Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Málnaszörp

Málnaszörp

Málna szörpök közül nekünk a nyersen eltett változat jött be! Évek óta így teszem el: eláll - és elfogy :-) Ezt a málna szörp receptet találod itt.

(ha jól emlékszem, a Horváth ILona recptes könyvből tanultam, amikor az még egyben volt :-)

A málnaszörp elkészítésénél csak a közvetlen munkához szükséges időt számítottam. Ehhez add hozzá a min 12 órás csepegtetést is, az üvegmosást, polc rendrakást, stb :-) Összességében sok idő kell hozzá - szóval ez nem egy villámgyors ital, de meglásd, megéri az időt rászánni, nagyon finom a végeredmény.

Az időigényességével együtt, munka mellett is meg tudok csinálni, felosztható a tennivaló: az elkészítés lépéseit úgy írom le, hogy annak minden lépése egy-egy napra átszerezhető.

A málnaszörpből egész évben készülhetnek finomságok: öntetek, habok, fagyik. Színezhetsz vele süteményeket is pl..

1 adag
Hozzávalók: 
1
kg
málna
6
dl
víz
0.5
kávéskanál
szalicil
1
kávéskanál
citromsav
60
dkg
kristálycukor
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Mérd le a málnát és a súlyától függően add hozzá a cukrot, amelyben már elkeverted a szalicilt is.

A citromsav is menjen hozzá, végül öntsd a vizet is rá!

Egy krumpli nyomóval vagy más eszközzel, jól törd meg a málnát. Ha megteheted hagyd állni így pár órát, akár egy fél napot is.

2. lépés

Tüll zacskóba szedd a málnát, kösd fel pl a konyhaszekrény ajtajára vagy spájz polcához úgy, hogy legyen alatta edény, amibe belecsöpög a málna lé. Tüll anyagból, valamikor jó régen :-) akkora tüllököt vágtam, amivel a kiszemelt tálat ki tudom bélelni és még ki is lóg a tál szélénél. Egy-egy tálba, tüll zacskóba kb 1-1.5 kg málnának kell férnie. A kivágott tüllt kézzel-, jókora léptékben, le-föl öltésekkel - erősebb cérna pl hímzőcérna-, segítségével körbeöltögettem, az elejét hozzákötöttem a végéhez. A kötésnél egyáltalán nem volt összehúzva a tüll, hanem szépen kifeküdt a varrással együtt is.

Ezzel elértem azt, hogy amikro merőkanállal merem a tüllre/tálba a málnát, akkor biztosan megáll. Ha már benne van a málna, akkor a cérnát 4-6 helyen meghúzom, összefogom és ebbe a hurokba húzom bele azt a zsinórt, amely elegendő hosszú ahhoz, hogy felkössem, a kis bugyor málna pedig ne érjen majd le a tálba. Éppen csak annyira érjen a málna a tálba, hogy a csepegéskor ne fröccsenjen ki a tálból a fínom málnalé.

Hagyd csepegni a málnalét min egy napig.

3. lépés

Mérd le a lecsepegett málnalevet és pontosan annyi kristálycukrot adj hozzá, amennyi a málna súlya. Addig kell időnként megkeverni az így elkészített málnát, amíg csak érzel cukrot a tál aljában, amíg minden cukor el nem vegyült a málnalével.

4. lépés

Töltsd a málnaszörpöt üvegekbe - esetleg műanyag flakonokba! Tegyél celofántot is a tetejére, úgy zárd le a kupakkal. Ha nincs az üvegednek kupakja, akkor dupla celofánttal zárd le.

Akár több télre is eláll, de inkább kínáld gyerekeknek, felnőtteknek és fogyjon el örömmel ez az ízletes málnaszörp!

Vízzel, ásványvízzel higítva kínáld. A fehérvári savanyúvízzel is igen finom :-)


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Hasonló Eccerű receptek: 

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)