Follow Kőeccerű on Instagram

Meggyes süti

meggyes süti

Ez a meggyes pite a tökéletes süti, szerintem. Gyors, egyszerű, isteni, és elronthatatlan. Anyósomtól tanultam a receptet, bár picit átalakítottam, hogy kevesebb cukorral és vajjal is ugyanolyan jó legyen, mint az eredeti (Tudtátok, hogy egy késhegynyi só úgy mélyíti el az ízeket, hogy egyformán édesnek érzed a sütit 25 dkg helyett 15 dkg cukorral sütve is? Ez a recept is így lett egészségesebb. A vaj ill. margarin mennyiséget is jócskán csökkentettem, ebben a receptben 7 dkg vajat használunk 12 dkg helyett, és a kispórolt vaj helyett 0,5 dl. tejjel több kerül a tésztába.
Elég sokszor sütöttem már ezt a meggyest... töltöttem muffin formába, tortaformába, sőt, tölcsérben is sütöttem, gyerek-zsúrra. :) De a tepsiben sült verziót is hangos nyammogás kíséri mindig. :)

8 adag
Hozzávalók: 
15
dkg
kristálycukor
1
késhegynyi
3
tojás
7
dkg
vaj/sütőmargarin
1.5
dl
tej
25
dkg
liszt
1
csomag
sütőpor
20
dkg
magozott meggy
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

 Egy tálban jól keverd el a cukrot a tojásokkal.

2. lépés

 Tedd egy tálkába/bögrébe a vajat vagy margarint, és mikróban/tűzhelyen olvaszd fel. Keverd a tojásos elegyhez. Add hozzá a tejet is, keverd össze.

3. lépés

Jöhetnek a száraz hozzávalók, a liszt, a sütőpor és a késhegynyi só. Keverd 1-2 percig, amíg nagyjából csomómentes tésztát kapsz.

4. lépés

 Kevés olvasztott vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntsd a tésztát. (Ha nincs zsemlemorzsád, használj lisztet!) A lecsepegtetett meggyet szórd a tésztára, és told a tepsit előmelegített sütőbe, 190 C-on (alacsony fokozat) 35-40 perc alatt süsd meg a sütit. Akkor van készen, amikor a tészta teteje is elkezd aranybarnára színeződni, azaz pirulni. Langyosra hűlt állapotban szeleteld, már ha kibírod addig... :)

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)