Follow Kőeccerű on Instagram

Lenmagvas bagett, kifli - kenyérsütőgéppel

Kenyérsütőgéppel készült bagettek, kiflik
12 adag
Hozzávalók: 
590
g
kenyérliszt
10
g
lenmag liszt
100
g
teljes kiörlésű liszt
1
teáskanál
sikér
2
kávéskanál
2
teáskanál
nádcukor
2
teáskanál
olívaolaj
1
zacskó
szárított élesztő
4
dl
víz
1
darab
tojás a kenéshez
ízlés szerint
lenmag vagy szezámmag a tetejére
Elkészülési idő: 
110 perc

regisztrálnod és bejelentkezned kell ahhoz, hogy jelölni tudd a receptet!

Kenyérsütőgéppel sütöm a családom kenyerét már évek óta. Ha későn eszmélek rá, hogy a következő evéshez már nincs kenyér, akkor jöhet a bagett, kifli, zsemle, ...időben némileg gyorsabban elkészülhet, mint a kenyér, de egy kicsit kell vele többet dolgozni.

Bagett kenyérsütőgéppel - hogyan?!

Dagasztó programmal készül a tészta, kézzel marad a formázás és a sütés, kenyérsütőgépen kívül. Gáz sütőben sül a bagettem, a legkisebb lángon, azaz 1-es fokozaton.

Mennyi idő a bagett elkészítése?

A megadott idő a következőkből jön össze:

  1. Kb 5 perc a dagasztáshoz bekészíteni a tésztához
  2. A kenyérsütőgéppel dagasztva és egy keveset kelesztve, kell 1 óra(nem szoktam végig másfél órára hagyni a gépben)
  3. kb 10 perc a formázás, kenés és szórás
  4. 35 perc a sütés
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A kenyérsütőgép medencéjébe öntsd a 4 dl vizet, majd jöhet rá a kimért liszt keverék. A tetejére - elkülönítve egymástól - a só, cukor, olaj, élesztő.
(A hozzávalóknál a kávéskanál alatt értsd a kenyérsütőgép kisebbik adagoló kanalát, a teáskanál alatt a nagyobbikat. Ha kenyérsütőgép nélkül készíted, akkor púposan adagold a hozzávalókat kávéskanállal és teáskanállal)

Dagasztást indíts a géppel, hagyd egy órára, nem kell megvárni a teljes kelesztési időt.

2. lépés

A kelesztőből kivéve a tésztát, egy lisztezett vágódeszkára tedd - vagy borítsd alufóliával, folpackkal az asztal egy részét.
Éles késsel vágd a tésztát 12 darabba. Felezés után harmadolni majd a harmadokat 4 részre szoktam felvágni, így lesz belőle 12 bagett vagy kifli vagy zsemle :-)

3. lépés

Sütőpapírral vagy szilikonlappal borított tepsire tedd a megformázott tésztákat: a bagettekhez sodord meg kicsit hosszúkásra a tésztákat, zsemléhez kerekre.
Úgy rakd őket egymás mellé, hogy legyen hely közöttük, a meleg sütőben még kelni fognak.

4. lépés

A tojást egy pohárban keverd fel, tojáskenővel. Kend meg tojással a tésztákat és ha van, szórd meg lenmaggal vagy szezámmaggal. Ha van egy jó éles és vékonypengéjű késed, vagy recés késed, akkor díszítésül bevághatod őket.

5. lépés

Ha időd engedi, akkor pihentetheted mielőtt a sütőbe teszed.

Kb 35 perc kell a teljes átsülésig, a lehető legkisebb sütési fokozaton. A tészta szép sárgás-barnás színt kap.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)