Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Bazsalikomos paradicsomszósz

Bazsalikomos paradicsomszósz

Friss paradicsomból készített, friss bazsalikom levelekkel ízesített püré, paradicsomszósz. Egyszerű önálló köretként, vagy kiegészítve pl főtt burgonyával. Imádom fasírozottal, rántott bordával és csak úgy magában is :-)

  • a bazsalikomot belefőzöm, benne is hagyom tálalásig, így az illata is érződik merítésnél.
  • a habaráshoz a lisztet kb számolom, kb 1,5 dl léhez jön egy evőkanállal, kevés vízzel. Egy nagyobb adagnál sem teszek több vizet 1 dl-nél
  • édesíteni lehet tisztán édesítőszerrel is vagy csak cukorral, de akár vegyesen is.
2 adag
Hozzávalók: 
1
kg
paradicsom
3
evőkanál
finomliszt
6
darab
friss bazsalikom levél
100
g
cukor vagy édesítő
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Mosd meg a paradicsomot, vágd ki a szárnál lévő részt és szeleteld fel.

2. lépés

Tedd fel a tűzre és nagy lángon forrald fel! Forrald addig, amíg a paradicsom héja kezd lepörögni. Keverd meg többször is, nehogy leragadjon a lábas aljába.

3. lépés

Paradicsompaszírozón vagy egy nagyobb szűrőn paszírozd át úgy, hogy a magjától is megszabaduljon a lé. Tedd vissza a lángra a lét és most tedd bele a bazsalikom leveleket is.

(Ha nincs paszírozód, a héjától megszabadulhatsz másképp is. Tedd a paradicsomokat 1 percre forró vízbe, ettől könnyen lehúzható lesz a haja. Ezután tedd a lábasba forralni a bazsalikommal együtt.)

4. lépés

1 dl vízzel keverd ki a lisztet - kb 1,5 dl paradicsomléhez számítva 1 evőkanál lisztet. Mielőtt felforr ismét a paradicsomlé, keverd hozzá ezt a habarást.

Mostmár keverd folyamatosan az elkészültéig.

5. lépés

A legvégén tedd bele az édesítőt vagy cukrot. Kóstold meg és ha még nem találod elég édesnek, akkor adhatsz hozzá még cukrot vagy édesítőt.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)