Recept kategória: egyszerű sütik, karácsonyi ételek, karácsonyi sütik, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: citromhéj, étcsokoládé, lekvár, liszt, margarin, mazsola, olaj, porcukor, tojás, vaníliás cukor
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A kimért liszthez keverd hozzá a reszelt citrom héjat és a vaniliás cukrot, tedd félre!
A mazsolát tedd szűrőbe és öblitsd át vízzel, a legjobb ha egy kis langyos vízzel mosod át. Tedd félre ezt is, hogy lecsöpögjön róla a víz!
2. lépés
A vajat (vagy margarint) keverd habosra , fokozatosan hozzáadva a porcukrot, egyenként a tojásokat. Amikor már könnyed hab állagú, akkor egy fakanál segítségével keverd bele az imént félretett lisztet a citromhéjjal és vaniliás cukorral. Ezzel kész is a linzer tésztája.
3. lépés
A tepsit béleld sütőpapírral vagy szilikonnal! A tésztát tedd habnyomóba (vagy egy kilyukasztott sarkú uzsonnás zacskóba) és a tepsibe diónyi kerek lepényeket halmozz.
Az egyes lepénykék között legyen 2-3 cm, mert kicsit szétterülnek a sütés elején!
4. lépés
Minden linzer tetejére tegyél 3-4 szem mazsolát (egy kicsit nyomd is a tésztába), majd mehet a sütőbe.
Közepes fokozaton süsd, így kb. 5 perc alatt elkészül.
5. lépés
A linzerkorongokat a tepsiből egy folpackkal vagy alufóliával borított deszkára szedd, jó szorosan illesztve őket. Mindegyiknek sima egyenes felületre kell kerülnie, hogy a frissen kisült korongok szép egyenes “talppal” hűljenek ki, száradjanak meg. Szorosan azért kell őket rakni, hogy amikor a csokoládét rácsorgatjuk, akkor ne sok vesszen belőle kárba :-)
6. lépés
Egy lábasban forralj vizet. Amikor forrni kezd, akkor tegyél egy, az edény tetejére illeszkedő hőálló (fém) tálat, és a legalacsonyabb fokozatra kapcsolva melegítsd tovább. Fontos, hogy a tál alja ne lógjon bele a vízbe.
Ebbe a tálba tördeld bele a csokoládét és az étolajat. Keverd, amígy teljesen homogénné nem olvad. Kicsit folyósnak kell lennie, hogy vékony sugárban lehessen vele meglocsolni a linzert. Ha nem lenne eléggé folyós, akkor tegyél még hozzá egy kis étolajat.
Próbáld egy kis kanállal a lepénykékre csurgatni a csokoládét: egy pöttyet billentsd a kanalat a folyós csokoládéval, miközben a lepénykék felett huzogatod, minden irányban.
7. lépés
Amikor megdermedt a csokoládé a lepénykéken – esetleg egy éjszakára is szükség lehet hozzá -, akkor a barack lekvárral – vagy más finom lekvárral, dzsemmel – kend meg a linzerkorongok felét, és tapaszd össze egy másik, nem lekváros koronggal.
Ha minden lepényke párra talált :-), akkor tedd zárható dobozba a sütiket fogyasztásig, hogy ne száradjanak ki.
Hozzávalók
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 2 darab tojás
- 35 dkg finomliszt
- 1 darab citrom reszelt héja
- 25 dkg mazsola
- 50 dkg barack lekvár
- 1 kávéskanál étolaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 csomag vaníliás cukor
Ezt a mazsolás linzert, lekvárral töltve, jó előre megsütheted, mert hosszan tárolható. Már, ha el nem fogy közben! :) Érdekes ízével és látványával kiváló kísérője ünnepi ebédeknek, délutáni teázásoknak. Nálunk ez a karácsonyi süti!
A feltüntetett elkészítési idő a munkaidőt jelenti. A legvégén a csoki máz szikkadásához viszont mindenképpen kell pár óra (vagy egy éjszaka, ha előző este készíted el másnapra). Egy adagból – a lepénykék méretétől függően – 20-25 db kész süti lesz.
Feltétlenül tegyél a tepsibe sűtőpapírt vagy szilikon sütőlapot, ezt nem kell cserélni akkor sem, ha két vagy több tepsivel sütsz is.
A linzer eredete
A linzer hamisítatlan magyar édesség, amely az 1848-as szabadságharc után született meg a Ruszwurm Cukrászdában. Lekvárral vagy krémmel szokták összetapasztani a két süti “felet”. Ha szívesen olvasnál még a linzer eredetéről, nézd meg a Zila Kávéház bejegyzését!
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Dósa szerinti táplálkozás, avagy milyen az ayurvedikus étrend?
Az ayurvedikus életmód sokkal több, mint azt sokan gondolják. Akik nincsenek igazán otthon a holisztikus szemléletben, csak annyit látnak, hogy az ayurveda a természetes gyógymódot részesíti előnyben, esetleg hozzá tartozik a jóga, és talán a [...]
Válaszd ezt a szakmát, ha szeretsz sütni-főzni a családodnak
A vendéglátásban elhelyezkedni nem móka és kacagás. Sokak számára stresszes és megerőltető lehet, mégis rengetegen vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy más hivatásban kipróbálják magukat. […]
Az Agrárszektor Mestere: Az Aranykalászos Gazda
Az agrárszektor mélyén, a napfényes táblák között, olyan élet pulzál, melyet csak kevesen ismernek igazán. Az aranykalászos gazdák, a földek művészei, olyan hivatást űznek, amely a természet körforgásának része. […]