Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Csalamádé

Csalamádé

Csalamádé, csak így egyszerűen csalamádé: tegyél bele mindenféle finom zöldséget és kész a szenzációs savanyúság. Egész télre eláll, eccerű elkészíteni. Remekül illik a legtöbb féle ételhez, csak egy jó hetet kell kivárni, hogy kellően összeérjenek benne az ízek. Látványnak sem utolsó egy csalamádé az asztalon: zöld uborka és paradicsom(zöld), sárga és piros paprika, hófehér káposzta és hagyma. Apró dinnyét is tehetsz bele! A képen látható csalamádéból idén kimaradt a zöldparadicsom - elvitte a hirtelen jött fagy, egyébként ezt is tettem volna bele.

Az adag a végeredményt mutatja, a csalamádéval megtelt 720-750 ml-es üveget jelent. Minden lé nem fért a csalamádéra, de kellett ahhoz, hogy ellepje a felvágott zöldségeket. Használhatod más saláták leveként is, nem kell kiöntened. Az elkészítéséhez szükséges időben nincs benne a várakozás: kb egy óra volt a zöldségeket felvágni, legyalulni és a levet elkészíteni. További fél óra amíg üvegbe kerültek.

6 adag
Hozzávalók: 
1
kg
uborka
1
kg
fejeskáposzta
1
kg
paprika
1
kg
vöröshagyma
2
l
víz
2.5
dl
20%-s ételecet
180
g
cukor
90
g
2
teáskanál
szalicil
1
teáskanál
citromsav
3
darab
babérlevél
5
darab
egészbors
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Mosd meg és vágd fel vékony szeletekre az uborkát - hámozás nélkül -, a káposztát, a zöldpaprikát és vöröshagymát. Ha van zöld paradicsomod, apró dinnyéd, azt is hasonlóan vékony szeletekre vágd vagy gyaluld le. Keverd őket össze.

2. lépés

Egy nagy tálba mérd ki a lé hozzávalóit, a következő sorrendben: víz, ecet, só, cukor, szalicil végül a babérleveleket törd össze, keverd bele a lébe, a feketeborsokat egészben keverd bele. Addig keverd, amíg el nem olvad benne a cukor és a só. A szalicílt tea szűrőn keresztül-, a fakanállal szétpaszírozva a kis gombócokat, vegyítettem.

Öntsd rá a zöldségekre a levet és alaposan keverd össze. Hagyd állni 4-6 órán át, közben persze keverd meg.

3. lépés

Töltsd üvegekbe, kissé nyomkodd is meg! Töltsd fel lével, majd celofánttal és a csavaros tetejével zárd le! Mehet a polcra.

Ha lehet várj egy hétnyi időt a fogyasztásával, hogy kissé összeérjen.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)