Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Káposzta saláta köménnyel

Káposzta saláta köménnyel

Káposzta saláta, amely bármikor elkészíthető, köménnyel az íze nagyon megnyerő.

Káposztát télen-nyáron kapni, köménymag mindenkinek van a fűszeresében. Különlegesssége ennek a receptnek, hogy a köménymagot először pirítjuk, csak aztán kerül a lébe

Egy kis ecet és egy kis cukor - akár a saját saláta leveddel is lecserélheted -, s már szinte kész is a fínom káposzta saláta.

A saláta leve lehet akár ugyanaz, mint a csalamádénál is olvashatsz, hiszen könnyen meglehet, hogy a csalamádé készítés után maradt egy kis lé elspájzolva :-) öntsd rá ezt ha így van

Fontos, hogy felforrald a levet, majd lehűtve öntsd a hagymás káposztára. Forrald fel, hogy a leve 'csírátlanítva' legyen, s utána hűtsd le, ne főjjön meg tőle a káposzta és a hagyma. Így lesz roppanós és jól elálló. Nagyon sok adag saláta adódik ennyi hozzávalóból, így jó ha tárolható is.

A hozzávalók az én szokásom szerint vannak mérve, de ettől nyugodan eltérhetsz: elég jó hagymás, ha kb 1 kg káposztához teszel 2 nagy fej vöröshagymát, de ha kevésbé hagymásan szeretnéd, akkor tégy bele kevesebbet a hagymából. Lilahagymával is érdekes lenne kipróbálni, ám tartok tőle, hogy a színe gyanakvásra adna okot, szóval talán kissé zavarosnak tűnne a leve. Ezért aztán mindig vöröhagymával készítettem. A sótól és a saláta létől teljesen elmegy a hagyma csípőssége, ettől nem kell félni.

15 adag
Hozzávalók: 
1.5
kg
fejeskáposzta
3
darab
vöröshagyma
1
teáskanál
egész kömény
1
l
víz
3
evőkanál
cukor
3
evőkanál
20%-s ételecet
ízlés szerint
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Előkészítés:

  • a káposztát szeleteld-, vagy gyaluld le, vékonyra,
  • a hagymát pucold meg és vágd fel szálasra(félbevágom, majd vékony cikkekre vágom),
  • a káposztát és a vöröshagymát megsózom, külön edényben. Egyszer-kétszer átkeverem őket külön-külön, majd összeöntöm őket és így is átkeverem alaposan.
2. lépés

Egy 2 literes lábasban megpirítom a köménymagot. Folyamatosan keverem, nehogy megégjen. Az egész művelet kb fél perc, nem szabad a köménynek megfeketednie!

3. lépés

Felöntöm a vízzel az illatozó és megpirult köményt, majd beleadagolom a cukrot és az ecetet.

 Elkeverem a cukrot, majd felforralom és utána hűtöm.

4. lépés

A hagymás káposztát kifacsarom a sótol eresztett levéből, így öntöm rá a hideg levet.

Üvegekbe töltöm és hűtőbe vagy télen a spájzba rakom a fogyasztásig. Jó ha van kicsi idő az egésznek összeérni.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)