Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Dödölle recept serpenyőben

Dödölle recept serpenyőben

Nem csak Éliásoknak és Tóbiásoknak... A dödölle egy igazi klasszikus, nagyanyáink és dédanyáink gyakran készítették, mert egyszerű, olcsó és laktató. A szegények eledeleként emlegetik, de a gánica vagy krumpligánica is dödöllét jelent. Eredetileg hagymás zsírba szaggatták a sűrű burgonyás tésztát, de serpenyőben sütve a zsír akár teljesen elhagyható, vagy csökkenthető a mennyisége. Amióta egy kis vajon pirítva próbáltam ki a receptet, nálunk ez a nyertes verzió!

4 adag
Hozzávalók: 
1
kg
Burgonya (sárga héjú)
40
dkg
finomliszt
1
teáskanál
1
darab
vöröshagyma
2
dl
tejföl
1
teáskanál
Zsír vagy vaj
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Mosd meg és hámozd meg a krumplit, kockázd fel és tedd fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Sózd meg (1 teáskanál) és kb 20-25 perc alatt főzd puhára. Vedd takarékra. (A vizet ne öntsd le róla!)

 

2. lépés

Tegyél 2 evőkanál lisztet a krumplihoz és azonnal kezdd el kézi krumplitörővel pürévé nyomkodni a burgonyát. Vedd le a tűzhelyről, folytasd a szétnyomkodást és 3-4 részletben dolgozd bele a lisztet is a krumpliba a krumplitörővel. Jó nehéz lesz a vége felé keverni, mégis fontos, hogy gyorsan dolgzz.

3. lépés

Egy serpenyőven olvassz meg egy teáskanálnyi sertészsírt vagy vajat és a sűrű ragacsos burgonyamasszát adagold bele. Mindkét oldalát süsd kicsit pirultra és tálalhatod is: pirított hagyma az alapértelmezett kiegésítő, és a tejföl. Tálalhatod reszelt sajttal, pirított sonkával is.  


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!