Follow Kőeccerű on Instagram

Farsangi fánk, gyorsan, könnyen

Gyors farsangi fánk, nem csak farsangra
Hozzávalók: 
3
dl
tej
1
evőkanál
cukor
5
dkg
élesztő (friss vagy instant)
2
darab
tojás sárgája
1
evőkanál
étolaj
1
késhegynyi
1
evőkanál
rum (elhagyható)
50
dkg
finomliszt
7
dl
sütéshez étolaj
3
evőkanál
porcukor
ízlés szerint
barack lekvár
Elkészülési idő: 
50 perc

regisztrálnod és bejelentkezned kell ahhoz, hogy jelölni tudd a receptet!

Ez a farsangi fánk recept nem csak kőeccerű, de gyorsan el is készül, hála a mikrós kelesztésnek! Nálunk rendkívül gyorsan el is fogy, nem csak farasang idején. 

Készítettem már laktózmentes tejjel is, zabtejjel is lehet próbálkozni, ugyanolyan finom a nem laktózérzékenyeknek is.

Készítheted tupperware edénnyel, kelesztőtállal. Ha nincs ilyened, akkor tedd a tésztát egy olyan edénybe, amit a mikróba be lehet tenni. Az is jó, ha mikrózás helyett melegvízbe állítod a tésztával a tálat, hiszen a melegítés felgyorsítja a kelesztést.

Levendulás farsangi fánk

A kisült fánkokat nem csak sima vaniliás porcukkorral szórhatjuk meg, remekül illik hozzá a levendula illat és íz is. Itt találod a levendulás cukor receptjét, ennek elkészítése is egyszerű és gyors. A fánkhoz megdaráltam a levendulás kristálycukrot és úgy szortam meg vele a frissen kisütött fánkokat, mennyei :-)

Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Egy mikrózható tálba öntsd bele a tejet, langyosítsd meg és tedd bele a cukrot és az élesztőt is. Az élesztőt úgy morzsold, hogy egészen apró darabokban kerüljön a tejbe!
Kb 10 perc alatt feljön az élesztő, de nem kell várnod rá, lépj tovább!

2. lépés

Készítsd elő a további hozzávalókat: válaszd el a tojások fehérjéjét és sárgáját - itt most csak a sárgájára lesz szükségünk. Mérd ki a lisztet, legyen előkészítve a rum és só is.

3. lépés

A megkelt élesztőhöz először add hozzá a tojássárgákat, a csipetnyi sót, rumot, olajat és alaposan keverd össze őket! Legyen homogén az anyag. Ekkor add hozzá a lisztet és dolgozd össze vele.
Takard le és tedd meleg helyre - pl melegvízbe, vagy 1 percre mikróba 600W-on. Utóbbi esetben feltétlenül legyen a tálad mikróálló!

4. lépés

Amikor kb duplájára kelt (kb 10 perc, mikrózás után), akkor keverd át mégegyszer. (Nem kell nagy dagasztás, de mozgasd át a tésztát). A dupla kelesztéssel a tészta állaga is kőeccerűen homogén lesz: ismét mehet 1 percre a mikróba. Ezután már annyira gyorsan megkel, hogy már készülhetsz is a következő művelethez.

5. lépés

A tálból a megkelt tésztát tedd meleg gyúródeszkára vagy szilikonlapra. Ha a sodródeszka megkívánja, akkor természetesen szórd meg kissé liszttel, hogy ne ragadjon rá a fánk tésztája. Sodord el kb ujjnyi vastagságúra.

6. lépés

Egy pohárral - aminek a száját lisztbe mártod, hogy ne ragadjon hozzá a tészta - vágj ki kerek darabokat a tésztából! A maradékot gyúrd össze gyorsan és ismét ujjnyi vastagságúra lapítsd ki.
A kerek darabok közepére, lisztezett ujjal, nyomj egy kis lyukat. Ne lyukaszd át teljesen a tésztát!

7. lépés

A benyomott felével lefelé tedd forró olajba. Annyi fánk legyen az olajban, hogy kényelmesen elférjenek, ne érjenek össze! Ha nagyon szeretnéd, hogy a fánkod szalagos legyen, iktass be egy kis kelesztési időt ide, mielőtt az olajba teszed őket. Sajnos a szalag titka a jól megkelt fánk, semmi más. Ha nincs kedved, időd a kelesztéssel bajlődni, ne búsulj. Szalag nélkül (sütés előtti kelesztés nélkül) is szuper finom lesz! Ha túlkel, az nem tesz jót neki, így ha bizonytalan vagy, a fánkok formázása után kezdd is el sütni őket!

Amikor barnul a fánk, fordítsd meg őket és a másik oldalukat is süsd barnára. Ha bizonytalan vagy benne, alá is kukucskálhatsz egy villával megemelve a fánkot.

8. lépés

Konyhai papírra szedd a fánkokat az olajból! Ha lecsöpögött róla az olaj, akkor átszedheted a tálaló táladba vagy tányérra.

Ne feledd porcukorral megszórni még melegen és már tálalhatod is. A szóráshoz használhatsz levendulás vagy vaniliás porcukrot is!

Tippek: 
A szokásos porcukrot bátran cseréld más ízesítésűre, pl lehet levendulás cukor is
A kelesztés gyorsításához - ha az edényed alkalmas rá - tedd egy percre a mikróba, 600W-on. Hagyd is a mikróban, ha teheted, mert így gyorsabban megkel a tészta.
Gyorsabban és szebben megkel a tészta, ha a tálat beleállítod melegvízbe
A rumot helyettesítheted rum aromával vagy sütőrumot is használhatsz helyette. A sütőrum roppant alacsony alkoholtartalmú, ami aztán a sütésnél el is párolog, viszont a tészta sokkal könnyebb lesz tőle, az íze is finom.
Hasonló Eccerű receptek: 

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)