Follow Kőeccerű on Instagram

Mákos meggyes kalács kenyérsütőgéppel

Mákos-meggyes kalács kenyérsütőgéppel
8 adag
Hozzávalók: 
25
dkg
mák
25
dkg
porcukor
70
dkg
finomliszt
1
kávéskanál
étkezési só
2
teáskanál
cukor
4
dl
tej
1
csomag
szárított élesztő
1
kg
magozott meggy
1
darab
tojás a kenéshez
Elkészülési idő: 
150 perc

regisztrálnod és bejelentkezned kell ahhoz, hogy jelölni tudd a receptet!

A mákos meggyes kalács nem nagy ügy, ha a kenyérsütő gép segít összegyúrni a tésztáját. Amíg a tésztáját elkészíti a kenyérsütőgép, addig össze tudjuk dobni a tölteléket. Az adagok két rúd mákos-meggyes kalácsot jelentenek. Egy tepsiben, egyszerre süthetők. Fagyasztott-, illetve befőttből származó meggyel is kiváló.

Utolérhetetlen édes íz párosítás a meggy és a mák. Az elkészítés pedig rizikó mentes, hát hajrá :-)

Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Készítsd be a tésztát a kenyérsütőgépbe:

  1. 2 pohár tej  = 4 dl tej a hozzávalók közül,
  2. a tejre mérd rá a lisztet,
  3. rakd rá a szárított élesztőt, sót és a 2 teáskanál cukrot - egymástól elkülönítve, a lisztben készített kis gödrökben.

Dagasztás programot indíts el, kb 1 óra alatt kész is, nem kell megvárni a kelesztés végét.

2. lépés

A mákot keverd össze a 25 dkg porcukorral - ha kell, a mákot daráld is le.

A magozott meggyet tedd szűrőbe, hogy a leve ki tudjon csöpögni a felhasználásig. A két rúdba kb egy üveg magozott meggy elegendő, ám többet is elbír.

3. lépés

A bedagasztott tésztát a gyúró deszkán két felé vágjuk - két rudat készítünk és töltünk meg:

  • kinyújtom a tésztát, amennyire hagyja magát, kb fél cm vékonyra. Törekszem négyzetesre kinyújtani úgy, hogy a hosszabb oldala kb tepsi hosszúságú legyen
  • megszórom a mák felével, szépen elsimítom a teljes tésztára,
  • a mákra rászórom a meggy felét és szépen felgörgetem rúdba a kalácsot.
  • ráteszem mindkét kalácsot a tepsire - a tepsit kibéleltem sütőpapírral vagy szilikonlappal.
4. lépés

A tojást felverem a kenőtollal egy pohárban és megkenem vele a kalácsokat.

Ha az idő engedi, akkor 10-20 percig pihentetetem a kalácsokat, meleg helyen.

Nagyon kicsi lángon sül, kb 35 percig. Kis láng: gázsütőben az 1-s intenzitású hőfok. Szépen megkel a tésztája, pirosra sül a héja.

Sütés után hagyd kissé kihűlni és csak utána vágd fel. Jó étvágyat hozzá!

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)