Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Házi majonéz

Házi majonéz

Nem baj ha nincs itthon majonéz! Eccerűen elkészíthető, többnyire átlagos alapanyagokból. A házi majonéz alapanyagai - tojás, étolaj, ecet, só, bors, citrom vagy bor :-) - többnyire minden háztartásban megtalálhatóak, így nem kell külön sem bevásárlás hozzá. Az étolaj legyen hazai napraforgó étolaj, az ecetek közül a legjobb a fehér borecet, de a klasszikus ecet is megfelelő. A citromot helyettesítheted fehérborral, de csakis minőségi bort használj.  Mindenből csak egy apró mennyiség kell hozzá, érdemes ezért a jobb minőséget választani, abba beruházni egyszer-egyszer, több ételnél is meghozza a kellemes hatást :-)

A kész majonéz sokoldalúan felhasználható, a tartármártáshoz pl kb kétszer ennyi tejföllel szoktam higítani, megerősítem a majonéznél leírt ízesítést, fűszerezést és már kész is.

Friss tojással érdemes kezdeni, egyedül csak arra kell nagyon odafigyelni, hogy az olajat apró részletekben kell hozzákeverni, egyéb nehézsége nincs is. Állj neki és menni fog!
Vigyázat! Ha egyszer elkészíted ezt a házi majonézt, többet nem fogod keresni a kész majonézt az üzletek polcán, ez annyira finom :-)

2 adag
Hozzávalók: 
1
darab
tojás sárgája
1
kávéskanál
mustár
1
kávéskanál
fehér borecet
1
kávéskanál
cukor
1
kávéskanál
ízlés szerint
őrölt bors
1
dl
étolaj
1
evőkanál
citromlé
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A tojássárgájával keverd össze a mustárt, sót, fehérborsot, majd a végén a borecetet - ecetet - is. A legpraktikusabb eszköz a majonéz kikeveréséhez egy kis méretű habverő.

2. lépés

Jöhet az étolaj, először szinte csak csepegtetve a keverés közben. Később már önteni is lehet, de tartsuk be a fokozatosságot:
- ha már simára keverted a hozzáadott kicsi mennyiségű étolajat, akkor jöhet csak hozzá a következő adag olaj! Viszonylag gyorsan homogénné lehet keverni a habverővel és már jöhet is a következő adag olaj. A fele mennyiségnél már szépen kiadja a várt állagot, nehezedik a keverés is

Kb 5-10 perc egy dl olajat belekeverni,

3. lépés

A szép fényes és homogén krémhez a végén keverjük hozzá a citromlevet, vagy a citromlé helyett fehér bort használva. Ez a savanyú összetevője, ettől kissé lazul az állaga, de nézd csak meg a feltöltött fotómat, akár tányéron is simán megáll.

Hasonló Eccerű receptek: 

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)