Follow Kőeccerű on Instagram

Gombás ponty

Gombás ponty, kacsasütőben elkészítve
8 adag
Hozzávalók: 
1.5
kg
ponty
1
kg
burgonya
15
dkg
margarin
1
darab
lilahagyma
2
darab
zöldpaprika
3
dl
tejföl
25
dkg
gomba
1
kávéskanál
só és őrölt bors
Elkészülési idő: 
90 perc

regisztrálnod és bejelentkezned kell ahhoz, hogy jelölni tudd a receptet!

Egyszerűen összeállítható tepsiben vagy kacsasütőben, utána már csak a sütést kell ellenőrizni. Körettel együtt készül, így arra sincs gond.

A pontyot elég az elején befűszerezni, célszerű az elkészítés lépéseit követni.

Ha kisebb adagot szeretnél, akkor elkészítheted szeletekből is, ekkor a halszeleteket borítsd be a hagyma- és paprika karikákkal,  gombával. A krumli lesz alatta.

Ha úgy tetszik, lilahagyma helyett vöröshagymát is használhatsz hozzá.

Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Az egyben hagyott és megtisztított hal előkészítése: kívül belül sózom, borsozom kissé. A gerincéig bevagdosom, kb ujjnyi távolságokban - ide jön majd a margarin és a hagyma karikák, de egyelőre félreteszem, a fűszerek hadd járják át.

2. lépés

A sütőedényt jó vastagon kikenem margarinnal, majd rászeletelem a megtisztított burgonyát, vékony korog formájúra vágva.

Kissé sózom, borsozom - a feketeborsot szeretem frissen őrölt-, színes borssal lecserélni. Ebben többféle bors van, nagyon kellemes az íze. Ha teheted, akkor frissen őröld a borsot!

3. lépés

Megtisztítom a többi zöldséget: gombát, zöldpaprikát és hagymát.

Vékony szeletekre vágom a gombát, karikákra a paprikát és a hagymát vékony karikákra. Ha nagyobb lenne a hagyma, akkor jó lesz a félkarikára vágva is.

4. lépés

Ráültetem a pontyot a krumplira: a felvágott hasánál húzom szét, a gerince marad felül, a gerince púposodik.

A gerincénél, minden egyes bevágásba teszek egy-egy szelet margarint és hagyma karikákat 

5. lépés

A karikákra vágott zöldpaprikát és a szeletelt gombát elterítem a hal köré.

Megsózom és kissé borssal is meghintem.

6. lépés

Megkenem-, meglocsolom tejföllel és kisebb margarin darabokat vágok még rá. Lefedem a sütőedény fedőjével vagy alufóliával/sütő fóliával és mehet a sütőbe.

7. lépés

Kb 40 percig párolom - a 8-as skálán az 5-öst beállítva. Ezután ellenőrzöm a krumpli puhaságát. Ha a krumpli megpuhult, akkor a többi összetevő is jó.

Ha még nem lenne puha a krumpli, akkor a fedéssel mehet még vissza a sütőbe,
ha már megpuhultak, akkor fedés nélkül visszateszem a sütőbe és még kb 20 percig pirítom, a sütőt felhúzva nagyobb hőfokra. A végére a hal gerincénél szép barnára sül, az edény falánál szintén a barna árnyalatot kell látnod.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)