Follow Kőeccerű on Instagram

Karácsonyi mézeskalács szirup

Karácsonyi mézeskalács szirup
24 adag
Hozzávalók: 
1
darab
citrom reszelt héja
1
darab
narancs reszelt héja
250
g
cukor
250
ml
víz
6
darab
tört fahéj
6
darab
szegfűbors
12
darab
szegfűszeg
1
darab
gyömbér
Elkészülési idő: 
30 perc
Összedobta 1 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

regisztrálnod és bejelentkezned kell ahhoz, hogy jelölni tudd a receptet!

Karácsonyi mézeskalács szirup - alapja a karamell, amely mindig is a karácsony illatai közé tartozott. Ehhez adjuk a mézeskalács ízesítőit, illatait = karácsonyi szirup :-)

Legyen nálad is karácsony minden kávézásnál, teánál és szörpnél! dobd össze Te is!

Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A cukrot karamellizáld: tedd fel mérsékelt lángra egy min fél literes lábasban a cukrot. Kevergesd amíg folyni kezd és a színe barnás lesz.

2. lépés

Tedd bele a reszelt citrom- és narancshéjat, a fűszereket és az apró darabokra vágott gyömbért (én meg szoktam hámozni és úgy darabolom fel, a kb 3-4cm-s darab gyömbért), főzd egy pár másodpercig!

Vigyázz, amikor a karamellbe szórod a hozzávalókat, akkor kissé habosodik! Keverd folyamatosan, pár másodperc után már megnyugszik a habzása.

3. lépés

Öntsd fel az előre kimért vízzel - lehet hideg víz is, de ha meleg vízzel engeded fel, akkor talán nem lesz olyan heves a reakció: a karamell megkeményedik és a további melegítés során fog ismét folyni, vegyülni a vízzel. Amikor már feloldódott a vízben a fűszeres karamell, akkor még főzd tovább kis hőmérsékleten, 3-8 percig. A főzéstől kissé szirupos - kevésbé folyós - lesz az állaga, de vidáman önthető kisszájú üvegből is.

4. lépés

Töltsd mutatós kis üvegekbe, nem nagy mennyiség, de kb 24 kávé ízesítésére elegendő lesz.

Összedobta 1 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)