borított deszkára, tálcákra, rakd ki a puszedliket úgy, hogy szépen meg tudjanak majd száradni. 

Hamar megszárad rajta a hab, ezért ha díszíteni szeretnéd, akkor a cukormázzal történő bevonás után azt is meg kell tenned. Apró cukorral, csokidarával igazán szépen néz ki, én fehéren is imádom :-)

Összedobta 1 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)